home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Meroyan Berlaku Lama Selepas Bersalin?

Bolehkah Meroyan Berlaku Lama Selepas Bersalin?

Masalah meroyan sebenarnya merupakan antara komplikasi utama kehamilan, dengan 1 daripada 5 wanita menghadapinya. Walaupun pemahaman masyarakat tentang gangguan psikologi ini kian bertambah baik, masih ramai yang tidak tahu bilakah meroyan mungkin tercetus pada para ibu.

Anda mungkin menjangkakan simptom meroyan muncul sejurus selepas kelahiran. Tetapi tidak semua wanita yang mempunyai masalah Perinatal Mood and Anxiety Disorder, PMAD atau meroyan mengalami simptomnya sejurus selepas melahirkan. Sesetengah simptom bermula dalam setahun hingga lapan belas bulan selepas kelahiran terutamanya sewaktu perubahan hormon. Wanita ini juga mungkin mempunyai simptom yang berterusan yang tidak didiagnosis atau tidak dirawat dan dibawa ke kehamilan berikutnya.

Bilakah meroyan mungkin tercetus?

Masalah meroyan sebenarnya bukan sahaja berlaku selepas kelahiran. Ia boleh berlaku sewaktu kehamilan atau dalam waktu selepas kelahiran, terutamanya semasa perubahan hormon yang signifikan.

Waktu perubahan hormon yang ketara tentulah sewaktu kehamilan, bersalin, dan beberapa waktu lain yang selalu dilupakan ialah ketika wanita tersebut datang haid kali pertama selepas bersalin, sewaktu melakukan pencegahan kehamilan dengan hormon dan sewaktu berhenti menyusu. Ketiga-tiga waktu ini adalah waktu peralihan hormon yang ketara.

Jika wanita tersebut hanya berhenti menyusu setelah dua tahun, bererti berlaku perubahan hormon yang ketara pada waktu tersebut juga. Jadi, wanita tersebut berisiko mengalami masalah kemurungan atau meroyan dalam bentuk lain (keresahan, obsesif kompulsif, psikosis dll) dua tahun selepas bersalin!

Mengapa wanita tidak mendapatkan rawatan?

Salah satu punca wanita tidak mendapatkan rawatan ialah kerana kurang maklumat atau kurang pengetahuan mengenai masalah ini. Mereka mungkin berfikir jika simptom-simptom tidak bermula dengan segera bererti ini bukanlah masalah meroyan. Contohnya pesakit mungkin berasa murung, kerap menangis, mudah marah kepada suami, rasa serba tidak kena sewaktu bayi sudah berusia 4 bulan.

Wanita yang mendapati simptom lewat mungkin tidak mengenal pasti simptom sebagai kecelaruaan mood dan keresahan perinatal. Mereka mungkin menganggapnya sebagai keletihan semata, dan tidak mendapatkan rawatan kerana memperkecilkan simptom yang mereka hadapi.

Satu lagi halangan ialah rasa malu terhadap ketidakmampuan diri menguruskan bayi dan pasangan terutama jika ini adalah perubahan besar dalam personaliti dan keupayaannya. Wanita tersebut juga mungkin tidak merasa selesa bercakap dengan rakan-rakannya tentang kesedihannya apabila rakannya semua bercakap tentang kegembiraan mereka menghadapi waktu selepas mempunyai bayi.

Bagaimana mendapatkan bantuan?

Setiap ibu bapa mungkin merasa tertekan dan penat, tetapi mereka boleh membezakannya dengan keadaan yang lebih serius melalui kekerapan, intensiti dan tempoh masa perasaan tersebut berlangsung.

Jika ia berterusan, jika tempohnya lebih panjang, dan emosi anda lebih dalam daripada biasa, ini mungkin menunjukkan tanda amaran. Contohnya anda mungkin berasa terlalu tertekan sehingga tidak mahu keluar daripada rumah atau tidak membenarkan orang lain menyentuh anak anda.

Sebaik sahaja seorang wanita telah mengenal pasti diri mereka mungkin mengalami masalah PMAD, dapatkan bantuan professional. Namun, satu masalah yang harus anda adalah tidak semua doktor dilatih untuk mengenal pasti masalah PMD, lebih-lebih lagi jika anda mengalami simptomnya setelah beberapa bulan bersalin. Oleh itu, pastikan anda menghubungi ahli terapi yang pakar dalam bidang ini. Anda juga boleh menyertai kumpulan sokongan dalam talian.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x