backup og meta

Alamak! Wanita Ini Tertukar Sperma Sewaktu Rawatan IVF, Bagaimana Boleh Terjadi?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli · Disemak pada 17/07/2020

  Alamak! Wanita Ini Tertukar Sperma Sewaktu Rawatan IVF, Bagaimana Boleh Terjadi?

  Walaupun rawatan kesuburan mempunyai maklum balas yang positif, tetapi buat sesetengah individu, pengalaman yang dialami oleh mereka boleh menjadi mimpi ngeri. Ada yang dirawat dengan menggunakan sperma yang salah, ada klinik yang terhantar maklumat sensitif kepada pasangan yang salah dan ada juga insiden yang menyebabkan kerosakan kepada embrio. Ikuti artikel ini untuk mengetahui berkenaan dengannya.

  Nota penafian: Artikel ini ditulis berdasarkan kepada peristiwa yang berlaku di luar negara. Ia tidak bertujuan untuk membenarkan perkara yang dilarang oleh kepercayaan agama masing-masing (penggunaan sperma lelaki lain). 

  Salah sperma

  Puan F menunggu di hadapan pintu klinik, keresahan. Dia dan suaminya sudah merancang untuk menjalankan prosedur persenyawaan in vitro (IVF) buat kali ketiga. Hasil daripada dua prosedur yang dilakukan olehnya sebelum ini telah memberikan pasangan tersebut seorang cahaya mata. Mereka menggunakan sperma penderma yang sama kali ini untuk mendapatkan anak yang kedua.

  Percubaan pertama mereka menggunakan sperma penderma pertama tidak berjaya. Namun itu tidak mematahkan semangat mereka pada ketika itu dan doktor menyarankan penggunaan sperma penderma yang lain untuk cubaan kali kedua. Kini, dia berharap agar cubaan kali ketiga menggunakan sperma yang sama daripada penderma kedua berjaya. Tujuannya adalah untuk mendapatkan anak kedua yang mempunyai struktur genetik yang sama dengan anak mereka yang sedia ada.

  Walau bagaimanapun, setelah selesai proses pemindahan embrio ke dalam rahim Puan F, dia diberitahu bahawa terdapat kesilapan pada kertas kerja. Mereka menggunakan sperma daripada penderma pertama! Susulan daripada kejadian itu, pusat kesihatan tersebut memohon maaf dan menjanjikan sokongan berterusan untuk membantu Puan F dalam mendapatkan anak kedua. Puan F disahkan mengandung dan mereka bercadang untuk meneruskan proses kehamilan tersebut.

  Kawal selia rawatan ketidaksuburan

  Walaupun dalam senario di atas, Puan F mampu bertoleransi dengan kesilapan yang dilakukan oleh pihak klinik, kebanyakan individu cenderung untuk melenting dalam situasi tersebut. Mana tidaknya, rawatan kesuburan ini menelan kos yang agak tinggi jadi usaha untuk mengawal selia prosedur rawatan perlu dikuatkuasakan untuk menjamin kualiti perkhidmatan terbaik. Kesilapan menggunakan sperma yang salah ini merupakan salah satu daripada kecuaian klinikal yang berlaku dalam kalangan klinik-klinik kesuburan di England. Laman web Dailymail melaporkan bahawa kira-kira 294 insiden kesilapan klinikal telah berlaku tahun lepas. Ini termasuk insiden pembocoran maklumat peribadi pesakit kepada keluarga yang salah dan kemusnahan embrio kesan daripada kecuaian pekerja.

  Selain daripada kesilapan teknikal tersebut, sindrom hiperstimulasi ovari (OHSS) juga kian meningkat. Ini merupakan kesan sampingan rawatan IVF di mana dos ubat suntikan hormon yang berlebihan akan menyebabkan ovari bengkak. Tujuan suntikan ini adalah untuk merangsang perkembangan telur wanita di dalam ovari agar ia cepat matang. Namun, jika ubat hormon dan simptom yang dialami oleh pesakit tidak dikawal selia, ia boleh menyebabkan simptom yang lebih teruk seperti sakit abdomen, muntah, sesak nafas dan kenaikan berat badan mendadak.

  Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Human Fertilisation and Embryology Authority, pada tahun 2018 sebanyak 156 kes berkaitan dengan kesan sampingan prosedur IVF telah berlaku. 104 kes terpaksa dirawat di hospital dan selebihnya, diberikan ubat tahan sakit untuk mengawal simptom. Kenaikan jumlah kes pada tahun ini berbanding tahun lepas (132) berkemungkinan disebabkan oleh peningkatan pada tahap kesedaran pekerja klinik untuk melaporkan OHSS. Ini bagi memastikan wanita yang terlibat dirawat dengan baik di hospital berdekatan.

  Konklusi

  Kesilapan klinikal khususnya berkaitan dengan rawatan masalah ketidaksuburan tidak boleh dipandang ringan. Ia boleh mempengaruhi tahap kesihatan emosi dan psikologi pasangan terutamanya jika kesilapan tersebut boleh dielakkan dengan langkah berjaga-jaga. Selain daripada kesilapan teknikal, pihak terlibat perlu mengambil serius berkenaan dengan kesan sampingan OHSS yang terpaksa ditanggung wanita melalui prosedur IVF. Jika anda mengalami simptom yang menyerupai OHSS selepas melakukan prosedur IVF, rujuk doktor anda untuk pemeriksaan lanjut dan rawatan susulan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli · Disemak pada 17/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan