Kekal Cergas dan Aktif Semasa Hamil dengan Yoga Pranatal

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Adakah anda baru mengetahui anda hamil? Wow, tahniah! Walaupun ini adalah berita yang sangat baik, anda juga mungkin mengalami beberapa keadaaan yang tidak begitu baik. Adakah anda berasa sangat teruk apabila bangun pada waktu pagi atau berasa keletihan sepanjang hari? Atau mungkin kepala anda tiba-tiba seperti berputar tanpa alasan dan anda hanya mahu berbaring sepanjang hari kerana berasa mahu pingsan? Atau mungkin tiada makanan yang anda makan boleh diserap? Jika anda berasa simptom ini, anda mengalami “morning sickness”. Ia berlaku pada waktu pagi akibat perubahan hormon pada wanita hamil.

Perkara seperti ini biasanya berlaku semasa trimester pertama kehamilan. Ini mungkin berlaku akibat kemalasan anda semasa melakukan senaman. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah keadaan ini menjadi peluang untuk memulakan yoga pranatal, yoga yang direka khas untuk wanita hamil.

Apa itu yoga pranatal?

Yoga pranatal adalah jenis yoga yang mana direka khusus untuk wanita hamil. Jenis yoga ini boleh membantu bakal ibu secara fizikal dan mental. Biasanya yoga pranatal fokus terhadap latihan pernafasan, kawasan pinggul, dan kedudukan pemulihan yang memberi manfaat untuk memulihkan tenaga apabila wanita hamil berasa keletihan akibat perubahan hormon. Bagi anda yang hamil, mengamalkan jenis yoga ini secara rutin boleh membuatkan anda berasa lebih kuat dan terus aktif semasa hamil. Selain itu, latihan yoga ini juga boleh memberi manfaat kepada janin.

Bilakah waktu terbaik bagi wanita hamil mula mengamalkan yoga pranatal?

Sebenarnya, anda boleh mula mengamalkan yoga pranatal sejak anda mendapati bahawa anda hamil, terutama jika anda melakukan senaman atau latihan secara rutin sebelum kehamilan anda. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk anda berunding dengan doktor anda terlebih dahulu. Kebanyakan doktor membenarkan wanita hamil mula bersenam pada trimester kedua kehamilan. Ini kerana biasanya selepas 12 minggu kehamilan anda, morning sickness sudah hilang, yang membuat anda dapat kembali aktif dengan selesa.

Di manakah tempat terbaik bagi wanita hamil berlatih yoga pranatal?

Anda boleh pergi ke studio yoga atau berlatih sendiri di rumah. Walau bagaimanapun, untuk yang pertama kali, sangat disarankan untuk datang ke yoga studio terlebih dahulu. Di studio yoga, anda boleh belajar postur yoga yang paling sesuai untuk kehamilan anda. Kemudian selepas itu, anda boleh terus berlatih di rumah sendiri.

Jika anda tidak pernah mengamalkan yoga sebelum ini, cara terbaik untuk memulakan yoga pranatal adalah dengan datang ke studio yoga. Mengapa? Ini kerana walaupun terdapat wanita yang telah mengamalkan yoga secara rutin sebelum kehamilan, sesetangah gaya bukan pranatal tidak sesuai untuk wanita hamil. Datang ke studio yoga juga boleh membantu anda untuk memastikan gaya yoga yang selamat untuk keadaan anda.

Mempraktikkan yoga di studio juga memberikan anda lebih banyak kelebihan kerana anda dapat bertemu peserta lain dengan keadaan yang sama seperti anda. Anda juga boleh bertukar pengetahuan mengenai kehamilan. Jika anda ingin berlatih di rumah, anda boleh mencari video yoga pranatal melalui talian atau mungkin anda boleh melakukan beberapa postur yang telah dipelajari dalam kelas yoga pranatal.

Berapa kerapkah wanita hamil harus mengamalkan yoga pranatal?

Anda boleh berlatih sekali atau dua kali seminggu di studio yoga, di mana tempoh setiap sesi kebanyakannya adalah 60-75 minit. Atau jika anda berlatih di rumah, anda boleh berlatih setiap hari selama 30 minit secara rutin. Anda boleh memulakan dengan mengamalkan teknik pernafasan selama 15 minit, kemudian untuk 15 minit yang akan datang anda boleh mengamalkan gaya yoga yang fokus pada pinggul, lengan, dan regangan. Anda juga boleh menggabungkan yoga pranatal dengan sukan lain untuk memastikan anda aktif semasa kehamilan anda, seperti berenang dan berjalan kaki.

Tunggu artikel saya yang akan datang mengenai manfaat yoga pranatal dan gaya lain yang biasanya anda lakukan secara rutin di rumah.

Jumpa lagi!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  Rahsia Proses Bersalin Normal

  Bagi setiap wanita, menanti kehadiran cahaya mata atau kelahiran anak adalah satu peristiwa luar biasa yang akan diingati sepanjang hayatnya. Setiap kelahiran adalah satu pengalaman unik untuk setiap ibu dan anak ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  proses bersalin normal

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Apa yang anda faham tentang penyakit endometriosis? Ada kata ia masalah ketidaksuburan yang diwarisi, benarkah? Jom fahami tentang keadaan kesihatan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Darah Haid Banyak Lepas Guna Suntikan Elak Hamil? Ini 15 Kesan Sampingan Jika Suntik Depo

  Suntikan depo provera lazim digunakan bagi mengelakkan kehamilan daripada berlaku. Seperti ubat lain, ia turut mempunyai kesan sampingan seperti...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mama, Usah Risau Kalau Posisi Bayi Songsang, Ada Cara Nak Tukar Ke Kedudukan Normal!

  Kelahiran bayi songsang berlaku dalam kalangan 3-4% ibu hamil. Jika tidak diuruskan dengan betul, komplikasi serius boleh berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 22/07/2020 . 3 minit bacaan

  Cara Mudah Rancang Keluarga- Tampal Perancang Patch, Tapi Bukan Semua Wanita Boleh Pakai Tau!

  Kebanyakan pengguna perancang keluarga akan memilih kaedah yang selesa, mampu dibeli dan berkesan dalam mencegah kehamilan serta penyakit kelamin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 17/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil pencegah kehamilan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan
  ujian kehamilan

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 18/08/2020 . 3 minit bacaan
  air ketuban sedikit

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan