Kekal Cergas dan Aktif Semasa Hamil dengan Yoga Pranatal

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Adakah anda baru mengetahui anda hamil? Wow, tahniah! Walaupun ini adalah berita yang sangat baik, anda juga mungkin mengalami beberapa keadaaan yang tidak begitu baik. Adakah anda berasa sangat teruk apabila bangun pada waktu pagi atau berasa keletihan sepanjang hari? Atau mungkin kepala anda tiba-tiba seperti berputar tanpa alasan dan anda hanya mahu berbaring sepanjang hari kerana berasa mahu pingsan? Atau mungkin tiada makanan yang anda makan boleh diserap? Jika anda berasa simptom ini, anda mengalami “morning sickness”. Ia berlaku pada waktu pagi akibat perubahan hormon pada wanita hamil.

Perkara seperti ini biasanya berlaku semasa trimester pertama kehamilan. Ini mungkin berlaku akibat kemalasan anda semasa melakukan senaman. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah keadaan ini menjadi peluang untuk memulakan yoga pranatal, yoga yang direka khas untuk wanita hamil.

Apa itu yoga pranatal?

Yoga pranatal adalah jenis yoga yang mana direka khusus untuk wanita hamil. Jenis yoga ini boleh membantu bakal ibu secara fizikal dan mental. Biasanya yoga pranatal fokus terhadap latihan pernafasan, kawasan pinggul, dan kedudukan pemulihan yang memberi manfaat untuk memulihkan tenaga apabila wanita hamil berasa keletihan akibat perubahan hormon. Bagi anda yang hamil, mengamalkan jenis yoga ini secara rutin boleh membuatkan anda berasa lebih kuat dan terus aktif semasa hamil. Selain itu, latihan yoga ini juga boleh memberi manfaat kepada janin.

Bilakah waktu terbaik bagi wanita hamil mula mengamalkan yoga pranatal?

Sebenarnya, anda boleh mula mengamalkan yoga pranatal sejak anda mendapati bahawa anda hamil, terutama jika anda melakukan senaman atau latihan secara rutin sebelum kehamilan anda. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk anda berunding dengan doktor anda terlebih dahulu. Kebanyakan doktor membenarkan wanita hamil mula bersenam pada trimester kedua kehamilan. Ini kerana biasanya selepas 12 minggu kehamilan anda, morning sickness sudah hilang, yang membuat anda dapat kembali aktif dengan selesa.

Di manakah tempat terbaik bagi wanita hamil berlatih yoga pranatal?

Anda boleh pergi ke studio yoga atau berlatih sendiri di rumah. Walau bagaimanapun, untuk yang pertama kali, sangat disarankan untuk datang ke yoga studio terlebih dahulu. Di studio yoga, anda boleh belajar postur yoga yang paling sesuai untuk kehamilan anda. Kemudian selepas itu, anda boleh terus berlatih di rumah sendiri.

Jika anda tidak pernah mengamalkan yoga sebelum ini, cara terbaik untuk memulakan yoga pranatal adalah dengan datang ke studio yoga. Mengapa? Ini kerana walaupun terdapat wanita yang telah mengamalkan yoga secara rutin sebelum kehamilan, sesetangah gaya bukan pranatal tidak sesuai untuk wanita hamil. Datang ke studio yoga juga boleh membantu anda untuk memastikan gaya yoga yang selamat untuk keadaan anda.

Mempraktikkan yoga di studio juga memberikan anda lebih banyak kelebihan kerana anda dapat bertemu peserta lain dengan keadaan yang sama seperti anda. Anda juga boleh bertukar pengetahuan mengenai kehamilan. Jika anda ingin berlatih di rumah, anda boleh mencari video yoga pranatal melalui talian atau mungkin anda boleh melakukan beberapa postur yang telah dipelajari dalam kelas yoga pranatal.

Berapa kerapkah wanita hamil harus mengamalkan yoga pranatal?

Anda boleh berlatih sekali atau dua kali seminggu di studio yoga, di mana tempoh setiap sesi kebanyakannya adalah 60-75 minit. Atau jika anda berlatih di rumah, anda boleh berlatih setiap hari selama 30 minit secara rutin. Anda boleh memulakan dengan mengamalkan teknik pernafasan selama 15 minit, kemudian untuk 15 minit yang akan datang anda boleh mengamalkan gaya yoga yang fokus pada pinggul, lengan, dan regangan. Anda juga boleh menggabungkan yoga pranatal dengan sukan lain untuk memastikan anda aktif semasa kehamilan anda, seperti berenang dan berjalan kaki.

Tunggu artikel saya yang akan datang mengenai manfaat yoga pranatal dan gaya lain yang biasanya anda lakukan secara rutin di rumah.

Jumpa lagi!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  5 Rahsia Kecil Yang Akan Berlaku Jika Ibu Bersalin Secara Normal, Sakit Itu Cukup Membahagiakan

  Nak proses bersalin secara normal jadi lancar? Ibu hamil kena buat 5 perkara penting ini dahulu. Mulakan ia seawal minggu yang ke 38.

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  bersalin secara normal

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Macam Sakit Senggugut Tapi Tak Period, Jangan Keliru Dengan PMS & Tanda Kehamilan!

  Sindrom pramenstruasi (PMS) mampu menyebabkan beberapa simptom yang menyerupai tanda-tanda kehamilan. Perkara ini boleh mengelirukan para wanita.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 30/11/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita PCOS Berjaya Hamil? Ambil Tahu Ini, Ada Risiko Pada Bakal Ibu & Bayi!

  Mempunyai penyakit PCOS (sindrom ovarium polikistik) ketika mengandung mampu menyulitkan proses kehamilan mahupun bersalin. Ini yang ibu perlu tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 30/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Ada Fibroid? Ini Rawatan Yang Akan Dilakukan, Bagi Elak Keguguran!

  Fibroid adalah tumor bukan kanser yang tumbuh pada rahim dan bukan lagi perkara asing bagi wanita. Dalam kes yang teruk, fibroid ketika hamil boleh berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 27/11/2020 . 3 minit bacaan

  Sering Buang Air Kecil Bukan Hanya Sebab Pundi Kencing Aktif, Ada 6 Lagi Punca Lain!

  Pernah tak anda berada di dalam situasi yang menyeronokkan namun pengalaman itu terganggu kerana anda kerap buang air kecil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 25/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  garis hitam

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah menstruasi wanita

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  sakit belakang semasa mengandung

  Tanpa Ubat, Atasi Sakit Belakang Semasa Mengandung Dengan 3 Teknik Regangan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  kepala bayi lonjong

  Kelahiran Secara Vakum Buat Kepala Bayi Lonjong? Jom Cuba Tip Ini Untuk Kurangkannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/12/2020 . 3 minit bacaan