Saya Patut Melakukan Aktiviti Fizikal Sebelum Atau Selepas Berbuka Puasa?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Di bulan Ramadan, ramai orang mengurangkan aktiviti fizikal seperti tidak melakukan senaman sewaktu berpuasa kerana senaman boleh membuat kita menjadi haus akibat kehilangan cecair, yang mengakibatkan ibadah puasa terganggu. Sebenarnya aktiviti fizikal sewaktu berpuasa memberikan kesan yang penting bagi kesihatan tubuh. Sebuah kajian yang dilakukan oleh penyelidik Tunisia dari Universiti Sfax dan CHU Habib Bourguiba menunjukkan bahawa aktiviti fizikal memberi kesan kesihatan yang baik terhadap badan semasa aktiviti puasa. Hal ini terlihat dari parameter komposisi tubuh, hematologi, dan biokimia pada subjek yang melakukan aktiviti senaman mengalami perubahan yang lebih baik iaitu penurunan berat badan, peratusan lemak badan berkurang, serta meningkatkan daya tahan badan.

Dengan kesan positif yang diberikan, senaman secara rutin sepanjang bulan Ramadan adalah baik bagi kesihatan. Namun, agar sukan tidak mengganggu ibadah puasa kita, beberapa perkara ini perlu dipertimbangkan sebelum kita melakukan senaman.

Bilakah masa yang sesuai untuk bersenam ketika berpuasa?

Menentukan sama ada senaman sebaiknya dilakukan sebelum atau sesudah berbuka bergantung kepada tujuan senaman itu sendiri. Misalnya, adakah tujuan senaman anda untuk mengekalkan kecergasan, atau meningkatkan dan mengekalkan jisim otot? Selain itu, perlu diperhatikan juga intensiti latihan yang dilakukan, serta keadaan badan pada saat latihan, seperti yang disebut oleh detikHealth:

Untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan tubuh

Jika tujuan senaman anda adalah untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan badan, sukan sebaiknya dilakukan pada waktu pagi selepas sahur. Hal ini kerana di waktu pagi, suhu udara masih dalam keadaan segar dan tidak akan menimbulkan rasa haus yang berlebihan ketika melakukan aktiviti senaman. Komposisi senaman yang dianjurkan adalah 70 peratus kardio dan 30 peratus angkat berat.

Untuk mengekalkan kekuatan otot

Jika tujuannya adalah untuk mengekalkan kekuatan otot, sebaiknya dilakukan pada waktu petang sekitar 1.5 jam hingga 2 jam sebelum berbuka puasa. Jika rasa letih dan haus selepas melakukan senaman, anda tidak perlu bimbang kerana ia dilakukan hampir dengan waktu berbuka puasa dan apabila terjadi kekeringan, air yang hilang boleh digantikan kembali pada waktu berbuka. Komposisi sukan yang dianjurkan adalah 50 peratus kardio dan 50 peratus angkat berat.

Untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot

Jika anda ingin meningkatkan kekuatan dan kemampuan otot, tingkatan senaman yang dilakukan adalah lebih tinggi daripada senaman lain. Oleh sebab itu, sebaiknya sukan dilakukan selepas berbuka puasa kerana senaman ini adalah cukup berat. Letih dan haus semasa menjalankan sukan tersebut tidak akan menjadi masalah kerana orang tersebut masih boleh langsung minum seperti waktu latihan biasa. Komposisi senaman yang dianjurkan adalah 30 peratus kardio dan 70 peratus angkat berat.

Hal-hal yang perlu diperhatikan sebelum melakukan sukan di bulan Ramadan

Sukan boleh dilakukan dalam tempoh antara 30 minit hingga maksimum 60 minit dengan memerhatikan hal-hal berikut:

 • Lakukan latihan kardiovaskular ringan seperti berjalan atau berbasikal. Hal ini dapat membakar kalori dan meningkatkan stamina, meningkatkan fleksibiliti dan detoksifikasi, dan perenggangan otot-otot yang bekerja. Atau lakukan aktiviti latihan otot sederhana seperti latihan otot, push-up, dan sit up.
 • Minum banyak air sebelum bersenam. Minuman air seperti air kelapa dapat meningkatkan elektrolit dalam tubuh, yang dapat membantu fungsi jantung, saraf, dan otot.
 • Jangan lakukan senaman intensiti tinggi yang berlebihan seperti berlari, stepper, atau mengangkat berat kerana ia boleh menyebabkan kecederaan sendi atau otot serta menyebabkan komplikasi seperti tekanan darah rendah, hipoglisemia, dan pening.
 • Jangan meneruskan senaman jika anda merasa letih, pening, atau sakit walaupun anda sudah menurunkan intensiti latihan.
 • Elakkan makanan yang digoreng dengan minyak berlebihan ataupun makanan berlemak jika inginkan senaman yang berhasil.

Setiap orang mempunyai sejarah kesihatan yang berbeza-beza. Jika anda sedang dalam rawatan perubatan doktor atau mempunyai penyakit kronik, sebaiknya rujuk dahulu aktiviti fizikal dengan doktor anda sebelum memulakan senaman semasa berpuasa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Ambil Ringan Jika Kencing Warna Pink & Berbau Busuk. Ini Adalah Tanda Batu Karang!

  Tahukah anda, ada banyak tanda atau gejala penyakit batu karang dan salah satunya ialah air kencing berdarah? Jom baca artikel ini untuk tahu gejala lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Batu Karang, Urologi 22/01/2021 . 5 minit bacaan

  Penyakit Batu Karang: Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Ini!

  Masalah batu karang merupakan penyakit yang lazim di Malaysia. Penyakit yang berlaku kepada 1 dalam 10 individu ini boleh menyebabkan rasa sakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Batu Karang, Urologi 22/01/2021 . 6 minit bacaan

  Apa Itu Masalah Pundi Kencing: Kenali Simptom, Punca Dan Rawatan Ini

  Kini, sakit pundi kencing bukan sahaja masalah bagi warga berumur malah yang muda juga. Mari baca info lengkap mengenai masalah tersebut dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 22/01/2021 . 6 minit bacaan

  Sukar Untuk Membuang Air Kecil? Jaga-Jaga, Anda Mungkin Sedang Mengalami Masalah Retensi Urin!

  Retensi urin atau retensi air kencing merupakan satu keadaan yang menyukarkan pesakit untuk membuang air atau mengosongkan pundi kencing.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 22/01/2021 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kerap kencing

  Penyakit Inkontinens Urin Bukan Hanya Kencing Tidak Lawas, Ada Banyak Lagi Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 6 minit bacaan
  penawar batu karang

  Rawatan Dan Diagnosis Untuk Penyakit Batu Karang, Ketahui Semua Prosedur Yang Terlibat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan
  Sakit saluran kencing

  7 Cara Mencegah Batu Karang Yang Berkesan! Ada Banyak Lagi Cara Lain Selain Kekal Hidrat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan
  kencing batu

  Dehidrasi, Hipertensi Antara 14 Punca dan Faktor Risiko Penyakit Batu Karang Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan