Kepentingan Pemulihan : Kunci Kecergasan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 28/03/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat satu budaya atau mitos berkaitan prestasi kecergasan dan sukan…LEBIH BANYAK adalah lebih baik. Berehat dan pemulihan adalah sama pentingnya dengan latihan atau senaman ketika merancang program. Walau bagaimanapun, ramai individu menyangka manfaat latihan atau senaman akan diperolehi ketika ‘melakukannya’, mereka sering terlepas pandang atau tidak memahami kepentingan rehat dan pemulihan.

Pemulihan adalah kuncinya!

Pemulihan merupakan proses yang amat penting apabila berkaitan dengan latihan sukan, kerana tanpanya badan tidak dapat menyesuaikan diri secara fizikal untuk menjadi lebih cergas, kuat atau pantas.

Mungkin disebabkan budaya dalam masyarakat kita, sama ada dalam hal berkaitan sukan atau kerja; mengakui bahawa diri memerlukan lebih rehat dianggap tidak baik atau pemalas. Sebagai contoh, jika anda dilihat berlatih setiap hari, maka secara psikologi anda ‘kelihatan’ dan ‘merasa’ lebih kuat. Jika anda menganalisa apa yang anda benar-benar rasai, ia mungkin datang dari fikiran mental anda. Pemikiran “lebih kuat atau lebih banyak senaman atau latihan saya lakukan, adalah lebih baik!” Tetapi, hakikatnya, bersenam secara bijak tidak semestinya harus melakukan sesuatu secara lebih kuat atau lebih banyak hanya kerana ia menghasilkan tindak balas hormon atau gen yang paling bermanfaat.

Bagaimana senaman bertindak balas

Apabila bersenam, ia tidak menjadikan anda kuat. Apabila bersenam, anda sebenarnya mengganggu sistem tenaga dan otot dan semakin lemah. Semakin banyak senaman yang anda lakukan, anda akan menjadi semakin lemah dan semakin terdedah anda kepada kecederaan dan penyakit – merujuk kepada istilah ‘overtraining’. Atas sebab itu, kunci kecergasan adalah pemulihan. Maka, gabungan antara senaman dan pemulihan membawa anda ke tahap kecergasan baru.

Dari tahap kecergasan awal, anda mengaplikasikan rangsangan (latihan berat, berjalan, berlari, dan lain-lain), dan senaman merupakan proses katabolik yang menurunkan tahap kecergasan anda. Anda secara efektif merosakkan atau mengganggu serat tisu melalui senaman yang dilakukan. Ia menyebabkan badan anda memerlukan rehat, di mana badan akan menjalani proses pemulihan (atau membina kembali tisu yang rosak). Badan manusia adalah ciptaan yang hebat dan apabila tahap asas kecergasan tercapai, akan wujud keinginan untuk mengimbangi senaman pada sesi yang seterusnya; penyesuaian ini di kenali sebagai super-compesation atau over-compesation.

Namun, adalah penting untuk mengenal pasti jika terdapat lebih rangsangan, jika senaman terlalu berat, maka badan mungkin tidak dapat menyesuaikan secara optimum. Badan akan memberikan tindak balas terbaik dengan melakukan ‘bebanan’ senaman bergantung kepada tahap keupayaan individu yang tepat dan meningkatkannya apabila badan sudah dapat menyesuaikan diri. Contohnya, ketika membuat senaman mengangkat berat buat pertama kali, anda tidak harus mencuba mengangkat bebanan maksimum sebelum memperolehi kecekapan dalam penstabilan dan daya tahan kompetensi yang diperlukan (fasa pemanjangan). Senaman kekuatan maksimum akan membebankan otot dan tisu penyambung secara berlebihan dan boleh mewujudkan kecederaan.

Kepentingan pemulihan dan rehat

Jika seseorang individu tidak membenarkan diri untuk pulih dan setiap rangsangan senaman tambahan akan menyebabkan kemerosotan dalam kecergasan dan prestasi (keadaan kelesuan dan terlebih latihan).

Setiap individu mempunyai tahap pemulihan yang berbeza, atas sebab ini hanya tuan empunya diri yang boleh meramalkan proses pemulihan. Garis panduan asas yang harus diikuti adalah untuk mengetahui bila waktu rehat/pemulihan adalah bergantung kepada beberapa faktor dan apabila melibatkan prestasi pada tahap yang lebih tinggi, memerlukan pengalaman sendiri berdasarkan prinsip trial and error.

Peraturan yang paling penting untuk diikuti adalah: jika anda benar-benar merasa penat, maka berehat. Jangan meneruskan sesi senaman dan latihan kerana program anda – hanyalah sekeping kertas – ia boleh diaturkan pada masa yang lain. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi tekanan pada badan kita dan ia adalah penting untuk menjadi fleksibel terhadap rutin senaman dan latihan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Phil Kelly

  Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

  Mitos kalori yang keluar dalam rangkap (ayat) kalori hanya tidak mahu mati! Kalori adalah sebahagian gambaran tetapi idea penurunan berat badan konvensional memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori). Jadi ...

  Ditulis oleh Phil Kelly

  Senaman Kardio Buat Perut Gendut? Jadi Senaman Apa Yang Sesuai Untuk Bakar Lemak?

  senaman kardio adalah senaman yang dilakukan dengan intensiti sederhana sehingga tinggi (kardio kronik) boleh menjadi tidak produktif.

  Ditulis oleh Phil Kelly
  kardio

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Ditulis oleh Phil Kelly
  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Cedera Ketika Sedang Sedap Bersetubuh? Awas Ini 5 Kecederaan Lazim Berlaku Atas Katil

  Seks sepatutnya menjadi momen menggembirakan, bukan menyakitkan. Ternyata, cedera ketika seks sebenarnya lebih kerap berlaku daripada yang difikirkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Tip Nak Bagi Hidung Mancung, Caranya Lakukan Senaman, Berkesan Atau Sekadar Harapan Palsu?

  Ada yang percaya dan amalkan tips hidung mancung dengan cara melakukan senaman? Nak tahu berkesan atau tidak, jom sama-sama klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 24/11/2020 . 3 minit bacaan

  Bersenam Boleh Kurangkan Sakit Senggugut- Fakta @ Auta? Ini Jawapan Kajian!

  Sakit senggugut menyerang kembali! Ia merupakan antara kesakitan disebabkan haid yang paling menjengkelkan bagi para wanita setiap bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 20/11/2020 . 3 minit bacaan

  Mana Satu Lagi Cepat Untuk Turunkan Berat Badan, Angkat Berat Atau Buat Kardio?

  Jika anda ingin kurangkan berat badan, agak-agak anda, manakah kaedah yang lebih berkesan; senaman kardio atau sukan angkat berat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Sihat, Gaya Hidup Sihat 17/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kalori per hari untuk diet

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat jalan kaki

  Jalan Kaki, Senaman Paling Mudah Untuk Pesakit Diabetes, Tapi Sebelum Buat, Ada Syarat-syaratnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  pakaian ketat compression

  Pakaian ‘Compression’ Bersenam, Sekadar Gaya Atau Benar-benar Boleh Turunkan Berat Badan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  senaman sakit belakang

  Selalu Sakit Belakang Lepas Bangun Tidur? Usah Derita Lagi, Cuba 5 Jenis Senaman Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/12/2020 . 3 minit bacaan