backup og meta

Saya Patut Melakukan Aktiviti Fizikal Sebelum Atau Selepas Berbuka Puasa?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 06/12/2019

Saya Patut Melakukan Aktiviti Fizikal Sebelum Atau Selepas Berbuka Puasa?

Di bulan Ramadan, ramai orang mengurangkan aktiviti fizikal seperti tidak melakukan senaman sewaktu berpuasa kerana senaman boleh membuat kita menjadi haus akibat kehilangan cecair, yang mengakibatkan ibadah puasa terganggu. Sebenarnya aktiviti fizikal sewaktu berpuasa memberikan kesan yang penting bagi kesihatan tubuh. Sebuah kajian yang dilakukan oleh penyelidik Tunisia dari Universiti Sfax dan CHU Habib Bourguiba menunjukkan bahawa aktiviti fizikal memberi kesan kesihatan yang baik terhadap badan semasa aktiviti puasa. Hal ini terlihat dari parameter komposisi tubuh, hematologi, dan biokimia pada subjek yang melakukan aktiviti senaman mengalami perubahan yang lebih baik iaitu penurunan berat badan, peratusan lemak badan berkurang, serta meningkatkan daya tahan badan.

Dengan kesan positif yang diberikan, senaman secara rutin sepanjang bulan Ramadan adalah baik bagi kesihatan. Namun, agar sukan tidak mengganggu ibadah puasa kita, beberapa perkara ini perlu dipertimbangkan sebelum kita melakukan senaman.

Bilakah masa yang sesuai untuk bersenam ketika berpuasa?

Menentukan sama ada senaman sebaiknya dilakukan sebelum atau sesudah berbuka bergantung kepada tujuan senaman itu sendiri. Misalnya, adakah tujuan senaman anda untuk mengekalkan kecergasan, atau meningkatkan dan mengekalkan jisim otot? Selain itu, perlu diperhatikan juga intensiti latihan yang dilakukan, serta keadaan badan pada saat latihan, seperti yang disebut oleh detikHealth:

Untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan tubuh

Jika tujuan senaman anda adalah untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatan badan, sukan sebaiknya dilakukan pada waktu pagi selepas sahur. Hal ini kerana di waktu pagi, suhu udara masih dalam keadaan segar dan tidak akan menimbulkan rasa haus yang berlebihan ketika melakukan aktiviti senaman. Komposisi senaman yang dianjurkan adalah 70 peratus kardio dan 30 peratus angkat berat.

Untuk mengekalkan kekuatan otot

Jika tujuannya adalah untuk mengekalkan kekuatan otot, sebaiknya dilakukan pada waktu petang sekitar 1.5 jam hingga 2 jam sebelum berbuka puasa. Jika rasa letih dan haus selepas melakukan senaman, anda tidak perlu bimbang kerana ia dilakukan hampir dengan waktu berbuka puasa dan apabila terjadi kekeringan, air yang hilang boleh digantikan kembali pada waktu berbuka. Komposisi sukan yang dianjurkan adalah 50 peratus kardio dan 50 peratus angkat berat.

Untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot

Jika anda ingin meningkatkan kekuatan dan kemampuan otot, tingkatan senaman yang dilakukan adalah lebih tinggi daripada senaman lain. Oleh sebab itu, sebaiknya sukan dilakukan selepas berbuka puasa kerana senaman ini adalah cukup berat. Letih dan haus semasa menjalankan sukan tersebut tidak akan menjadi masalah kerana orang tersebut masih boleh langsung minum seperti waktu latihan biasa. Komposisi senaman yang dianjurkan adalah 30 peratus kardio dan 70 peratus angkat berat.

Hal-hal yang perlu diperhatikan sebelum melakukan sukan di bulan Ramadan

Sukan boleh dilakukan dalam tempoh antara 30 minit hingga maksimum 60 minit dengan memerhatikan hal-hal berikut:

  • Lakukan latihan kardiovaskular ringan seperti berjalan atau berbasikal. Hal ini dapat membakar kalori dan meningkatkan stamina, meningkatkan fleksibiliti dan detoksifikasi, dan perenggangan otot-otot yang bekerja. Atau lakukan aktiviti latihan otot sederhana seperti latihan otot, push-up, dan sit up.
  • Minum banyak air sebelum bersenam. Minuman air seperti air kelapa dapat meningkatkan elektrolit dalam tubuh, yang dapat membantu fungsi jantung, saraf, dan otot.
  • Jangan lakukan senaman intensiti tinggi yang berlebihan seperti berlari, stepper, atau mengangkat berat kerana ia boleh menyebabkan kecederaan sendi atau otot serta menyebabkan komplikasi seperti tekanan darah rendah, hipoglisemia, dan pening.
  • Jangan meneruskan senaman jika anda merasa letih, pening, atau sakit walaupun anda sudah menurunkan intensiti latihan.
  • Elakkan makanan yang digoreng dengan minyak berlebihan ataupun makanan berlemak jika inginkan senaman yang berhasil.

Setiap orang mempunyai sejarah kesihatan yang berbeza-beza. Jika anda sedang dalam rawatan perubatan doktor atau mempunyai penyakit kronik, sebaiknya rujuk dahulu aktiviti fizikal dengan doktor anda sebelum memulakan senaman semasa berpuasa.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 06/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan