backup og meta

Diet dan Gaya Yoga untuk Hilangkan Berat Badan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/02/2023

  Diet dan Gaya Yoga untuk Hilangkan Berat Badan

  Kehilangan berat badan sering menjadi perjuangan bagi ramai orang kerana betapa sukarnya menurunkan berat badan secara konsisten, menjauhkan diri dan mengekalkan diet yang sihat namun lazat.

  Salah satu masalah yang paling biasa apabila ia melibatkan kehilangan berat badan adalah mencari kaedah yang boleh anda lakukan. Yoga telah wujud selama 3,000 tahun dan merupakan jenis senaman aerobik yang bermanfaat untuk meningkatkan peredaran, meregangkan otot dan juga menurunkan berat badan.

  Latihan impak rendah ini mensasarkan semua otot dalam tubuh anda dengan gaya (pose) berbeza supaya anda boleh mendapatkan fleksibiliti dan secara beransur-ansur membina kekuatan.

  Malah, ramai selebriti terkenal menegaskan dengan yoga mereka kehilangan berat badan kerana ia sangat berkesan dan mudah dilakukan setiap hari.

  Yoga biasanya tidak dianggap sebagai latihan tetapi lebih sebagai cara untuk membuka saluran dalam badan. Walau bagaimanapun, gaya yoga membakar kalori pada kadar yang lebih perlahan.

  Bukan sahaja sebagai senaman ringan yang meningkatkan aliran oksigen dan nutrien ke sel-sel dalam badan tetapi yoga juga membantu pencernaan. Pemakanan yoga menekankan kepentingan pengambilan diet berasaskan tumbuhan yang membolehkan anda bersatu dengan tubuh anda.

  Pose dan regangan yoga dengan mudah boleh dilengkapi dengan diet yang disesuaikan untuk memberikan apa yang diperlukan oleh tubuh sebelum dan sesudah latihan.

  Keperluan diet yoga

  Menurut American Journal of Managed Care, yoga dianggap sebagai amalan pemulihan yang menumpukan pada ketenangan dan pengurangan tekanan. Mengurangkan tahap tekanan juga boleh mengurangkan jumlah kortisol dalam badan yang berkaitan dengan lemak perut yang tidak diingini.

  Diet yoga berfokus pada keupayaan semula jadi badan untuk mencerna makanan dan menyerap bahan-bahan penting. Disebabkan itu, diet ini memberi tumpuan kepada meminum teh, jus buah-buahan dan sayur-sayuran dan banyak air untuk mengekalkan sel-sel anda yang terhidrat.

  Adalah disyorkan untuk makan buah-buahan dan oat pada waktu pagi dan untuk mengelakkan makanan sepanjang hari bagi memberikan tubuh anda jumlah masa yang tepat untuk memproses dan mencerna.

  Jenis diet holistik ini membolehkan anda memberi tumpuan kepada peningkatan tahap tenaga sambil menguatkan jumlah antioksidan dalam badan. Antioksidan yang terdapat dalam sayur-sayuran mentah, buah-buahan segar, herba dan rempah-rempah membersihkan radikal bebas tubuh dan bahan-bahan lemak yang melekat selepas setiap hidangan.

  Malah, penyelidik di Universiti Deakin, Australia mendapati bahawa mengamalkan yoga setiap hari sebenarnya mengurangkan keinginan untuk makan dan kecenderungan untuk merasakan makanan yang tidak sihat.

  Menyedari cabaran buruk amalan yoga dan membantu membentuk individu yang baru untuk mengelakkan proses mendapatkan berat badan yang tidak diingini. Diet yang kaya dengan makanan mentah dan bahan semulajadi meningkatkan kekebalan selular dan membolehkan bahan-bahan berlemak untuk mencair.

  Apabila tabiat pemakanan sihat diamalkan setiap hari, gaya yoga yang berbeza boleh memberi tumpuan kepada menguatkan otot-otot tertentu di seluruh badan sambil membakar kalori walaupun sukar mencapai kawasan tertentu.

  Gaya yoga yang baik untuk menghilangkan berat badan

  Postur yang digunakan dalam yoga dilakukan dalam jangka masa panjang dan akan benar-benar menguji stamina otot anda.

  Vinyasa yoga sebenarnya salah satu jenis yoga yang paling intensif untuk berlatih kerana ia begitu serupa dengan latihan kardio tradisional yang ditetapkan untuk penurunan berat badan. Ia mungkin memerlukan anda menggunakan otot-otot utama untuk menahan badan anda sementara memberi tumpuan kepada pernafasan yang mendalam dan lancar untuk bernafas dengan lebih banyak oksigen.

  Pada asasnya, yoga memberi tumpuan kepada latihan kekuatan teras serta semua kaki anda. Mencari yoga yang tepat boleh menjadi agak rumit tetapi sebaik sahaja anda mendapati yang paling selesa, anda boleh menetapkan rutin dan mengekalkannya.

  Salah satu gaya yang paling berkesan adalah “Chaturanga”, yang pada asasnya mengekalkan kedudukan anda melakukan push up selama 30 saat atau lebih.

  Satu lagi gaya yang berfungsi pada luar anggota badan dan teras pada masa sama adalah “Anjaneyasana”. Ia juga dikenali sebagai bulan sabit yang boleh dicapai dengan lenturan satu lutut pada sudut 90 darjah dan meregangkan yang lain supaya jari menyentuh tanah.

  Dengan yoga Vinyasa, anda akan memfokuskan semua tenaga dan perhatian untuk menahan gaya kompleks seboleh yang mungkin, yang berbeza daripada gaya asas yang tidak sukar ditahan.

  Bukan sahaja anda dapat melatih otot-otot dan membakar lemak yang tidak diingini di seluruh tubuh anda dengan vinyasa yoga tetapi yoga pemulihan (restorative) memerlukan anda untuk menahan gaya dengan lebih lama, sehingga tujuh minit, yang benar-benar merangsang penurunan berat badan yang konsisten.

  Apabila diamalkan secara berterusan dari masa ke masa, ia mungkin menurunkan berat badan secara berturut-turut tanpa tempoh perkembangan atau peningkatan berat badan.

  Pada dasarnya, mengamalkan pemakanan yoga holistik dapat menurunkan jumlah hormon stres dalam tubuh yang membawa kepada peningkatan berat badan semasa meregangkan dan mengetatkan otot sehingga kehilangan berat badan perlahan-lahan tetapi terus-menerus dari masa ke masa untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/02/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan