home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Tip Berpuasa Ketika Sakit Tekak

7 Tip Berpuasa Ketika Sakit Tekak

Apabila menjalani puasa, sistem imun anda boleh berkurang dan anda lebih terdedah kepada virus dan bakteria. Anda juga mungkin mengalami sakit tekak disebabkan oleh jangkitan bakteria. Jadi bagaimana jika anda berpuasa, ketika mengalami sakit tekak? Baca tip sihat di bawah untuk menjalani puasa walaupun diserang sakit tekak.

Apabila berjumpa doktor semasa sakit tekak

Pada asasnya, sakit tekak bukan sejenis jangkitan yang serius. Penyakit ini akan hilang dalam masa kira-kira seminggu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, sakit tekak boleh menyebabkan komplikasi agak membimbangkan. Terutamanya jika anda sudah mempunyai penyakit yang menyerang sistem imun tubuh seperti HIV / AIDS atau kanser.

Anda juga perlu buat pemeriksaan dengan doktor anda jika keradangan di tekak tidak sembuh walaupun selepas beberapa minggu, atau jika anda demam melebihi 38 darjah Celsius, kesukaran menelan atau bernafas, atau suara anda hilang.

Tip untuk menjalani puasa dengan sakit tekak

Anda sebenarnya masih boleh berpuasa walaupun dengan sakit tekak. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan garis panduan berikut untuk berpuasa dengan lancar dan untuk menyembuhkan sakit tekak anda dengan cepat.

Bernafas melalui hidung, bukan melalui mulut

Sebagai peraturan umum apabila anda sakit tekak, jangan bernafas melalui mulut. Bernafas melalui mulut akan membuat tekak anda kering dan sakit. Jika anda juga selsema, ia adalah mungkin anda tidak sedar bernafas melalui mulut kerana hidung tersumbat. Tetapi selagi anda menyedarinya, pastikan anda sentiasa bernafas melalui hidung.

Memakai topeng dan elakkan bercakap

Sama seperti bernafas melalui mulut, bercakap terlalu banyak akan membuatkan tekak lebih kering. Ini kerana apabila anda bercakap, udara dan pelbagai zarah asing seperti habuk akan masuk ke tekak melalui mulut.

Hadkan bercakap sebanyak mungkin jika anda mempunyai sakit tekak. Untuk mengelakkan udara, kotoran, bakteria, atau zarah asing yang memasuki mulut dan membuat tekak lebih menyakitkan, pakai topeng muka sepanjang hari.

Mengelakkan udara atau bilik yang kering

Udara atau bilik berhawa kering akan mengurangkan pengeluaran air liur dan lendir di tekak. Hasilnya, keradangan boleh menjadi lebih buruk. Jadi, elakkan bilik sejuk atau udara terbuka di mana udara kering.

Jika boleh, pasang humidifier dan elakkan penggunaan kipas angin. Jika anda menggunakan penghawa dingin (AC), menetapkan suhu yang tidak terlalu sejuk dan angin tidak bertiup terlalu cepat ke arah anda.

Berkumur dengan air garam

Air garam terbukti dapat mengurangkan kerengsaan dan keradangan di tekak. Jadi, anda boleh berkumur dengan garam yang telah dilarutkan dalam segelas air suam 3 kali sehari.

Apabila membilas dengan air garam, jangan telan. Hanya berkumur sambil mendongak untuk beberapa saat. Pastikan cecair menyentuh tekak, kemudian meludah keluar. Jika air garam rasa terlalu kuat, campurkan dengan satu sudu teh madu.

Mulakan makanan yang mudah ditelan

Dalam usaha mengurangakn kerengsaan lebih buruk, pilih makanan yang mudah ditelan seperti sup. Elakkan makanan goreng, keropok, atau tebal, makanan masin yang boleh membuat tekak anda walaupun sakit. Pastikan anda juga minum banyak air selepas berbuka puasa.

Menyedut wap

Jika tekak anda terasa sangat kering dan tidak selesa, cuba bernafas wap daripada air panas. Membawa air panas yang cukup dan tuangkan dalam mangkuk, kemudian letakkan mangkuk di bawah muka anda dan bernafas seperti biasa. Menyedut wap melalui hidung.

Anda boleh menutup kepala dan mangkuk anda dengan tuala atau kain untuk meningkatkan keberkesanan. Ulang beberapa kali sehari untuk membuat tekak anda lebih selesa.

Rehat

Dalam usaha untuk berpuasa manakala yang mempunyai sakit tekak, rehat adalah kuncinya. Dr. Jeffrey Linder dari Boston, Amerika Syarikat mengatakan bahawa untuk tubuh berfungsi terhadap jangkitan, anda perlu mendapatkan rehat yang secukupnya. Pastikan anda tidur selama tujuh hingga sembilan jam sehari. Selain itu, anda harus mengelak daripada bekerja lebih masa atau berjaga sehingga lewat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

12 Natural Remedies for Afternoon Throat. Http://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies?m=0#overview1. Accessed June 7, 2017

14 Ways to Soothe a Throat Sore. Http://www.health.com/health/gallery/0,,20640098,00.html. Accessed June 7, 2017

Afternoon Throat and Other Throat Problems – Home Treatment. Http://www.webmd.com/cold-and-flu/tc/sore-throat-home-treatment#1. Accessed June 7, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/04/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x