home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

4 Langkah Mengurus Alahan Makanan di Tempat Kerja Baru

4 Langkah Mengurus Alahan Makanan di Tempat Kerja Baru

Sama ada anda baru didiagnosis dengan alergi makanan atau diet yang dibuat hanya untuk anda, pengurusan diet di tempat kerja adalah sangat sukar. Ini amat mencabar bagi anda jika anda baru sahaja memulakan pekerjaan baru.

Rujuk kepada majikan

Apabila anda menandatangani kontrak untuk pekerjaan baru, beritahu penyelia tentang status alahan anda. Mereka boleh menguruskan tempat kerja yang sesuai untuk anda. Selain itu, anda boleh memberitahu rakan-rakan mengenai alahan anda untuk mendapatkan bantuan mereka. Anda perlu memberitahu maklumat tertentu seperti makanan apa yang anda alah, tahap alahan, simptom alahan, atau apa yang mereka boleh lakukan untuk membantu anda jika anda mengalami alahan.

Langkah berjaga-jaga

Sentiasa mengambil pil alahan seperti epinephrine. Pastikan terdapat sekurang-kurangnya seorang rakan sekerja yang tahu di mana anda meletakkan ubat anda. Jadi, mereka boleh membantu anda dalam kecemasan. Selain itu, anda perlu mengetahui sama ada di dalam bilik perubatan di tempat kerja boleh membantu anda atau tidak.

Dapatkan sokongan daripada pengurus

Anda boleh meminta bantuan daripada pengurus anda sendiri untuk manfaatnya. Sejak itu, syarikat anda boleh mempunyai asas seperti perkara berikut.

  • Membimbing kakitangan mengenai alahan
  • Mempunyai tempat pemprosesan makanan
  • Memberi perhatian kepada bahan makanan dalam parti atau acara korporat
  • Mempunyai perkhidmatan kesihatan yang sempurna

Menyediakan makanan

Anda perlu menyediakan makanan untuk diri anda sendiri. Ini adalah cara yang paling selamat untuk memastikan anda boleh mengelakkan alahan. Sekiranya anda mahu makan makanan lain, anda boleh membeli makanan yang mungkin menunjukkan komponen pemakanan. Jika rakan-rakan anda membeli makanan untuk pejabat, hanya makan makanan dibungkus dan dilabel supaya anda boleh menyemak bahan-bahannya. Juga, apabila makan di luar bersama, anda perlu mencadangkan restoran, anda sudah makan untuk keselamatan anda.

Pendek kata, anda boleh menguruskan alahan makanan di tempat kerja baru anda. Terdapat banyak syarikat hari ini yang tidak mempunyai dasar sokongan bagi pekerja yang mempunyai alergi. Walau bagaimanapun, jangan malu untuk memberitahu majikan atau kepada rakan-rakan anda jika anda alah kepada sesuatu.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Managing Food Allergies at Work. http://www.foodallergy.org/managing-food-allergies-at/work. Accessed October 23th, 2016.

For Employers. http://www.foodallergy.org/managing-food-allergies-at-work/for-employers. Accessed October 23th, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x