backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ekzema atopi

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 09/11/2021

Definisi

Apa itu Ekzema atopi?

Ekzema atopi, yang juga dikenali sebagai dermatitis atopi, adalah masalah kulit yang biasa. Ia adalah keadaan kronik yang cenderung menyebabkan serangan keradangan dan kemudian sembuh bagi suatu tempoh masa. Ekzema atopi menyebabkan kulit menjadi radang, gatal, kering dan bersisik. Tompok kulit kering ini boleh muncul di kulit kepala, dahi dan muka. Keterukan keadaan boleh berkisar antara tahap ringan hingga teruk. Apabila anda mempunyai ekzema atopi, anda juga mungkin mempunyai keadaan alahan lain seperti asma dan demam alergi. Ia juga boleh menyebabkan gatal-gatal yang melampau yang boleh mengganggu tidur dan aktiviti harian anda. Adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk mencegah keadaan anda sebelum menjadi semakin teruk.

Apakah kebarangkalian Ekzema atopi?

Ekzema atopi adalah perkara biasa, lebih banyak menjejaskan bayi dan kanak-kanak. Ia boleh muncul sebelum usia 5 tahun dan berterusan sehingga dewasa. Bagi sesetengah kanak-kanak, ekzema atopi boleh bertambah baik atau hilang. Ia adalah lebih lazim pada orang yang mempunyai sejarah keluarga terhadap ekzema, demam alergi atau asma.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Ekzema atopi?

Ekzema atopi mungkin kelihatan berbeza pada bayi, kanak-kanak dan orang dewasa. Simptom biasa ekzema atopi adalah:

 • Gatal-gatal yang bertambah teruk pada waktu malam;
 • Tompok-tompok kulit berwarna merah ke perang-kekelabuan pada tangan, kaki, pergelangan kaki, pergelangan tangan, leher, bahagian atas dada, kelopak mata, pelipat siku dan lutut;
 • Benjolan kecil yang timbul;
 • Kulit tebal, kering dan bersisik;
 • Kulit mentah, sensitif dan bengkak selepas menggaru.

Bagi bayi, simptom boleh mula muncul seawal 2 hingga ke 3 bulan. Tompok kulit kering biasanya muncul di muka dan kulit kepala, dan sering menyebabkan masalah tidur. Bayi juga mungkin menunjukkan keinginan menggosok kegatalan pada tempat tidur, permaidani atau benda lain untuk melegakan gatal-gatal. Ini boleh menyebabkan jangkitan kulit.

Apabila ekzema atopi bermula pada usia 2 tahun, kanak-kanak biasanya mengalami ruam pada celah pelipat siku atau lutut. Tompok-tompok pada kulit boleh menebal dan menjadi belulang kesan dari menggaru.

Simptom untuk orang dewasa adalah berbeza daripada bayi dan kanak-kanak. Ekzema atopi mungkin mula muncul di seluruh badan, menyebabkan kulit lebih kering dan bersisik. Gatal-gatal boleh menjadi semakin dahsyat dan berterusan tanpa tempoh kelegaan.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa-apa simptom, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda harus menghubungi doktor anda jika anda mempunyai yang berikut:

 • Anda kehilangan tidur atau terganggu dari rutin harian anda.
 • Kulit anda menyakitkan.
 • Kulit anda dijangkiti: garis-garis merah, nanah, keruping berwarna kuning.
 • Langkah penjagaan diri tidak dapat membantu.
 • Mata atau penglihatan anda terjejas.

Jika anda menganggap bahawa anak anda mempunyai tanda-tanda dan simptom ini atau jika anda mengesyaki anak anda mempunyai dermatitis atopi, anda perlu membawa mereka ke doktor dengan segera.

Punca

Apakah punca Ekzema atopi?

Penyebab bagi ekzema atopi masih belum dikenal pasti. Walau bagaimanapun, penyelidik percaya bahawa beberapa pencetus tertentu boleh membawa kepada ekzema. Orang yang mempunyai alergi boleh mempunyai ekzema atopik, seperti pada orang yang mempunyai alahan makanan atau asma. Alergi adalah punca yang paling biasa dalam kalangan kanak-kanak yang mempunyai ekzema yang teruk. Terdapat pencetus yang diketahui menyebabkan ekzema atopi. Antaranya adalah sabun, detergen, tekanan, kelembapan yang rendah, alahan bermusim, pendedahan kepada sabun keras dan detergen, dan cuaca sejuk.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Ekzema atopi?

Terdapat banyak faktor risiko bagi ekzema atopi, seperti:

 • Sejarah peribadi atau keluarga terhadap ekzema, alahan, demam alergi atau asma;
 • Dermatitis pada tangan yang lazim terjadi kepada pekerja penjagaan kesihatan.

Faktor risiko untuk kanak-kanak termasuk:

 • Menetap di kawasan bandar;
 • Keturunan Afrika-Amerika;
 • Ibu bapa dengan tahap pendidikan yang tinggi;
 • Menghadiri pusat penjagaan kanak-kanak;
 • Mempunyai gangguan hiperaktif (ADHD).
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Ekzema atopi didiagnosis?

  Diagnosis untuk ekzema atopi tidaklah terlalu kompleks. Doktor atau ahli dermatologi anda boleh membuat diagnosis dengan memeriksa kulit anda. Mereka mungkin melaksanakan ujian jika anda merasakan kesakitan apabila ada kawasan kulit disentuh, atau ujian mata anda untuk melihat jika ia terjejas. Ujian makmal biasanya tidak diperlukan untuk mendiagnos ekzema atopi. Doktor anda boleh menguji sampel tompok kulit anda untuk mengesahkan sebarang kemungkinan jangkitan.

  Bagaimana pesakit Ekzema atopi dirawat?

  Tidak ada ubat untuk ekzema atopi tetapi terdapat pilihan rawatan yang boleh membantu melegakan simptom anda. Matlamat rawatan termasuklah:

  • Mencegah ekzema atopi daripada bertambah teruk atau menyerang;
  • Melegakan kesakitan dan gatal-gatal;
  • Mengurangkan tekanan emosi dan pencetus lain;
  • Mencegah jangkitan;
  • Menghalang kulit daripada penebalan.

  Pelan rawatan anda mungkin meliputi gabungan terapi ubat, penjagaan kulit dan perubahan gaya hidup. Terapi dadah biasanya termasuk krim yang boleh mengawal gatal-gatal, keradangan dan membaiki kulit anda. Ubat-ubatan ini mungkin termasuk kortikosteroid topikal, tacrolimus (Protopic), pimecrolimus (Elidelâ) dan ubat salap anti-bakteria. Untuk kes-kes yang lebih teruk, doktor anda mungkin menetapkan ubat oral anti-gatal, kortikosteroid oral atau ubat-ubatan yang disuntik yang mengawal keradangan. Ubat-ubatan ini mungkin termasuk prednison, diphenhydramine, cetirizine (Zyrtecâ) dan hydroxyzine (Ataraxâ).

  Pilihan rawatan lain mungkin termasuk yang berikut:

  • Balutan basah – membungkus kawasan berjangkit dengan kortikosteroid topikal dan pembalut basah.
  • Menggunakan emolien atau rawatan pelembap setiap hari untuk kulit kering.
  • Menggunakan kortikosteroid topikal untuk mengurangkan bengkak, kemerahan dan gatal-gatal semasa suar-up.
  • Terapi cahaya atau fototerapi menggunakan ultra-violet tiruan A (UVA) atau jalur UVB untuk merawat kulit anda.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Ekzema atopi?

  Gaya hidup dan pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda dalam mengatasi ekzema atopi:

  • Elakkan pencetus. Anda harus menyimpan senarai semua bahan pencetus yang diketahui seperti makanan atau detergen atau sabun tertentu.
  • Pastikan kulit anda lembap. Kulit anda perlu dilembapkan sekurang-kurangnya dua kali sehari. Gunakan pelembap ke seluruh bahagian sementara kulit anda masih basah dari mandi atau mandi. Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan minyak atau krim jika kulit anda sudah kering.
  • Elakkan menggaru. Menggaru hanya akan menjadikan keadaan anda lebih teruk. Anda boleh mengelakkan ini dengan menutup kawasan yang gatal. Kemudian, anda perlu memotong kuku dan memakai sarung tangan pada waktu malam.
  • Letakkan pemampat yang sejuk dan basah. Balutkan kawasan yang terjejas dengan pembalut dan pemampat bagi membantu melindungi kulit dan mencegah daripada digaru.
  • Mandi dengan air suam. Anda boleh taburkan air mandi dengan soda penaik, mil oat koloid atau mil oat yang belum dimasak. Seterusnya, anda perlu berendam selama 10 hingga 15 minit sebelum lap dengan kering dan letakkan losyen ubat, pelembab atau kedua-duanya (gunakan ubat terlebih dahulu).

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 09/11/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan