home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Adakah Kanser Prostat Mempunyai Tanda Amaran?

Adakah Kanser Prostat Mempunyai Tanda Amaran?

Kemungkinan peluang mendapat kanser prostat adalah satu daripada tujuh. Ia boleh berkembang pada bila-bila masa sepanjang hayat anda. Walaupun kanser prostat boleh dirawat, anda boleh mengelakkannya dengan diagnosis simptom pada peringkat awal.

Malangnya, kanser prostat tiada tanda amaran awal. Walau bagaimanapun, ramai lelaki mempunyai simptom yang menimbulkan masalah kalenjar prostat. Ketahui apa yang perlu diberi perhatian dan bila tiba masanya untuk menghubungi doktor anda.

Tanda-tanda kanser prostat

Walaupun kebanyakan kes kanser prostat tidak menimbulkan masalah kesihatan yang serius, sebahagian kecilnya daripadanya boleh menjadi serius. Masalah yang paling biasa pada lelaki dengan kanser prostat yang serius ditunjukkan apabila anda membuang air kecil.

Tanda-tanda dan simptom kanser prostat juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan lain. Tanda-tanda dan simptom kanser prostat adalah:

 • Perubahan tabiat pundi kencing seperti perlu buang air lebih kerap terutama waktu malam
 • Keperluan membuang air kecil tinggi
 • Kesukaran memulakan atau menghentikan aliran air kecil
 • Ketidakupayaan buang air kecil
 • Aliran air kecil lemah atau kurang
 • Rasa pundi kencing tidak benar-benar kosong/ tidak lawas membuang air kecil
 • Pembakaran atau kesakitan semasa membuang air kecil
 • Darah dalam air kecil atau air mani (keadaan yang dikenali sebagai hematuria)
 • Ejakulasi menyakitkan

Tanda-tanda dan simptom yang lambat berlaku apabila kanser tumbuh kebih besar atau merebak ke bahagian tubuh lain termasuk organ.

 • Sakit tulang(terutamanya di bahagian belakang, pinggul, paha atau leher)
 • Kehilangan berat
 • Keletihan
 • Jumlah sel darah merah rendah (anemia)
 • Lemah atau kebas pada kaki
 • Gangguan pundi kencing atau usus

Selain daripada melihat tanda-tanda kanser prostat, anda harus menjalani ujian pemeriksaan kanser yang kerap. Jika disyaki kanser, pasukan penjagaan kesihatan akan mengesahkan jika tumor anda hadir atau tidak, dan jenis kanser itu. Proses diagnosis mungkin kelihatan panjang dan mengecewakan, tetapi penting bagi doktor untuk menolak kemungkinan sebab lain untuk masalah kesihatan sebelum membuat diagnosis kanser.

Diagnosis kanser prostat termasuk:

 • Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal: doktor anda akan mencari tanda-tanda kanser prostat, serta bertanya tentang sejarah keluarga anda.
 • Digital rectal examination (DRE): Doktor akan meletakkan jari telunjuk ke dalam rektum untuk merasakan kelenjar prostat melalui dinding rektum.
 • Ujian prostate-specific antigen (PSA) dilakukan untuk mengukur tahap PSA (protein yang dihasilakan oleh prostat).
 • Transrectal ultrasound (TRUS) menggunakan ultrasound probe yang dimasukkan ke dalam rektum untuk membuat imej prostat.
 • Biopsi digunakan untuk mendiagnosis kanser prostat. Biopsi prostat boleh dilakukan jika ketidaknormalan ditemui semasa ultrasound DRE atau transrectal. Ia juga boleh dilakukan jika tahap PSA adalah tinggi untuk umur seseorang atau telah meningkat dari masa ke masa atau dengan cepat.
 • Pengiraan darah lengkap (CBC) mengukur bilangan dan kualiti sel darah putih, sel darah merah dan platelet.
 • Ujian kimia darah mengukur bahan kimia tertentu dalam darah. Ia menunjukkan bagaimana organ-organ tertentu berfungsi dan juga boleh digunakan untuk mengesan ketidaknormalan.
 • Imbasan tulang menggunakan bahan radioaktif yang mencari tulang (radiopharmaceuticals) dan komputer untuk membuat gambar tulang bagi melihat sama ada kanser prostat telah tersebar ke tulang.

Bagaimana mencegah kanser prostat

Kanser prostat boleh dicegah dengan pilihan gaya hidup yang baik. Pilih diet rendah lemak. Makanan yang mengandungi lemak termasuk daging, kacang, minyak dan produk tenusu, seperti susu dan keju.

Makan lebih banyak lemak daripada tumbuhan berbanding haiwan. Dalam kajian yang melihat pengambilan lemak dan risiko kanser prostat, lemak daripada haiwan berkemungkinan besar dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat. Produk haiwan yang mengandungi lemak termasuk daging, lemak khinzir dan mentega.

Makan ikan. Ikan berlemak seperti salmon, tuna dan herring mengandungi asid lemak omega-3, sejenis asid lemak yang dikaitkan dengan penurunan risiko kanser prostat. Sekiranya anda tidak makan ikan pada masa ini, anda boleh mempertimbangkan untuk menambahkannya pada diet anda. Satu lagi cara untuk menambah omega-3 untuk diet anda adalah dengan makan flaxseed.

Sekiranya anda mempunyai berat badan yang sihat, berusaha mengekalkannya dengan bersenam dan memilih diet sihat yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian. Senaman boleh membantu anda mengekalkan berat badan, atau ia boleh membantu anda menurunkan berat badan.

Kajian mengenai senaman dan risiko kanser prostat kebanyakannya menunjukkan bahawa lelaki yang bersenam mungkin mempunyai kurang risiko kanser prostat. Selain itu, senaman mempunyai banyak manfaat kesihatan lain dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser lain.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Prostate cancer. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/in-depth/prostate-cancer-prevention/art-20045641. Accessed October 18, 2016.

15 Cancer Symptoms Men Ignore. http://www.webmd.com/cancer/features/15-cancer-symptoms-men-ignore. Accessed October 18, 2016.

Diagnosing prostate cancer. http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/prostate/diagnosis/?region=bc. Accessed October 18, 2016.

4 Early Warning Signs of Prostate Cancer. https://thetruthaboutcancer.com/warning-signs-of-prostate-cancer/. Accessed October 18, 2016.

When to Seek Medical Care. http://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/prostate-cancer-when-to-seek-care. Accessed October 18, 2016.

Predicting and Monitoring Advanced Prostate Cancer. http://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/monitoring-advanced-prostate-cancer?page=1. Accessed October 18, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor