backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Kanser Prostat Antara 5 Kanser Yang Kerap Menyerang Kaum Adam, Ini 4 Cara Kurangkan Risikonya

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

Kanser Prostat Antara 5 Kanser Yang Kerap Menyerang Kaum Adam, Ini 4 Cara Kurangkan Risikonya

Bolehkah pemakanan mencegah kanser prostat? Ini mungkin pertanyaan yang sering kali diajukan oleh pesakit apabila didiagnosis mereka mempunyai kanser prostat.

Tiada strategi pencegahan kanser prostat yang terbukti. Tetapi anda boleh mengurangkan risiko kanser prostat dengan membuat pilihan yang sihat seperti bersenam dan makan makanan yang sihat.

Pilih pemakanan sihat

Terdapat beberapa bukti bahawa makanan sihat yang rendah lemak dan penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin menyumbang kepada risiko kanser prostat yang lebih rendah, walaupun ia belum terbukti secara kukuh.

Jika anda ingin mengurangkan risiko kanser prostat, pertimbangkan untuk mencuba:

 • Diet rendah lemak

Makanan yang mengandungi lemak termasuk daging, kacang, minyak dan produk tenusu seperti susu dan keju.

Dalam beberapa kajian, lelaki yang mengambil jumlah lemak tinggi setiap hari berisiko meningkatkan kanser prostat. Walaupun belum ada bukti bahawa lemak yang berlebihan menyebabkan kanser prostat, mengurang jumlah pengambilan lemak setiap hari juga mempunyai manfaat lain seperti membantu mengawal berat badan dan jantung anda.

Untuk mengurangkan jumlah pengambilan lemak setiap hari, hadkan makanan berlemak atau pilih makanan jenis rendah lemak. Sebagai contoh, kurangkan jumlah lemak tambahan pada makanan semasa memasak, pilih daging yang dipotong nipis dan produk tenusu rendah atau kurang lemak.

 • Makan lebih banyak lemak tumbuhan berbanding lemak haiwan

Dalam kajian yang melihat pengambilan lemak dan risiko kanser prostat, lemak daripada haiwan kemungkinan besar dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat. Produk haiwan yang mengandungi lemak termasuk daging, lemak khinzir dan mentega.

Anda mungkin mempertimbangkan penggunaan lemak berasaskan tumbuhan dan bukan lemak haiwan. Sebagai contoh, memasak menggunakan minyak zaitun dan bukannya mentega. Taburkan kacang atau bijih pada salad anda dan bukannya keju.

 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan nutrien yang dianggap dapat mengurangkan risiko kanser prostat, walaupun penyelidikan tidak membuktikan bahawa nutrisi tertentu dijamin untuk mengurangkan risikonya.

Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran juga cenderung menjadikan anda mempunyai mengurangkan pengambilan makanan lain seperti makanan tinggi lemak.

Anda mungkin mempertimbangkan untuk meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dengan menambah hidangan tambahan buah atau sayuran untuk setiap hidangan. Pertimbangkan untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai snek.

 • Makan ikan

 • Ikan berlemak seperti salmon dan tuna mengandungi asid lemak omega-3, sejenis asid lemak yang dikaitkan dengan penurunan risiko kanser prostat. Sekiranya anda tidak makan ikan, anda boleh mempertimbangkan untuk memasukkannya ke dalam diet anda.

  • Kurangkan pengambilan produk tenusu setiap hari

  Dalam kajian, lelaki yang memakan produk susu paling banyak seperti susu, keju dan yogurt setiap hari mempunyai risiko kanser prostat. Tetapi hasil kajian telah bercampur-campur, dan risiko yang dikaitkan dengan produk tenusu dianggap kecil.

  Mengekalkan berat badan yang sihat

  Lelaki yang obes dengan indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi mungkin mempunyai risiko kanser prostat. Sekiranya anda berlebihan berat badan atau obes, cuba kurangkan berat badan. Anda boleh melakukan ini dengan mengurangkan pengambilan jumlah kalori harian dan meningkatkan jumlah senaman.

  Sekiranya anda mempunyai berat badan yang sihat, cuba untuk mengekalkannya dengan bersenam dan memilih diet sihat yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian.

  Bersenam

  Kajian mengenai senaman dan risiko kanser prostat kebanyakannya menunjukkan bahawa lelaki yang bersenam mungkin mempunyai kurang risiko kanser prostat.

  Senaman mempunyai banyak manfaat kesihatan lain dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser lain. Senaman juga boleh membantu anda mengekalkan berat badan atau membantu anda menurunkan berat badan.

  Sekiranya anda tidak bersenam, buat temujanji dengan doktor anda untuk memastikannya selamat anda memulakannya. Apabila anda mula bersenam, buat secara perlahan-lahan. Tambahkan aktiviti fizikal harian anda dengan meletakkan kereta anda lebih jauh dari tempat anda pergi dan cuba menggunakan tangga bukannya lif.

  Tetapkan sasaran selama 30 minit senaman bagi kebanyakan hari dalam seminggu.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan