Kanser Prostat Antara 5 Kanser Yang Kerap Menyerang Kaum Adam, Ini 4 Cara Kurangkan Risikonya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 07/05/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Bolehkah pemakanan mencegah kanser prostat? Ini mungkin pertanyaan yang sering kali diajukan oleh pesakit apabila didiagnosis mereka mempunyai kanser prostat.

Tiada strategi pencegahan kanser prostat yang terbukti. Tetapi anda boleh mengurangkan risiko kanser prostat dengan membuat pilihan yang sihat seperti bersenam dan makan makanan yang sihat.

Pilih pemakanan sihat

Terdapat beberapa bukti bahawa makanan sihat yang rendah lemak dan penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin menyumbang kepada risiko kanser prostat yang lebih rendah, walaupun ia belum terbukti secara kukuh.

Jika anda ingin mengurangkan risiko kanser prostat, pertimbangkan untuk mencuba:

 • Diet rendah lemak

Makanan yang mengandungi lemak termasuk daging, kacang, minyak dan produk tenusu seperti susu dan keju.

Dalam beberapa kajian, lelaki yang mengambil jumlah lemak tinggi setiap hari berisiko meningkatkan kanser prostat. Walaupun belum ada bukti bahawa lemak yang berlebihan menyebabkan kanser prostat, mengurang jumlah pengambilan lemak setiap hari juga mempunyai manfaat lain seperti membantu mengawal berat badan dan jantung anda.

Untuk mengurangkan jumlah pengambilan lemak setiap hari, hadkan makanan berlemak atau pilih makanan jenis rendah lemak. Sebagai contoh, kurangkan jumlah lemak tambahan pada makanan semasa memasak, pilih daging yang dipotong nipis dan produk tenusu rendah atau kurang lemak.

 • Makan lebih banyak lemak tumbuhan berbanding lemak haiwan

Dalam kajian yang melihat pengambilan lemak dan risiko kanser prostat, lemak daripada haiwan kemungkinan besar dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat. Produk haiwan yang mengandungi lemak termasuk daging, lemak khinzir dan mentega.

Anda mungkin mempertimbangkan penggunaan lemak berasaskan tumbuhan dan bukan lemak haiwan. Sebagai contoh, memasak menggunakan minyak zaitun dan bukannya mentega. Taburkan kacang atau bijih pada salad anda dan bukannya keju.

 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan nutrien yang dianggap dapat mengurangkan risiko kanser prostat, walaupun penyelidikan tidak membuktikan bahawa nutrisi tertentu dijamin untuk mengurangkan risikonya.

Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran juga cenderung menjadikan anda mempunyai mengurangkan pengambilan makanan lain seperti makanan tinggi lemak.

Anda mungkin mempertimbangkan untuk meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dengan menambah hidangan tambahan buah atau sayuran untuk setiap hidangan. Pertimbangkan untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai snek.

 • Makan ikan

Ikan berlemak seperti salmon dan tuna mengandungi asid lemak omega-3, sejenis asid lemak yang dikaitkan dengan penurunan risiko kanser prostat. Sekiranya anda tidak makan ikan, anda boleh mempertimbangkan untuk memasukkannya ke dalam diet anda.

 • Kurangkan pengambilan produk tenusu setiap hari

Dalam kajian, lelaki yang memakan produk susu paling banyak seperti susu, keju dan yogurt setiap hari mempunyai risiko kanser prostat. Tetapi hasil kajian telah bercampur-campur, dan risiko yang dikaitkan dengan produk tenusu dianggap kecil.

Mengekalkan berat badan yang sihat

Lelaki yang obes dengan indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi mungkin mempunyai risiko kanser prostat. Sekiranya anda berlebihan berat badan atau obes, cuba kurangkan berat badan. Anda boleh melakukan ini dengan mengurangkan pengambilan jumlah kalori harian dan meningkatkan jumlah senaman.

Sekiranya anda mempunyai berat badan yang sihat, cuba untuk mengekalkannya dengan bersenam dan memilih diet sihat yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian.

Bersenam

Kajian mengenai senaman dan risiko kanser prostat kebanyakannya menunjukkan bahawa lelaki yang bersenam mungkin mempunyai kurang risiko kanser prostat.

Senaman mempunyai banyak manfaat kesihatan lain dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser lain. Senaman juga boleh membantu anda mengekalkan berat badan atau membantu anda menurunkan berat badan.

Sekiranya anda tidak bersenam, buat temujanji dengan doktor anda untuk memastikannya selamat anda memulakannya. Apabila anda mula bersenam, buat secara perlahan-lahan. Tambahkan aktiviti fizikal harian anda dengan meletakkan kereta anda lebih jauh dari tempat anda pergi dan cuba menggunakan tangga bukannya lif.

Tetapkan sasaran selama 30 minit senaman bagi kebanyakan hari dalam seminggu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apa Itu Kanser Prostat: Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Kanser prostat lazim didiagnosis dalam kalangan lelaki terutamanya mereka yang berusia 50 tahun dan ke atas. Rawatan bagi masalah ini...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Prostat, Kanser 22/10/2020 . 6 minit bacaan

  Lemah Syahwat Lepas Rawatan Kanser Prostat? Ini 9 Tip Untuk Hangatkan Hubungan Seksual

  Kebanyakan penghidap kanser prostat mengalami masalah lemah syahwat ketika hendak melakukan hubungan seks. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Prostat, Kanser 15/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Periksa Prostat, Ini Syaratnya! Si Suami, Elak Bersenggama Selama 2 Hari Sebelum Jalani Ujian PSA

  Ujian PSA prostat digunakan untuk mengesan kanser prostat. Ujian prostat ini bertindak mengukur jumlah antigen khusus prostat dalam darah seorang lelaki.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 06/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Umum sudah tahu bahawa kanser prostat adalah bahaya. Namun tahukah kalian bahawa kerap buat seks mungkin boleh cegah ia daripada berlaku. Jom baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser Prostat, Kanser 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu kanser prostat

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  terapi prostat

  Rawatan Kanser Prostat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 5 minit bacaan
  prostat bengkak

  Mengalami Masalah Kencing Yang Teruk? Hati-Hati Ia Mungkin Simptom Kanser Prostat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 5 minit bacaan
  penyakit prostat

  Menghidap Kanser Prostat, Jangan Takut Untuk Buat Saringan & Diagnosis Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 6 minit bacaan