Lelaki Mandul Berisiko Untuk Mendapat Kanser Prostat – Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Di Sweden, pelaksanaan rawatan ketidaksuburan wajib dilaporkan untuk tujuan rekod. Melalui analisis data yang dibuat pada tahun 1994 sehingga tahun 2014,  hasil kajian mendapati bahawa terdapat insiden yang tinggi dalam kalangan lelaki yang tidak subur untuk mendapat kanser prostat. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan kajian ini, teruskan membaca.

Populasi berisiko mendapat kanser prostat

Menurut Data Kanser Sedunia, pada tahun 2018, kanser prostat merupakan kanser kedua yang kerap melanda kaum lelaki. Majoriti masyarakat umum mengetahui tentang bahayanya kanser tersebut namun tidak semua tahu berkenaan dengan simptomnya. Akibatnya, ia kebiasaannya dikenalpasti lewat dan kualiti hidup mereka terjejas serta merta.

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Lund, Sweden dan Universiti Perubatan Sofia di Bulgaria ini telah mendapati, lelaki yang mendapatkan anak melalui teknik pembantu reproduktif (assisted reproductive technique) mempunyai risiko sebanyak 64% untuk mendapat kanser prostat. Sebelum kajian ini dijalankan, pemahaman pada waktu itu berkenaan dengan prostat kanser dan ketidaksuburan adalah tidak jelas. Sebahagian pengkaji percaya bahawa kualiti sperma yang tidak baik boleh menyebabkannya manakala sebahagian lagi percaya bahawa lelaki yang tidak mempunyai anak tidak berisiko untuk mendapat kanser prostat.

Kajian oleh Universiti Lund ini secara tidak langsung telah membuktikan bahawa lelaki yang tidak subur mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat kanser tersebut. Pada masa akan datang, populasi lelaki ini disarankan untuk menjalani ujian saringan atau datang secara kerap untuk pemeriksaan fizikal dan biokimia dalam usaha untuk mengesan kanser ini pada tahap awal.

Kaedah suntikan sperma VS kaedah bayi tabung uji

Kaedah bayi tabung uji (IVF) adalah prosedur yang melibatkan proses pengeluaran telur daripada ovari wanita. Telur tersebut akan disenyawakan dengan sperma lelaki di dalam makmal sebelum ia dimasukkan semula ke dalam rahim. Kaedah ini merupakan kaedah yang popular kerana sejak ia diperkenalkan di Malaysia, ia telah berjaya melahirkan kira-kira 5 juta bayi. Menurut kajian oleh Universiti Lund, berbanding dengan kaedah suntikan sperma (ICSI), lelaki yang menggunakan teknik IVF mempunyai 31% risiko lebih rendah untuk mendapat kanser prostat.

Perlu diingatkan di sini bahawa risiko untuk mendapat kanser prostat tidak ada kena mengena dengan jenis prosedur, tetapi ia bergantung kepada seteruk manakah tahap kualiti sperma lelaki tersebut. Bagi mereka yang mempunyai kualiti sperma yang teruk, ICSI merupakan langkah terbaik untuk mereka mempunyai anak. Kajian ini telah mendapati, populasi lelaki yang menggunakan kaedah ICSI mempunyai risiko setinggi 64% untuk mendapat prostat kanser.

Salahkan genetik?

Soalan yang selalu bermain dalam pemikiran manusia; jadi salah siapa? Menurut kajian, kedua-dua masalah ketidaksuburan dan kanser prostat disebabkan oleh kecacatan pada kromosom Y. Walau bagaimanapun, ini tidak menjelaskan hubungan antara ketidaksuburan dan kanser prostat. Bagaimana kedua-dua pembolehubah tersebut bertindak bagi meningkatkan atau merendahkan risiko untuk mendapat kanser prostat adalah masih tidak diketahui.

Faktor risiko untuk mendapatnya tidak tertumpu kepada genetik semata-mata. Mereka yang mempunyai masalah obesiti, mengamalkan pemakanan tinggi lemak dan/atau mempunyai penyakit kronik metabolik seperti hipertensi dan kencing manis berisiko untuk mendapat kanser ini. Secara konklusinya, sebelum kita menyalahkan sesiapa, kita perlu sedar bahawa kanser ini tidak disebabkan oleh satu faktor semata-mata.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pesakit Kanser Berisiko Dapat Kayap, Ini Yang Perlu Anda Lakukan Jika Nak Elak!

  Mereka yang didiagnosis dengan masalah kanser mempunyai peningkatan risiko setinggi 40 peratus untuk mendapat masalah kayap. Ketahui cara hindarinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Periksa Prostat, Ini Syaratnya! Si Suami, Elak Bersenggama Selama 2 Hari Sebelum Jalani Ujian PSA

  Ujian PSA prostat digunakan untuk mengesan kanser prostat. Ujian prostat ini bertindak mengukur jumlah antigen khusus prostat dalam darah seorang lelaki.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 06/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Perlu Berdiam Diri Sahaja Jika Ada Masalah Ereksi? Lakukan 5 Jenis Ujian Ini Segera!

  Sekiranya kalian ada masalah ereksi zakar seperti mati pucuk, sila lakukan 5 ujian ini bersama doktor secepat mungkin agar ia dapat diatasi segera!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Ada sebab mengapa menopaus disebut sebagai 'perubahan hidup,' ia boleh mempengaruhi hampir semua bahagian badan, termasuk berasa sakit pada payudara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  lemah syahwat

  Lemah Syahwat Lepas Rawatan Kanser Prostat? Ini 9 Tip Untuk Hangatkan Hubungan Seksual

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
  kanser testis adalah

  Jika Menghidap Kanser Testis, Ini Perkara Yang Akan Berlaku Kepada Alat Sulit Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 3 minit bacaan
  radiasi matahari

  AWAS! Penggemar Cahaya Matahari Berisiko Dapat Kanser Kulit, Ada Kaitan Juga Dengan Genetik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 3 minit bacaan
  puting kosong

  Puting Kosong, Objek Ajaib Menenangkan Si Manja! Tapi Ia Boleh Buat Gigi Bayi Jongang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan