6 Mitos Tentang Kanser Prostat, Terbongkar! Yang Terakhir Paling Membimbangkan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/01/2021 . 3 minit bacaan
Share now

Menurut Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia, kanser prostat adalalah salah satu daripada jenis kanser yang paling kerap dihidapi oleh lelaki berusia 50 tahun ke atas di negara kita.

Ia juga merupakan antara penyakit yang paling banyak menyebabkan kematian sama seperti penyakit kronik yang lain seperti sakit jantung, kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Mungkin banyak mitos tentang penyakit kanser prostat yang pernah kita dengar atau baca namun bukan semuanya boleh kita percaya.

Teruskan ikuti artikel ini untuk kenyataan yang mengejutkan!

Bahaya mitos kepada pesakit kanser prostat

Usaha untuk mengesan dan mengatasi masalah prostat (kanser) penting bagi memastikan tahap kesihatan individu berada pada paras optimum.

Walau bagaimanapun, penghidap mudah untuk mengambil ringan sekiranya mereka mempercayai mitos yang tular dalam masyarakat berkenaan dengan kanser prostat.


Kebanyakan daripadanya hanyalah spekulasi dan tidak mempunyai bukti saintifik yang kukuh untuk mengesahkan ketepatan fakta.

Ada juga dalam kalangan mereka yang menyampaikan maklumat yang berupa mitos.

Perkara ini boleh mempengaruhi kecenderungan seseorang untuk mendapatkan pemeriksaan atau rawatan sekiranya mereka telah didiagnosis.

Ini terutamanya jika nasihat mitos itu bercanggah dengan apa yang seharusnya dibuat menurut konsep perubatan.

Penting bagi setiap individu (terutamanya lelaki) untuk mempelajari berkenaan dengan barah prostat memandangkan ia merupakan sejenis kanser yang lazim didiagnosis.

Mitos kanser prostat yang sering diutarakan

#1. Kanser prostat lambat bertindak dan tiada apa yang perlu dirisaukan

Hakikatnya, ya dan tidak. Memang benar kanser jenis ini lambat bertindak dan memberikan kesan kepada tubuh badan namun ia bukan bermakna kalian tidak perlu risau tentangnya.

Ini kerana terdapat kira-kira 29 kanser prostat dan kesannya adalah berbeza bergantung kepada individu. Ada yang ringan, sederhana dan teruk mengikut tahap agresif sel kanser.

Sekiranya didapati kalian mungkin atau sedang menderita kanser jenis ini, jangan bertangguh dan segera dapatkan nasihat doktor untuk rawatan immunoterapi atau kimoterapi.

mengatasi masalah prostat

#2. Jika tidak mempunyai sebarang simptom, anda tidak perlu risau 

Mitos ini adalah salah sama sekali. Ini kerana kanser jenis ini mungkin tidak langsung menunjukkan simptom atau penderita itu sendiri terkeliru dengan gejala yang hampir mirip penyakit lain.

Antara simptom yang wajar diberi perhatian adalah masalah ketika membuang air kecil serta masalah ketika beraksi di ranjang terutamanya ketika ereksi dan ejakulasi.

Selain itu, mungkin juga akan berlaku kekejangan dan kesakitan pada otot di sekitar kawasan alat kemaluan yang seringkali disalahertikan sebagai gejala penyakit lain.

#3. Ia hanyalah penyakit yang berisiko untuk golongan warga emas

Ya, lebih tua usia anda, lebih tinggi risiko didiagnosis kanser prostat. Lebih kurang 65% daripada 165,000 kes di Amerika Syarikat adalah melibatkan lelaki berusia 65 tahun ke atas.

Namun, terdapat juga pelbagai faktor risiko yang perlu dipertimbangkan. Antaranya adalah kondisi kesihatan, gaya hidup, sejarah keluarga, bangsa dan lokasi geografi.

Jadi, jangan pula anda sangka yang orang muda tidak berisiko langsung untuk menghidapinya. Mungkin umur adalah faktor utama namun wujud juga faktor lain.

#4. Pembedahan vasektomi boleh menjadi pencetus kanser prostat

Teknik kontraseptif ini sering sahaja dikaitkan dengan pelbagai kondisi kesihatan lelaki termasuklah kanser jenis ini. Pun begitu, kajian pakar epidemiologi telah membuktikan ia tidak berkaitan.

Akan tetapi, kebanyakan dari lelaki yang mahu melaksanakan prosedur tersebut terlebih dahulu didiagnosis dengan kanser jenis ini. Namun kaitan di antaranya masih belum dapat diketahui.

Jadi, mungkin anda tidak perlu terlalu risau jika mahu melakukannya. Cuma, anda mungkin mahu memeriksa jika kalian sudah menghidapi kanser prostat terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan.

kanser prostat

#5. Aktiviti seksual yang kerap meningkatkan risiko menghidapinya

Meskipun kita sering dimomokkan dengan kepercayaan bahawa kerap mengeluarkan air mani boleh meningkatkan risiko lelaki menghidapi kanser prostat. Namun, mitos ini adalah tidak benar.

Ini kerana kajian membuktikan bahawa lebih banyak lelaki ejakulasi, lebih kurang risiko untuk menghidapinya. Ejakulasi itu bukanlah salah satu dari faktor risiko kanser jenis ini.

Sebaliknya, ia lebih kepada faktor risiko yang lain seperti umur, kondisi kesihatan, gaya hidup, sejarah keluarga, bangsa dan lokasi geografi seseorang lelaki itu.

 #6. Anda tidak boleh mempunyai anak jika menghidap barah prostat, usaha mengatasi masalah prostat perlu dilakukan lebih awal

Kebenaran memang menyakitkan. Ya, penderita kanser jenis ini mungkin mempunyai masalah pada sistem reproduktif termasuklah kesulitan untuk mempunyai anak.

Ini kerana, penyakit ini akan menjejaskan fungsi prostat yang penting bagi penghasilan cecair prostatik untuk mengembangkan dan melindungi sperma di dalam testis.

Rawatan kanser jenis ini mungkin memerlukan pembedahan untuk mengatasi masalah prostat (kanser). Dalam pada itu, terapi radiasi juga adalah punca kepada masalah kesuburan penderita kanser jenis ini.

Sekiranya anda mengesyaki diri mungkin menghidapi barah prostat, segera berjumpa doktor untuk khidmat konsultasi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

Nak Jadi Lelaki Macho? Fikir Elok-Elok! Ini 5 Sebab Kenapa Sikap Macho Boleh Undang Padah

Masih ada lagi pandangan stereotaip bahawa lelaki tidak boleh lemah atau mudah goyah terutamanya apabila berhadapan dengan kaum Hawa.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 13/01/2021 . 3 minit bacaan

Ini 7 Kesan Stres Terhadap Tahap Kesihatan Kaum Adam, Salah Satunya Lelaki Stres TAK TAMPAN

Walaupun lelaki dan wanita masing-masing mempunyai purata paras stres yang sama, namun kesan perubahan psikologikal dan fizikal berbeza bagi kedua-duanya...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 12/01/2021 . 3 minit bacaan

Betul Ke Alat Pencegah Kehamilan IUD Boleh Terkeluar Kalau Lakukan SEKS KASAR?

"IUD boleh terkeluar kalau 'main' ganas sangat? Takutnya!" Sejauh mana kebenaran kenyataan berkaitan alat pencegah kehamilan ini? Jom baca!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 11/01/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

ooforektomi

Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
radang prostat

Untuk Kaum Lelaki! Ini Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kesihatan Prostat Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 22/01/2021 . 4 minit bacaan
tahan air mani

Capai Orgasma TANPA Terpancut Air Mani? Sengaja Atau Tidak, Ini Yang Akan Berlaku Pada Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
cincin zakar

Kalau Tak Nak Dikejarkan Ke Hospital Angkara CINCIN ZAKAR, Patuhi Syarat Ini Sebelum Pakai

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan