6 Mitos Tentang Kanser Prostat, Terbongkar! Yang Terakhir Paling Membimbangkan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Menurut Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia, kanser prostat adalalah salah satu daripada jenis kanser yang paling kerap dihidapi oleh lelaki berusia 50 tahun ke atas di negara kita.

Ia juga merupakan antara penyakit yang paling banyak menyebabkan kematian sama seperti penyakit kronik yang lain seperti sakit jantung, kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Mungkin banyak mitos tentang penyakit kanser prostat yang pernah kita dengar atau baca namun bukan semuanya boleh kita percaya.

Teruskan ikuti artikel ini untuk kenyataan yang mengejutkan!

Bahaya mitos kepada pesakit kanser prostat

Usaha untuk mengesan dan mengatasi masalah prostat (kanser) penting bagi memastikan tahap kesihatan individu berada pada paras optimum.

Walau bagaimanapun, penghidap mudah untuk mengambil ringan sekiranya mereka mempercayai mitos yang tular dalam masyarakat berkenaan dengan kanser prostat.

Kebanyakannya daripadanya hanyalah spekulasi dan tidak mempunyai bukti saintifik yang kukuh untuk mengesahkan ketepatan fakta.

Ada juga dalam kalangan mereka yang menyampaikan maklumat yang berupa mitos.

Perkara ini boleh mempengaruhi kecenderungan seseorang untuk mendapatkan pemeriksaan atau rawatan sekiranya mereka telah didiagnosis.

Ini terutamanya jika nasihat mitos itu bercanggah dengan apa yang seharusnya dibuat menurut konsep perubatan.

Penting bagi setiap individu (terutamanya lelaki) untuk mempelajari berkenaan dengan barah prostat memandangkan ia merupakan sejenis kanser yang lazim didiagnosis.

Mitos kanser prostat yang sering diutarakan

#1. Kanser prostat lambat bertindak dan tiada apa yang perlu dirisaukan

Hakikatnya, ya dan tidak. Memang benar kanser jenis ini lambat bertindak dan memberikan kesan kepada tubuh badan namun ia bukan bermakna kalian tidak perlu risau tentangnya.

Ini kerana terdapat kira-kira 29 kanser prostat dan kesannya adalah berbeza bergantung kepada individu. Ada yang ringan, sederhana dan teruk mengikut tahap keagresifan sel kanser.

Sekiranya didapati kalian mungkin atau sedang menderita kanser jenis ini, jangan bertangguh dan segera dapatkan nasihat doktor untuk rawatan immunoterapi atau kimoterapi.

mengatasi masalah prostat

#2. Jika tidak mempunyai sebarang simptom, anda tidak mempunyainya

Mitos ini adalah salah sama sekali. Ini kerana kanser jenis ini mungkin tidak langsung menunjukkan simptom atau penderita itu sendiri terkeliru dengan gejala yang hampir mirip penyakit lain.

Antara simptom yang wajar diberi perhatian adalah masalah ketika membuang air kecil serta masalah ketika beraksi di ranjang terutamanya ketika ereksi dan ejakulasi.

Selain itu, mungkin juga akan berlaku kekejangan dan kesakitan pada otot di sekitar kawasan alat kemaluan yang seringkali disalahertikan sebagai gejala penyakit lain.

#3. Ia hanyalah penyakit yang berisiko untuk golongan warga emas

Ya, lebih tua usia anda, lebih tinggi risiko didiagnosis kanser prostat. Lebih kurang 65% daripada 165,000 kes di Amerika Syarikat adalah melibatkan lelaki berusia 65 tahun ke atas.

Namun terdapat juga pelbagai faktor risiko yang perlu dipertimbangkan. Antaranya adalah kondisi kesihatan, gaya hidup, sejarah keluarga, bangsa dan lokasi geografi.

Jadi, jangan pula anda sangka yang orang muda tidak berisiko langsung untuk menghidapinya. Mungkin umur adalah faktor utama namun wujud juga faktor lain.

#4. Pembedahan vasektomi boleh menjadi pencetus kanser prostat

Teknik kontraseptif ini sering sahaja dikaitkan dengan pelbagai kondisi kesihatan lelaki termasuklah kanser jenis ini. Pun begitu, kajian pakar epidemiologi telah membuktikan ia tidak berkaitan.

Akan tetapi, kebanyakan dari lelaki yang mahu melaksanakan prosedur ini terlebih dahulu didiagnosis dengan kanser jenis ini. Namun kaitan di antaranya masih belum dapat diketahui.

Jadi, mungkin anda tidak perlu terlalu risau jika mahu melakukannya. Cuma, anda mungkin mahu memeriksa jika kalian sudah menghidapi kanser prostat terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan.

kanser prostat

#5. Aktiviti seksual yang kerap meningkatkan risiko menghidapinya

Meskipun kita sering dimomokkan dengan kepercayaan bahawa kerap mengeluarkan air mani boleh meningkatkan risiko lelaki menghidapi kanser prostat. Namun, mitos ini adalah tidak benar.

Ini kerana kajian membuktikan bahawa lebih banyak lelaki ejakulasi, lebih kurang risiko untuk menghidapinya. Ejakulasi itu bukanlah salah satu dari faktor risiko kanser jenis ini.

Sebaliknya, ia lebih kepada faktor risiko yang lain seperti umur, kondisi kesihatan, gaya hidup, sejarah keluarga, bangsa dan lokasi geografi seseorang lelaki itu.

 #6. Anda tidak boleh mempunyai anak jika menghidapi barah prostat, usaha mengatasi masalah prostat perlu dilakukan lebih awal

Kebenaran memang menyakitkan. Ya, penderita kanser jenis ini mungkin mempunyai masalah pada sistem reproduktif termasuklah kesulitan untuk mempunyai anak kelak.

Ini kerana penyakit ini akan menjejaskan fungsi prostat yang penting untuk penghasilan cecair prostatik untuk mengembangkan dan melindungi sperma di dalam testis.

Rawatan kanser jenis ini mungkin memerlukan pembedahan untuk mengatasi masalah prostat (kanser). Dalam pada itu, terapi radiasi juga adalah punca kepada masalah kesuburan penderita kanser jenis ini.

Jadi, ia memang membimbangkan. Sekiranya anda mengesyaki diri anda mungkin menghidapi barah prostat, segera berjumpa doktor untuk khidmat konsultasi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

AWAS! Penggemar Cahaya Matahari Berisiko Dapat Kanser Kulit, Ada Kaitan Juga Dengan Genetik?

Satu kajian berkaitan dengan tabiat berjemur dan kanser kulit (berpunca daripada radiasi matahari) telah menggemparkan komuniti sains. Menurutnya...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Pusat Kesihatan, Kanser Kulit 14/10/2020 . 3 minit bacaan

Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

Rasanya ramai yang tahu kita tidak digalakkan buat seks semasa haid tanpa tahu sebabnya bukan? Jom sama-sama ikuti artikel ini dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

Semua orang lahir dengan fantasi seks yang tersendiri. Bagaimana dengan ketiak manusia? Adakah ia normal atau tidak? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

Seks adalah satu aktiviti yang sangat seronok. Namun ada kajian yang kata ia boleh jadi punca penyakit asma! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Pusat Kesihatan, Asma 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kesan duduk terlalu lama

Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
warna zakar

Perasan Tak Warna Alat Sulit Kita Berbeza Dengan Kulit Badan? Ini Rupanya Punca Kejadian!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
lemah syahwat

Lemah Syahwat Lepas Rawatan Kanser Prostat? Ini 9 Tip Untuk Hangatkan Hubungan Seksual

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
kanser testis adalah

Jika Menghidap Kanser Testis, Ini Perkara Yang Akan Berlaku Kepada Alat Sulit Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 14/10/2020 . 3 minit bacaan