home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Meningkatkan Kesuburan Dengan Terapi?

Meningkatkan Kesuburan Dengan Terapi?

Perubatan Barat terkenal dengan penuaian telur, pembajaan telur dan tumbesaran embrio. Tetapi apabila ia melibatkan peluang meningkatkan kehamilan melalui kesihatan fizikal yang optimum, ia beralih kepada kaedah Timur seperti akupunktur untuk kesuburan dan banyak lagi.

Akupunktur

Bahagian integral daripada perubatan Cina, akupunktur adalah berdasarkan kepada idea bahawa tenaga mengalir melalui laluan yang tidak dikenali yang dipanggil meridian. Semasa rawatan, ahli akupunktur akan merangsang kawasan tertentu di sepanjang kawasan meridian menggunakan jarum, membantu mengarahkan aliran tenaga.

Akupunktur boleh meningkatkan aliran darah ke ovari, menebalkan lapisan uterus dan meningkatkan implantasi. Ia juga boleh membantu melindungi ovari daripada kerosakan dan mengurangkan kadar kematian sel.

Amalan ini mendapat momentum di dunia Barat apabila kajian Jerman membabitkan 160 wanita yang menjalani IVF mendapati bahawa mereka yang menerima rawatan akupunktur sebelum dan selepas pemindahan embrio mempunyai kadar kejayaan 50% lebih tinggi berbanding mereka yang menjadi IVF tanpa melakukan akupunktur.

Walaupun akupunktur tidak meningkatkan peluang untuk hamil, kajian menunjukkan bahawa ia mengurangkan tekanan, kebimbangan dan kemurungan kepada tahap yang sama seperti beberapa farmaseutikal.

Pengimejan berpandu (Guided imagery)

Jika anda bayangkan diri anda perlahan-lahan menghisap lemon, berliur, anda mula menyembur, bukan? Itu bermakna minda dan badan di berfungsi bersama. Jika anda boleh membuatkan badan anda berliur dengan fikiran anda, tidak masuk akal untuk berfikir anda boleh mengawal hormon dengan cara yang sama. Semasa imejan berpandu, ahli terapi terlatih (atau rakaman audio) mengajar anda melalui senaman visualisasi untuk menghasilkan perubahan fisiologi dalam badan. Anda mungkin bayangkan tempat yang anda suka atau mental membacakan hasil yang diingini (seperti berjaya hamil).

Herba

Perubatan herba melibatkan penggunaan tumbuhan atau bahagian tumbuhan (akar, batang, bunga, kulit dan benih) untuk meningkatkan kualiti telur, mengawal kitaran menstruasi, meningkatkan jumlah sperma dan menguatkan organ-organ pembiakan. Herba datang dalam pelbagai bentuk daripada ekstrak dan infusi kepada kapsul, tablet dan salap. Walaupun dianggap “semula jadi,” ia mengandungi sebatian yang kuat dan tidak boleh diambil tanpa pengawasan doktor.

Herba adalah ubat yang berkuasa, dan seperti farmaseutikal, jika anda tidak mempunyai latihan yang betul, anda boleh menghadapi kesan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, berhati-hati kerana banyak herba yang berasal dari China tercemar dengan plumbum dan merkuri. Kita tidak tahu sama ada ia selamat, berkesan atau tidak, dan tidak tahu bagaimana ia berinteraksi dengan ubat-ubatan kesuburan.

Yoga

Apap-apa bentuk senaman melepaskan endorfin, berfungsi jantung dan menguatkan sistem imun. Yoga satu langkah lebih jauh dengan menenangkan sistem saraf pusat, dan menyeimbangkan hormon dan metabolisme, keduanya menjadi tidak teratur di bawah tekanan kronik. Amalan ini juga mengajar anda untuk bernafas dengan lebih mendalam. Dalam satu kajian ke atas 131 pesakit, dengan tekanan ringan hingga sederhana, menyertai program senaman berasaskan yoga dengan ketara mengurangkan simptom kebimbangan/kegelisahan. Dengan ini, ramai pengamal telah mengembangkan kelas dan DVD khusus untuk meningkatkan kesuburan.

Program minda/tubuh

Dalam program ini, para peserta belajar menguruskan tekanan dengan strategi seperti pernafasan mendalam, meditasi dan penyusunan semula kognitif, satu proses yang mencabar pemikiran yang rosak dan mengubahnya dengan pemeriksaan realiti.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x