home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip Mengelakkan Jatuh Sakit Ketika Mengembara

Tip Mengelakkan Jatuh Sakit Ketika Mengembara

Pengembaraan sentiasa pengalaman yang hebat. Malangnya, kadang-kadang orang gagal mendapatkan pengembaraan yang ideal kerana jatuh sakit semasa dalam perjalanan. Oleh itu, beberapa tip untuk mengelakkan diri daripada sakit apabila mengembara sangat diperlukan.

Terdapat banyak tip yang boleh membantu orang ramai untuk mengelakkan sakit semasa percutian mereka.

Tingkatkan imuniti

Membina imuniti yang kuat perlu menjadi keutamaan sebelum memulakan mana-mana perjalanan. Vitamin C dan kabus hidung (nasal mists) adalah sangat disyorkan. Ia sangat berkesan dalam mempertahankan kuman. Apabila penumpang duduk di sebelah anda menunjukkan simptom seperti bersin atau batuk, pengambilan vitamin C tambahan tidak banyak membantu. Kabus hidung adalah untuk menjaga saluran hidung lembap yang akan meningkatkan aktiviti curahan kuman badan.

Kekal terhidrat

Walaupun berada dalam perjalanan, orang mungkin tidak dapat minum air yang secukupnya seperti di rumah. Walau bagaimanapun minum air yang mencukupi adalah cara terbaik untuk membantu pertahanan diri terhadap kuman. Oleh itu, sentiasa kekal terhidrat dengan meminum 2 liter atau lebih air setiap hari semasa perjalanan.

Berhati-hati dengan apa yang dimakan atau diminum

Pencemaran makanan sentiasa boleh berlaku semasa bercuti. Ia boleh membawa kepada sakit perut, cirit-birit atau masalah penghadaman.

Dari segi minuman, pastikan air yang gunakan ditapis dengan teliti. Sekiranya tidak pasti tentang kebersihan air, anda perlu mendapatkan air botol daripada jenama yang boleh dipercayai.

Dari segi makanan, anda perlu memeriksa kesegaran dan kebersihan makanan itu. Jika ia adalah tidak dapat diperiksa, pastikan makanan itu dihidangkan dalam keadaan panas. Juga, anda perlu berhati-hati dengan makanan jalanan atau apa-apa makanan mentah.

Bawa beberapa barangan penting

Dalam pek pengembara, perlu ada beberapa perkara penting seperti pil, penghalau serangga atau cecair mencuci tangan.

Pil termasuk pil mabuk, ubat tahan sakit, atau pil penghadaman. Pil mabuk, memberi perhatian kepada apabila untuk mengambilnya. Mengambil terlalu awal boleh membuat anda mengantuk sementara pengambilan yang lewat boleh mengurangkan kesannya. Pil lain, ia berguna untuk masalah yang tidak dijangka.

Orang ramai juga tidak mahu mendapat demam atau masalah yang disebabkan oleh beberapa jenis nyamuk. Oleh itu penghalau serangga yang sangat membantu.

Semasa perjalanan itu, anda mungkin menyentuh banyak perkara yang mengandungi kuman atau bakteria. Oleh itu cecair mencuci tangan adalah penting apabila ia tiada di bilik air.

Jatuh sakit semasa perjalanan boleh merosakkan percutian keseluruhan seseorang dan juga mempengaruhi rakan-rakan mereka. Oleh itu, dengan mengingati tip di atas untuk kekal sihat dan mempunyai masa yang berkualiti dengan orang yang anda sayangi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Simple Ways to Avoid Getting Sick While Traveling. http://travel.usnews.com/features/simple-ways-to-avoid-getting-sick-while-traveling/ Accessed January 9, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/05/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor