What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Keracunan Ricin

Definisi|Ketahui simptom-simptomnya|Ketahui puncanya|Ketahui faktor risiko|Memahami diagnosis dan rawatan|Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Definisi

Apakah itu keracunan ricin?

Ricin adalah sejenis protein toksik yang dijumpai secara semula jadi dalam kacang kastor dari tumbuhan kacang kastor (Ricinus communis). Hanya dengan sedikit racun ini boleh membunuh. Jumlah yang kecil seperti sebutir garam meja dapat mencukupi untuk membunuh orang dewasa jika tertelan, dihirup, atau disuntik. Jika kacang kastor dikunyah dan ditelan, ricin dibebaskan, bagaimanapun, hanya mengunyah kacang tidak semestinya membunuh seseorang.

Keracunan Ricin bukan penyakit berjangkit, dan ia tidak menular (tersebar dari individu ke individu lain).

Apakah kebarangkalian keracunan ricin?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom keracunan ricin?

Simptom utama keracunan ricin bergantung kepada laluan pendedahan dan dos yang diterima, walaupun banyak organ mungkin terjejas dalam kes yang teruk.

Simptom awal keracunan melalui menghidu boleh berlaku seawal 4-8 jam dan sehingga 24 jam selepas pendedahan. Berikutan pengambilan ricin, simptom awal biasanya berlaku dalam masa kurang daripada 10 jam.

Penyedutan: Dalam masa beberapa jam menghidu ricin yang banyak, simptom yang mungkin akan menjadi masalah pernafasan (kesukaran bernafas), demam, batuk, loya, dan sesak dada. Berpeluh dengan banyak boleh mengikuti serta pembentukan cecair di paru-paru (edema pulmonari). Ini akan menjadikan pernafasan lebih sukar, dan kulit mungkin menjadi biru. Cecair berlebihan dalam paru-paru akan didiagnosis oleh X-ray atau dengan stetoskop. Akhirnya, tekanan darah rendah dan kegagalan pernafasan mungkin berlaku, menyebabkan kematian. Dalam kes-kes yang diketahui, individu yang mengalami simptom pernafasan perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Penghadaman: Jika seseorang menelan sejumlah besar ricin, dia mungkin akan mengalami muntah-muntah dan cirit-birit yang berdarah. Dehidrasi yang terhasil, diikuti dengan tekanan darah rendah. Tanda atau simptom lain mungkin termasuk sawan, dan darah dalam air kencing. Dalam masa beberapa hari, hati, limpa, dan buah pinggang mungkin berhenti berfungsi, dan boleh membawa maut.

Pendedahan kulit dan mata: Ia tidak mungkin diserap melalui kulit. Bersentuhan dengan serbuk ricin atau produk boleh menyebabkan kemerahan dan rasa sakit pada kulit dan mata. Walau bagaimanapun, jika anda tersentuh ricin yang ada pada kulit dan kemudian makan makanan dengan tangan anda atau meletakkan tangan anda dalam mulut anda, anda mungkin menelan ricin.

Keracunan Ricin boleh membunuh seseorang dalam tempoh 36 hingga 72 jam selepas terdedah, bergantung kepada laluan pendedahan (penyedutan, pengingesan, atau suntikan) dan dos yang diterima.

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Ketahui puncanya

Apakah yang mengakibatkan keracunan ricin?

Ricin berasal dari kacang kilang kastor (Ricinus communis), dan sebahagian daripada bahan buangan yang dipanggil “mash putih” yang tersisa dari pemprosesan kacang kastor ke dalam minyak kastor. Individu mungkin mendapat keracunan ricin jika mereka terdedah kepada ricin.

Pendedahan terhasil apabila ricin dihirup, ditelan, atau disuntik.

Racun ini bertindak dengan menghalang sel daripada membuat protein; jika sel-sel badan tidak boleh membuat protein, akhirnya mereka mati. Individu terbunuh apabila sel-sel yang membentuk organ-organ penting terhenti berfungsi.

Ketahui faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko keracunan ricin?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Memahami diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah keracunan ricin didiagnosis?

Mendiagnosis serangan aerosol atau pencemaran makanan dan air jenis keracunan ini terutamanya bergantung kepada simptom dan kemungkinan pendedahan sedemikian. Dalam kes suntikan ricin yang terpencil, diagnosis sangat sukar. Di samping itu, ujian diagnostik hanya nilai yang terhad, kerana tidak terdapat ujian perubatan yang boleh didapati secara meluas yang dapat mengesahkan pendedahan kepada racun tersebut. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan, pesakit kemungkinan besar menjalani pemeriksaan fizikal lengkap oleh doktor. Ujian diagnostik yang canggih (tidak tersedia secara meluas) boleh mengenal pasti ricin dalam badan sehingga 24 jam selepas pendedahan. Sila lihat bahagian mengenai tanda-tanda dan simptom untuk mendapatkan maklumat mengenai simptom awal.

Bagaimanakah keracunan ricin dirawat?

Tiada penawar atau vaksin yang wujud. Rawatan hanya rawatan sokongan.

  • Dalam kes penyedutan, individu mungkin memerlukan bantuan pernafasan. Jika teruk, individu yang terdedah mungkin memerlukan intubasi dan penggunaan ventilator
  • Dalam kes penghadaman, perut mungkin perlu dipam (dipanggil dekontaminasi gastrik). Arang super-aktif juga boleh diberikan untuk membantu menyerap racun. Untuk merawat dehidrasi, cecair intravena boleh diberikan

Antibiotik tidak berperanan dalam merawat keracunan ricin, kerana ini bukan keadaan berjangkit.

  • Ubat boleh diberikan untuk merawat sawan dan tekanan darah rendah yang kadang-kadang dikaitkan dengan pendedahan kepada racun
  • Dalam hal pendedahan ricin melalui suntikan, antibiotik mungkin berfungsi untuk mencegah jangkitan sekunder. Imunisasi tetanus juga boleh diberikan sebagai langkah berjaga-jaga

Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas keracunan ricin?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi keracunan ricin:

Satu-satunya pencegahan yang berkesan terhadap serangan biologi dengan ricin adalah pengelakkan. Malangnya, tiada penawar atau vaksin wujud. Pada masa ini, kajian sedang dijalankan untuk kemungkinan vaksin dan perencat ricin. Topeng perlindungan telah terbukti berkesan dalam mencegah keracunan semasa serangan aerosol.

Walaupun ricin bukan merupakan agen peperangan biologi yang ideal, ia tetap menjadi ancaman, terutamanya sebagai makanan dan keracunan air. Racun ini boleh didapati secara meluas dan mudah dihasilkan. Dengan semakin banyak ancaman biologi, penipuan, dan “bagaimana” sumber Internet tersedia, ancaman ini berpotensi menjadi kenyataan. Oleh itu, mengenali ciri-cirinya adalah penting.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ricin.

https://www.emedicinehealth.com/ricin/page2_em.htm Accessed October 27, 2017.

Ricin Poisoning.

https://www.medicinenet.com/ricin/article.htm Accessed October 27, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel