backup og meta

Ini 7 Tip Jaga Berus Gigi, Salah Satunya Kena Rendam Dalam Cecair Pengkumur Mulut!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 13/08/2021

  Ini 7 Tip Jaga Berus Gigi, Salah Satunya Kena Rendam Dalam Cecair Pengkumur Mulut!

  Umum mengetahui bahawa berus gigi adalah antara peralatan penting bagi memastikan kebersihan dan kesihatan oral sentiasa terjaga.

  Namun ada segelintir individu yang bersikap acuh tidak acuh dan hanya tahu menggunakannya tanpa memikirkan faktor kebersihan.

  Dengan tidak membersihkan atau menggantikan ia dalam satu tempoh yang lama, gigi dan gusi anda mungkin akan ditimpa bahaya!

  Persoalannya, bagaimana cara cuci berus gigi yang sebenar?

  Berus gigi – pilih & guna yang terbaik!

  Di pasaran kini, terdapat pelbagai jenama dan jenis berus yang boleh kalian beli untuk digunakan ketika memberus gigi setiap hari.

  Yang mana satu pilihan anda: manual atau elektronik? Sebelum membeli, pastikan kalian ambil tahu 2 petua umum ini terlebih dahulu:

  Kos

  Meskipun terdapat beberapa pilihan berus gigi mampu milik yang dijual, pastinya jenis elektrik memiliki kos lebih tinggi berbanding jenis manual.

  Selain perbelanjaan membeli jenis elektrik, anda juga perlu kerap menggantikan kepala berus boleh tanggal sekerap anda menggantikan jenis manual.

  Jika penggunaan jenis elektrik dapat membantu menjaga gigi anda lebih bersih, ia dapat membantu mengurangkan perbelanjaan bil pergigian anda.

  cuci berus gigi

  Kecenderungan

  Sebenarnya, berus gigi yang terbaik adalah apabila anda dapat menggunakannya dengan tepat.

  Ada segelintir individu mungkin tidak suka rasa bergetar apabila menggunakan jenis elektrik.

  Bagi sesetengah yang lain pula, mungkin berpendapat penggunaan jenis elektrik akan mampu membantu membersihkan permukaan gigi dengan lebih efektif.

  Ini mungkin penyataan yang tepat buat mereka yang memiliki masalah seperti kesakitan arthritis.

  Sekiranya anda lebih gemar menggunakan jenis elektrik, ia juga menjadikan anda lebih cenderung untuk memberus gigi mengikut jangka masa yang disyorkan – dua minit.

  Sesetengah berus jenis elektrik turut dicipta dengan fungsi pemberitahu masa (build in-timer).

  Keberkesanan

  Melalui hampir 30 kajian saintifik yang telah banyak dijalankan, hasil kajian menunjukkan tidak banyak perbezaan signifikan dapat dilihat antara penggunaan jenis elektrik dan manual dalam keupayaan mengeluarkan plak dan mencegah penyakit gusi, gigi serta mulut.

  Namun terdapat bukit menunjukkan jenis elektrik tertentu yang dipanggil jenis berputar (rotation oscillation toothbrush), adalah lebih berkesan berbanding jenis manual.

  Pilihan terletak di tangan anda, pilihlah dengan mempertimbangkan petua umum ini dan dapatkan bantuan pakar!

  Perlu tahu cara guna & simpan berus gigi!

  Jangan hanya sekadar tahu cara untuk membeli sahaja tanpa tahu cara untuk mengguna dan menyimpan ia ya!

  Ini kerana jika salah cara penggunaan atau penyimpanan berus gigi boleh mengakibatkan kesihatan oral kalian terjejas dek kuman, bakteria mahupun virus.

  Oleh itu, sila amalkan tip-tip yang berikut okay:

  #1. Jangan berkongsi berus gigi

  Sama seperti jangkitan lain, berkongsi alat ini boleh membawa kepada jangkitan yang disebarkan melalui air liur dan cecair badan yang lain.

  Tabiat ini boleh menjadi kebimbangan khusus bagi mereka yang memiliki sistem imunisasi badan lemah atau sememangnya sudah dijangkiti penyakit berjangkit.

  memberus gigi

  #3. Elak menyimpan dalam bekas

  Pasti segelintir anda akan beranggapan bahawa menyimpannya dalam bekas boleh melindungi alat ini daripada segala kekotoran bukan?

  Tidak, menyimpannya dalam bekas tertutup boleh menyebabkan pertumbuhan mikroorganisma lebih kondusif berbanding dalam udara terbuka!

  #2. Penjagaan berus 

  Sejurus selepas memberus gigi, cuci alat ini untuk mengeluarkan apa-apa ubat gigi atau kekotoran dari berus.

  Kemudian, anda perlu menyimpan alat ini dalam kedudukan menegak untuk membolehkan ia kering untuk penggunaan yang seterusnya.

  Sebaiknya, pisahkan alat ini daripada bercampur dengan berus gigi individu lain untuk mengelakkan sebarang pencemaran silang.

  #4. Penggantian berus 

  Untuk pengetahuan anda, alat ini akan menjadi haus selepas beberapa bulan digunakan dan ia bergantung kepada kekerapan kalian menggunakannya.

  Jenis yang khas untuk kanak-kanak pula perlu lebih kerap diganti berbanding berus gigi dewasa.

  Bagaimana cara cuci berus gigi?

  Seperti mana yang kami telah nyatakan di atas tadi, berus gigi perlu dicuci dengan kerap setiap kali sebelum atau selepas menggunakannya. Tapi bagaimana?

  Cuci dengan air panas

  Antara cara yang paling mudah untuk mencucinya adalah dengan menggunakan air panas setiap kali sebelum dan selepas menggunakan ia.

  Ini sangat penting untuk membasmi mikroorganisma yang wujud pada berus pada ketika kita tidak atau baru sahaja mahu menggunakannya.

  Rendam di dalam cecair pengkumur mulut

  Untuk pengetahuan anda, cecair pengkumur mulut bukan sahaja untuk mulut malahan juga berus yang kalian gunakan untuk memberus gigi.

  Ini juga mampu membasmi segala mikroorganisma yang wujud pada berus pada ketika kita tidak atau baru sahaja mahu menggunakannya.

  Tidak perlu didihkan berus gigi anda!

  Ramai yang sangka bahawa suhu panas mampu membunuh mikroorganisma dan ya, ia memang benar namun tidak perlu didihkan berus anda ya?

  Ini kerana perbuatan sebegini hanya akan membuat pemegang berus yang diperbuat daripada plastik mula cair akibat suhu panas.

  Oleh itu, cukup sekadar anda tahu cara cuci berus gigi seperti mana yang kami nyatakan di atas sahaja tanpa perlu mendidihkan ia.

  Sudah tahu cara cuci berus gigi yang sebenar bukan? Jangan lupa amalkan ia okay!

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 13/08/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan