Tip Mudah Untuk Kehidupan Sihat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Anda pasti pernah mendengar bahawa kehidupan yang sihat adalah penting untuk menjamin aspek kesihatan yang lebih baik dan gaya hidup yang seimbang. Ia merangkumi beberapa aspek penting seperti soal pemakanan, tidur yang berkualiti dan mencukupi serta aktiviti fizikal. Berikut dikongsi beberapa tip mudah untuk kehidupan sihat.

 1. Sarapan

Merupakan hidangan makanan yang penting untuk memulakan hari baru. Ia membekalkan tenaga dan nutrien yang anda perlukan, malahan, ia juga dapat membantu anda untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

 1. Berat badan

Mempunyai berat badan berlebihan mungkin akan meningkatkan risiko kanser seperti kanser payudara atau kanser usus, penyakit jantung, diabetes type 2, dan penyakit mata seperti katarak berkaitan usia. Jadi pastikan anda mempunyai berat badan yang seimbang dan sihat.

 1. Rehat

Individu yang mendapat tidur malam yang berkualiti dan mencukupi bukan sahaja dapat mengatasi masalah berkaitan tekanan, tetapi juga berkemampuan untuk mengawal selera makan. Terdapat kajian yang mengatakan individu yang kurang tidur membuatkan ‘hormon lapar’ menjadi tidak seimbang yang akhirnya cenderung menyebabkan berlakunya makan secara keterlaluan.

 1. Makan bersama

Seharian bekerja, dan anak-anak pula bersekolah menjadikan masa untuk bersama sangat terhad. Jadi mungkin anda boleh menjadikan waktu makan adalah waktu yang membahagiakan. Anda tidak memerlukan makanan yang mewah, cukuplah makanan yang berkhasiat dan komunikasi yang menyeronokkan dan mesra. Mungkin ini adalah masa untuk memberikan anda peluang menjadi contoh peranan terbaik buat anak-anak.

 1. Ketawa, senyum

Anda pasti biasa mendengar bahawa ketawa adalah ubat tekanan yang terbaik dan sememangnya itu adalah hakikatnya. Sentiasa tersenyum di saat anda merasa tertekan atau ketawa ketika anda dikelilingi masalah yang boleh membuatkan anda ‘gila’ adalah terapi yang baik. Anda boleh memilih untuk membaca komik, menonton sitkom, atau membuat mahupun mendengar lawak yang boleh mewujudkan rasa gembira.

 1. Positif

Berada dalam situasi dan suasana yang positif secara tidak langsung akan membawakan aura positif ke dalam diri anda. Elakkan sebarang perkara atau individu mahupun perhubungan yang negatif. Anda yang anda benarkan untuk wujud dalam kehidupan anda adalah apa yang akan membentuk diri anda.

 1. Diri sendiri

Ada masanya, anda tidak perlu mengambil peduli tentang apa yang individu sekeliling anda fikir mengenai anda. Tidak ada faedah membazir tenaga dan masa untuk memikirkan tentang pendapat individu lain, apatah lagi jika ianya melibatkan sesuatu yang negatif dan bersifat untuk menjatuhkan anda. Jadilah diri anda sendiri, anda pasti akan dapat menarik individu yang ikhlas menerima anda atas nilai anda sendiri.

 1. Aktiviti fizikal

Sebarang aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal, seperti yoga, berlari, bersenam mahupun sekadar berjalan dapat membantu anda meredakan tekanan, membakar kalori dan meningkatkan keyakinan diri.

 1. Tabiat buruk

Tabiat yang tidak mendatangkan sebarang manfaat seperti merokok, mungkin patut dihindari. Ia bukan sahaja mendedahkan anda kepada risiko kanser yang disebabkan tembakau, malah ia boleh menjejaskan jantung dan sistem pernafasan. Cuba untuk hadkan pengambilan minuman beralkohol, jika anda tidak boleh menghindarinya.

 1. Ketenangan

Lakukan meditasi, berdoa, bersembahyang atau apa sahaja yang boleh memberikan anda ketenangan, 10-20 minit setiap hari. Meluangkan masa untuk memberikan diri merasa tenang, dapat membantu anda mengatasi tuntutan kehidupan harian dan mungkin secara tidak langsung dapat menurunkan tekanan darah anda.

Ambil kawalan

Anda adalah apa yang anda inginkan. Anda mempunyai kawalan ke atas diri anda sendiri, begitu juga dalam aspek menentukan gaya kehidupan yang sihat. Apa yang penting adalah pastikan perubahan yang anda lakukan mendatangkan perbezaan yang baik ke atas kesihatan dan kesejahteraan anda. Perubahan yang baik walaupun ianya kecil, percayalah, ia dapat mengubah kehidupan anda menjadi lebih sihat. Perubahan untuk menjadikan kehidupan anda lebih sihat tidak berlaku dalam sekelip mata. Ia pastinya mengambil masa. Jadi pastikan diri anda kuat dan tidak mudah berputus asa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  ‘Sugar Rush’: Tiada Istilah Tenaga Segera, Lebih Memburukkan Keadaan

  Tiada bukti wujudnya keadaan seperti 'sugar rush'. Gula boleh membuat individu menjadi kurang berwaspada dan keletihan setelah penggunaannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 05/04/2019 . 2 minit bacaan

  Hilangkan Berat Badan Tanpa Mengembalikannya

  Penurunan dan pertambahan semula berat badan (kitaran berat) adalah sangat biasa. Disebabkan oleh kurang berjaya dalam menjaga berat badan pada masa lalu, ia boleh menjadi idea yang baik untuk menggunakan pendekatan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Diet/Pengurusan Berat Badan 18/02/2019 . 2 minit bacaan

  4 Tip Pemakanan Sihat Sempena Tahun Baru 2019

  Apa pun azam tahun baru anda, mengubah tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat pasti memberikan manfaat yang besar kepada diri. Apa yang kita makan dan minum memberi kesan terhadap fungsi tubuh dalam melawan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 21/12/2018 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Ingin Menjadikan Kesihatan Sesuatu yang Berjangkit?

  Kita sedia maklum bahawa demam denggi, penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD), tuberkulosis, HIV, demam campak, dan influenza boleh berjangkit dari seorang individu ke individu yang lain. Namun, bukan penyakit sahaja ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 20/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  wang simpanan

  Penangan COVID-19, Rakyat Malaysia Makin Cakna, Simpan Duit Untuk Situasi Kecemasan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 13/08/2020 . 3 minit bacaan
  Kesihatan rakyat Malaysia

  Hikmah Di Sebalik PKP, Kajian Buktikan Orang Malaysia Pilih Amal Gaya Hidup Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  tahun baru cina

  Apa Lagi Yang Boleh Anda Lakukan Semasa Cuti Tahun Baru Cina?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/01/2020 . 3 minit bacaan
  hari-obesiti-sedunia-bmi

  Hari Obesiti Sedunia 2019: Mungkinkah BMI Anda Tersilap?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 03/10/2019 . 4 minit bacaan