Ini Adalah Jenis Penyakit Yang Paling Banyak Meragut Nyawa Manusia Dalam Sejarah Dunia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sebelum ini, kita pernah mendengar berita berkenaan penularan wabak Ebola yang berlaku antara tahun 2014 hingga 2015 di bahagian Afrika Barat. Ia telah menjadi perhatian dunia memandangkan kes yang berlaku akibat penyakit tersebut berjumlah lebih daripada 10,000 kes dengan lebih daripada 4,900 kematian. Walau bagaimanapun, wabak Ebola tersebut masih dianggap kecil kerana terdapat beberapa penyakit lain yang pernah merekodkan kematian yang jauh lebih besar dalam sejarah dunia. Berikut disenaraikan beberapa jenis wabak penyakit yang pernah menyerang dunia satu ketika dahulu sehingga menyebabkan angka kematian yang sangat tinggi. 

AIDS

AIDS adalah sejenis penyakit di mana terdapat kekurangan imuniti selular yang teruk, yang menurunkan ketahanan tubuh badan terhadap jangkitan dan penyakit. Ia pertama kali diiktiraf sebagai penyakit pada awal 1980 an. Menurut data daripada UNAIDS, dianggarkan sekitar 30 juta manusia mati akibat penyakit berkaitan AIDS sejak tahun 2001 dengan purata sebanyak 2.3 juta setiap tahun. Dianggarkan sekitar 35.3 juta orang sedang menghidap AIDS di seluruh dunia.

Kolera

Kolera adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh penyakit bakteria pada usus kecil yang boleh membunuh. Ia biasanya disebabkan oleh bekalan air yang dijangkiti atau tercemar dan menyebabkan muntah yang teruk dan cirit-birit. Ia telah mula menyerang dunia sejak tahun 1800 dan menyebabkan puluhan ribu nyawa maut setiap tahun. Salah satu wabak kolera terbesar pernah menyerang India pada awal abad ke 20 yang menyebabkan kematian sebanyak 800,000 individu dalam hanya 2 dekad.

Influenza

Siapa sahaja yang tidak pernah mendengar mengenai wabak SARS yang pernah meresahkan dunia pada tahun 2003. Begitu juga dengan wabak Hong Kong Flu yang pernah terjadi pada tahun 1968. Kesemuanya adalah wabak penyakit berkaitan flu yang direkodkan pernah menyerang seawal tahun 1760 sehingga tahun 2009. Keseluruhan wabak flu yang berlaku di seluruh dunia telah menyebabkan kematian hampir 50 juta individu. 

Cacar

Cacar adalah satu-satunya penyakit yang berjaya dihapuskan disebabkan oleh kejayaan pelaksanaan vaksin secara global. Kelaziman penyakit cacar telah bermula seawal abad ke 16 dan ia telah menyebabkan kematian sebanyak 500 juta individu pada abad ke 20 sahaja. Kes terakhir cacar yang didiagnosis berlaku pada tahun 1977 dan WHO telah mengisytiharkan penghapusan total penyakit ini pada tahun 1979.

Malaria

Tahukah anda, penyakit ini telah ‘menemani’ kehidupan manusia selama 500,000 tahun. WHO melaporkan bahawa malaria telah meragut sebanyak 200 juta nyawa manusia pada abad ke 19. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa malaria adalah penyakit pembunuh terbesar dunia yang telah menyebabkan kehilangan bilion nyawa manusia.

Kini, pelbagai usaha telah dilakukan bagi mengelakkan wabak penyakit besar-besaran daripada terjadi. Vaksin adalah antara salah satu kaedah bagi menyekat penyakit-penyakit berbahaya daripada mengancam populasi manusia sedia ada. Belajarlah daripada kisah, sejarah dan tragedi lalu yang telah meragut banyak nyawa saat penawarnya masih tidak dijumpai. Bersyukurlah kerana kita masih mempunyai peluang untuk tidak dijangkiti melalui pemvaksinan yang telah tersedia.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anak Dr Say Jatuh Sakit Akibat Influenza, Seru Ibu Bapa Ambil Berat Keperluan Vaksinasi

  Mungkin ramai sudah tahu flu adalah penyakit berbahaya. Apa yang boleh kita buat adalah ambil vaksinasi setahun sekali dan amalkan kehidupan norma baharu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Mengimpikan Kehidupan Seks Yang HEBAT Bersama Pasangan, Ini Rahsia Yang Harus Anda Buat

  Anda mengimpikan kehidupan seks yang lebih hot bersama pasangan? Mahu melakukan sesuatu yang berbeza? Boleh! Hanya pastikan anda cukup tidur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 30/06/2020 . 3 minit bacaan

  8 Soalan Lazim Kenapa Vaksin Influenza Perlu Diambil Ketika Wabak COVID-19 Ini

  Tidak ramai yang sedar akan kepentingan vaksin bagi virus influenza semasa musim wabak. Artikel ini melampirkan 8 soalan lazim berkenaan dengannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  PERHATIAN! Ini 10 Jenis Vaksin Bayi, Remaja & Orang Dewasa Perlu Ambil, Siap Ada Harga Lagi

  Suntikan vaksin melindungi anda daripada penyakit yang boleh membawa maut. Ketahui 10 jenis vaksin bayi dan orang dewasa yang boleh anda ambil.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 23/04/2020 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan duduk terlalu lama

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahaya virus influenza

  Flu Memang Berbahaya Terhadap Kesihatan, Terutamanya Buat Wanita Yang Sedang Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin flu

  Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu flu

  Influenza Bukan Penyakit Biasa, Jom Ikrar Cegah Flu Menerusi Norma Baharu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan