Meningkatkan Kesuburan Dengan Terapi?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Perubatan Barat terkenal dengan penuaian telur, pembajaan telur dan tumbesaran embrio. Tetapi apabila ia melibatkan peluang meningkatkan kehamilan melalui kesihatan fizikal yang optimum, ia beralih kepada kaedah Timur seperti akupunktur untuk kesuburan dan banyak lagi.

Akupunktur

Bahagian integral daripada perubatan Cina, akupunktur adalah berdasarkan kepada idea bahawa tenaga mengalir melalui laluan yang tidak dikenali yang dipanggil meridian. Semasa rawatan, ahli akupunktur akan merangsang kawasan tertentu di sepanjang kawasan meridian menggunakan jarum, membantu mengarahkan aliran tenaga.

Akupunktur boleh meningkatkan aliran darah ke ovari, menebalkan lapisan uterus dan meningkatkan implantasi. Ia juga boleh membantu melindungi ovari daripada kerosakan dan mengurangkan kadar kematian sel.

Amalan ini mendapat momentum di dunia Barat apabila kajian Jerman membabitkan 160 wanita yang menjalani IVF mendapati bahawa mereka yang menerima rawatan akupunktur sebelum dan selepas pemindahan embrio mempunyai kadar kejayaan 50% lebih tinggi berbanding mereka yang menjadi IVF tanpa melakukan akupunktur.

Walaupun akupunktur tidak meningkatkan peluang untuk hamil, kajian menunjukkan bahawa ia mengurangkan tekanan, kebimbangan dan kemurungan kepada tahap yang sama seperti beberapa farmaseutikal.

Pengimejan berpandu (Guided imagery)

Jika anda bayangkan diri anda perlahan-lahan menghisap lemon, berliur, anda mula menyembur, bukan? Itu bermakna minda dan badan di berfungsi bersama. Jika anda boleh membuatkan badan anda berliur dengan fikiran anda, tidak masuk akal untuk berfikir anda boleh mengawal hormon dengan cara yang sama. Semasa imejan berpandu, ahli terapi terlatih (atau rakaman audio) mengajar anda melalui senaman visualisasi untuk menghasilkan perubahan fisiologi dalam badan. Anda mungkin bayangkan tempat yang anda suka atau mental membacakan hasil yang diingini (seperti berjaya hamil).

Herba

Perubatan herba melibatkan penggunaan tumbuhan atau bahagian tumbuhan (akar, batang, bunga, kulit dan benih) untuk meningkatkan kualiti telur, mengawal kitaran menstruasi, meningkatkan jumlah sperma dan menguatkan organ-organ pembiakan. Herba datang dalam pelbagai bentuk daripada ekstrak dan infusi kepada kapsul, tablet dan salap. Walaupun dianggap “semula jadi,” ia mengandungi sebatian yang kuat dan tidak boleh diambil tanpa pengawasan doktor.

Herba adalah ubat yang berkuasa, dan seperti farmaseutikal, jika anda tidak mempunyai latihan yang betul, anda boleh menghadapi kesan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, berhati-hati kerana banyak herba yang berasal dari China tercemar dengan plumbum dan merkuri. Kita tidak tahu sama ada ia selamat, berkesan atau tidak, dan tidak tahu bagaimana ia berinteraksi dengan ubat-ubatan kesuburan.

Yoga

Apap-apa bentuk senaman melepaskan endorfin, berfungsi jantung dan menguatkan sistem imun. Yoga satu langkah lebih jauh dengan menenangkan sistem saraf pusat, dan menyeimbangkan hormon dan metabolisme, keduanya menjadi tidak teratur di bawah tekanan kronik. Amalan ini juga mengajar anda untuk bernafas dengan lebih mendalam. Dalam satu kajian ke atas 131 pesakit, dengan tekanan ringan hingga sederhana, menyertai program senaman berasaskan yoga dengan ketara mengurangkan simptom kebimbangan/kegelisahan. Dengan ini, ramai pengamal telah mengembangkan kelas dan DVD khusus untuk meningkatkan kesuburan.

Program minda/tubuh

Dalam program ini, para peserta belajar menguruskan tekanan dengan strategi seperti pernafasan mendalam, meditasi dan penyusunan semula kognitif, satu proses yang mencabar pemikiran yang rosak dan mengubahnya dengan pemeriksaan realiti.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Sejenis Bahan Kimia DALAM MAKANAN Punca TIDAK SUBUR? Nak Zuriat, Anda Patut Ambil Tahu!

  Bahan kimia yang dimaksudkan adalah Phthalate. Mesti di antara anda yang tidak pernah mendengarnya. Tetapi benarkah ia faktor berlakunya masalah kesuburan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Masalah air ketuban sedikit boleh berpunca daripada perkembangan anak dalam kandungan. Jika tidak diberi perhatian, ia boleh menyebabkan komplikasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Cik Abang Ada Masalah Sperma? Teknik Pembedahan Ini Mungkin Solusi Yang Anda Cari!

  Jika anda alami sebarang masalah kesuburan, lelaki boleh pergi buat ujian sperma dan jalani kaedah pembedahan SSR untuk menyelesaikannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  testis lelaki

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil pencegah kehamilan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan
  sperma berkualiti

  Senaman Adalah KUNCI Sperma Berkualiti & Berkuantiti! Berapa Kerap Lelaki Perlu Buat Ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/08/2020 . 3 minit bacaan