Mengenai HIV: Apa Yang Remaja Perlu Ketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

HIV boleh menjangkiti sesiapa sahaja, malah remaja juga berisiko untuk dijangkiti HIV. Amat penting untuk remaja mendapatkan maklumat mengenai HIV, agar mereka dapat menjaga dan melindungi diri dengan lebih baik dari penyakit global ini.

Mengenai HIV

Perkara utama yang penting mengenai HIV adalah remaja harus mengetahui apa itu HIV. Ia bermaksud Human Immunodeficiency Virus, yang menyebabkan sistem ketahanan tubuh seseorang individu menjadi lemah. Virus ini bertanggungjawab dalam kemusnahan sel penting yang berfungsi melawan penyakit dan jangkitan. HIV akan menyebabkan AIDS. Jika seseorang individu menghidapi AIDS, adalah sukar untuk badan mereka melawan jangkitan kerana keupayaan sistem badan untuk menangani penyakit sudah tiada. Malah, tiada penawar berkesan untuk HIV, namun, dengan rawatan yang tepat, HIV boleh dikawal.

Bagaimana HIV merebak?

Remaja  tidak boleh mengelakkan daripada dijangkiti HIV jika mereka tidak mengetahui bagaimana ia merebak dari seorang individu ke individu lain. Satu-satunya cara untuk HIV merebak adalah melalui cecair tertentu dari badan, di mana berlakunya pertukaran cecair badan daripada individu yang dijangkiti HIV. Tanpa mengira tahap jangkitan, risiko ia merebak tetap wujud. Cecair badan itu meliputi darah, air mani, cecair rektum, cecair faraj dan susu badan.

Kerap kali, HIV menjangkiti secara seksual. Apabila seorang remaja melakukan hubungan seksual tidak selamat atau dengan pasangan yang mungkin HIV positif, cecair dua individu akan bercampur dan virus boleh merebak, terutama apabila terdapat koyakan dalam tisu faraj atau dubur, luka atau jangkitan seksual lain. Remaja perempuan lebih terdedah dan berisiko untuk mendapat jangkitan HIV kerana struktur badan mereka. Remaja perempuan mempunyai membran faraj yang nipis dan mudah terdedah kepada jangkitan berbanding individu wanita dewasa.

Secara amnya, HIV boleh disebarkan dengan melakukan hubungan seks faraj atau dubur dengan individu yang mempunyai HIV tanpa menggunakan kondom atau pengambilan sebarang ubatan mencegah atau merawat HIV. Selain itu, seseorang individu juga berisiko untuk mendapat jangkitan HIV jika terlibat dengan dadah. Remaja juga terdedah untuk dijangkiti apabila terdapat luka atau menindik menggunakan jarum yang tidak disteril, jarum suntikan, pisau cukur, pisau atau sebarang alatan.

Terdapat mitos yang perlu dibetulkan. Nyamuk atau sebarang gigitan serangga boleh menyebabkan jangkitan. Ia adalah tidak tepat. Jika mereka menyentuh seseorang individu yang menghidap HIV, atau berkongsi makanan mahupun bilik air, mereka tidak akan dijangkiti.

Bagaimana remaja perlu melindungi diri daripada HIV?

Sebaiknya, nasihatkan remaja untuk tidak berkongsi jarum atau jarum suntikan di luar kemudahan perubatan atau tanpa arahan doktor boleh membantu mereka untuk menghindari HIV secara efektif. Mungkin agak janggal untuk berbicara tentang seks dengan seorang remaja, tetapi ianya penting untuk anda menasihati mereka untuk menggunakan kondom jika mereka ingin melakukannya. Serta nasihati mereka untuk tidak melakukan seks dengan terlalu ramai pasangan (Perbuatan ini dilarang untuk remaja beragama Islam). Mereka juga boleh melakukan pemeriksaan setiap 3 hingga 6 bulan untuk sebarang rawatan peringkat awal.

Maklumat yang sesuai untuk dikongsi bersama remaja tentang HIV juga bergantung kepada usia mereka, personaliti dan pengetahuan mereka mengenai penyakit ini. Sebagai ibu bapa, anda perlu membuat perancangan dan mendapatkan maklumat penting tentang HIV sebelum berkongsi bersama mereka agar anda boleh mendidik mereka dengan lebih berkesan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca mengenai:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Adakah HIV Masih Lagi Satu Epidemik Global?

  Sekitar 37 juta manusia hidup di dunia ini dengan mempunyai jangkitan HIV, dan 22 juta daripada mereka bertindak dengan mendapatkan rawatan yang sepatutnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, HIV/AIDS 28/11/2019 . 3 minit bacaan

  Sexting Is Real! Ini Perkara Yang Patut Anda Beritahu Anak Anda

  Jangan terkejut sekiranya anak anda mula terlibat dengan sexting, iaitu mesej berunsur seks melalui penggunaan telefon yang tidak dikawal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 12/11/2019 . 2 minit bacaan

  Maut Diserang Strok Akibat Ketagihan Permainan Video

  Seorang remaja dari Thailand telah ditemui mati di biliknya selepas bermain permainan video sepanjang semalam ketika musim cuti sekolah. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2019 . 2 minit bacaan

  Basikal Lajak Berisiko Buat Remaja Terlajak Dan Maut!

  Trend remaja masa kini iaitu basikal lajak adalah satu gejala yang bahaya. Jom ketahui kenapa ia boleh mendatangkan bahaya kepada remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  barah payudara

  Kanser Payudara Sinonim Dengan Wanita, Tapi Remaja Perempuan Berisiko Juga Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  melancap penyebab jerawat

  Bukan Sebab Hormon Sahaja, Beronani Juga Boleh Jadi Punca Jerawat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu jimak

  Orang Muda Lagi Aktif Berjimak Bersama Pasangan? Anda Silap! Ini Kajian Yang Kata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/07/2020 . 3 minit bacaan