Bumbung Hijau Tapis Udara Tercemar Dalam Bangunan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Berdasarkan penemuan kajian baharu daripada Portland State University yang bertajuk ‘Pilot Study on the Impact of Green Roofs on Ozone Levels Near Building Ventilation Air Supply’, kaedah bumbung hijau (green roof) – iaitu bumbung yang ditanam dengan tumbuh-tumbuhan, boleh meningkatkan kualiti udara dalaman bangunan komersial dengan mengurangkan jumlah ozon yang masuk ke dalam bangunan dari luar.

Menurut pasukan penyelidik, penemuan penyelidikan ini menambahkan lagi dapatan kajian berkenaan faedah alam sekitar yang sudah diketahui ramai berkenaan bumbung hijau, termasuklah mengurangkan karbon dioksida, menurunkan aliran air hujan dan menurunkan haba dalam kawasan bandar.

Para penyelidik daripada Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Bahan, Jabatan Biologi dan Honors College, Portland State University, telah memasang peranti pengukur di bumbung kedai runcit besar di Portland Utara yang dipisahkan antara bumbung hijau dan bumbung membran putih yang lebih konvensional.

Para penyelidik kemudiannya mengukur udara yang masuk ke dalam bangunan dari lubang pengambilan luar, dan mendapati bahawa udara yang masuk dari kawasan bumbung hijau telah menurunkan kadar ozon dengan rendah berbanding udara yang masuk dari kawasan yang tidak ditanam dengan tumbuh-tumbuhan. Mereka mendapati bahawa tumbuh-tumbuhan tersebut memerangkap dan menapis ozon daripada udara luar.

Kesan pemerangkapan adalah proses yang dikenali sebagai pemendapan kering, di mana zarah udara mengumpul atau mendepositkan diri mereka pada permukaan pepejal. Ini adalah proses semulajadi yang penting untuk mengeluarkan bahan tercemar daripada atmosfera.

Kajian tersebut dijalankan dalam tempoh dua hari dan penulis berkata bahawa penemuan tersebut memerlukan kajian dalam jangka masa panjang, yang boleh mengukur bahan-bahan pencemar yang lain termasuklah ozon.

Kita boleh melihat kaedah bumbung hijau iaitu penanaman tumbuh-tumbuhan di kawasan bumbung sesebuah bangunan juga telah menjadi salah satu praktis yang telah diamalkan oleh Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Pentadbiran Universiti Sains Malaysia melalui Pusat Kajian Kelestarian Global (CGSS) telah memulakan inisiatif penanaman tumbuh-tumbuhan di atas bumbung bangunan baharu Perpustakaan Hamzah Sendut dalam menjayakan agenda transformasi utama universiti iaitu, untuk menjadi universiti mengetuai agenda kelestarian bertaraf dunia selain menerapkan nilai-nilai ‘Kampus Sejahtera’ melalui konsep bumbung hijau.

Kaedah bumbung hijau amat bersesuaian diamalkan di kawasan-kawasan bandar samada diatas bangunan komersial atau bangunan kediaman. Sekiranya mempunyai ruang diatas bumbung yang bersifat rata dn tidak curam, kita boleh mula menanam sebarang tumbuhan yang boleh diuruskan dengan mudah selain menjadi sumber makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Sekiranya tidak mempunyai bumbung yang berbentuk rata, kita boleh mula menanam tumbuh-tumbuhan di kawasan kemasukan aliran udara seperti tingkap dan balkoni bagi tujuan penapisan udara luar sebelum masuk kedalam bangunan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Basmi Pencemaran Udara Secara Semula Jadi

  Kajian menunjukkan bahawa penanaman pokok pada kawasan yang berdekatan dengan kilang dapat membasmi pencemaran udara. Teruskan membaca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Berita, Berita Antarabangsa 12/12/2019 . 2 minit bacaan

  MENGEJUTKAN! Udara Luar Kotor Buat Rambut Anda Mudah Gugur!

  Jika anda adalah salah seorang yang sering bersenam di luar rumah, anda perlu tahu bahawa rambut mudah gugur kerana ia berkaitan dengan udara luar tersebut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan/Keguguran Rambut 21/11/2019 . 3 minit bacaan

  Tanaman Dalam Rumah TIDAK TAPIS Udara Seperti Yang Kita Sangka! – Kajian

  Kajian mendapati tanaman hiasan dalam rumah tak membersihkan udara seperti yang disangka. Jadi, adakah tanaman dalam rumah masih berfaedah untuk kita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 12/11/2019 . 2 minit bacaan

  Berdasarkan Kajian, Pencemaran Udara Boleh Jadi Pembunuh Senyap Kehamilan

  Keguguran berlaku disebabkan faktor seperti pemakanan atau tekanan emosi. Tetapi ada kajian mengatakan pencemaran udara juga boleh menjadi punca, betul ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  lampu garam

  Simpan Lampu Garam Dalam Rumah Untuk Rawat Resdung? Baca Ini Sebelum Beli!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/07/2020 . 3 minit bacaan
  persekitaran-dan-tahap-kesihatan-manusia

  Nak Keluarga Sihat & Bahagia? Jaga 5 Aspek Persekitaran Penting Ini: Hari Alam Sekitar Sedunia -5 Jun

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/06/2020 . 3 minit bacaan
  udara-tingkatkan-risiko-skizofrenia

  Betul Ke Udara Boleh Meningkatkan Risiko Skizofrenia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/01/2020 . 4 minit bacaan

  Bahaya Fenomena Hujan Asid, Ia Boleh Sebabkan Individu Alami Radang Paru-paru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/01/2020 . 3 minit bacaan