Bagaimana Untuk Memberi Sokongan Kepada Pesakit Gangguan Tekanan Selepas Trauma?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Apabila terdapat rakan atau ahli keluarga yang menderita akibat gangguan tekanan selepas trauma (PTSD), mereka akan mula berubah dan membuatkan emosi anda terganggu dan kecewa. Untuk keluarga yang mempunyai pesakit PTSD, ahli keluarga boleh merasa takut dan bimbang tentang perhubungan antara keluarga dan kemungkinan yang akan berlaku. Tetapi perkara paling penting, adalah anda harus memahami bahawa pesakit memerlukan sokongan dan kasih sayang daripada individu di sekelilingnya untuk mengatasi masalah ini. Jadi, bagaimanakah cara terbaik untuk memberi sokongan kepada pesakit gangguan tekanan selepas trauma ini?

Gangguan tekanan selepas trauma dan impaknya kepada perhubungan

PTSD adalah gangguan yang berlaku kepada individu yang mengalami trauma. Individu yang berhadapan dengan gangguan ini akan mula alami simptom masalah kesihatan mental, seperti mudah marah, mengasingkan diri atau tidak mahu berkasih sayang.

Pada mulanya, anda mungkin merasakan ia adalah sukar untuk berdepan perubahan insan yang tersayang, lebih-lebih lagi apabila mereka memilih untuk memendam perasaan. Apabila anda semakin memahami tentang PTSD dan simptomnya, anda akan rasa bertanggungjawab kepada insan yang anda sayangi.

Simptom PTSD boleh didiagnos dalam tingkah laku yang berikut:

 • Pesakit tidak dapat mengawal kelakuan dan sikap.
 • Pesakit akan mudah berasa gementar, tidak selamat dan terdedah yang menyebabkan ketidakselesaan, kemurungan, kemarahan dan ketidakpercayaan.
 • Mula hadapi beberapa masalah kesihatan mental seperti, gangguan pemakanan, gangguan kegelisahan.

Cara membantu individu dengan gangguan tekanan selepas trauma

 1. Berikan sokongan sosial

Biasanya, individu yang alami PTSD akan merasakan sukar untuk bercampur dengan komuniti dan aktiviti sosial. Mereka cenderung untuk mengasingkan diri dari keluarga dan rakan. Hindari dari memberikan tekanan kepada mereka untuk bercakap dengan individu di sekeliling mereka, tetapi biarkan mereka bersama individu yang mereka selesa dan dapat memahami perasaan mereka.

Jangan memaksa mereka untuk berubah. Bersabar, bertenang dan sentiasa positif merupakan cara yang terbaik untuk kekal memberi sokongan kepada individu yang anda sayangi. Ia adalah sesuatu yang terbaik jika anda tahu bagaimana untuk mengatasi rasa tekanan dan mempelajari tentang PTSD. Lebih banyak yang anda ketahui tentang PTSD, pasti anda akan dapat memberikan sokongan dan memahami apa yang dilalui pesakit.

 1. Jadilah pendengar yang baik

Ada masanya, individu yang anda sayangi tidak mahu berkongsi tentang trauma yang mereka alami dan anda perlu memberikan perhatian apabila mereka ingin berkongsi. Mereka mudah mengekspresikan ketakutan, kegelisahan atau reaksi negatif.

Penting untuk anda menghormati apa yang mereka rasai dan tidak memaksa mereka untuk memperkatakan tentangnya melebihi keinginan mereka. Tidak perlu memberikan mereka nasihat. Cuba untuk mendengar tanpa menghakimi atau meletakkan sebarang jangkaan.

 1. Bina kembali kepercayaan dan rasa selamat

Individu yang alami PTSD sentiasa melihat dunia penuh dengan bahaya dan tempat yang menakutkan. Mereka mungkin merasakan mereka tidak dapat mempercayai sesiapa, walaupun diri mereka sendiri.

Jika terdapat apa-apa yang boleh anda lakukan untuk mengembalikan kepercayaan dan rasa selamat kepada individu yang hidapi PTSD adalah sangat membantu. Luahkan komitmen kepada perhubungan anda dan kotakan janji-janji anda, konsisten dan lakukan apa yang anda katakan adalah cara yang terbaik untuk membina kepercayaan dan rasa selamat dengan individu yang anda sayangi.

 1. Jangkakan dan atasi kecenderungan

Individu, tempat, benda atau keadaan boleh cenderung menyebabkan individu yang anda sayangi teringat perkara trauma atau ingatan negatif masa lampau. Anda perlu mengambil masa untuk mengenal pasti dan memahami potensi yang boleh menjadi pencetus, seperti pemandangan, lagu, bau, dan tarikh tertentu atau masa atau kejadian alam semula jadi. Selepas itu, cuba untuk berbincang dengan individu yang anda sayangi tentang pencetus dan elakkan dari mengingati kenangan buruk.

 1. Jaga diri

Bersama dengan individu dengan PTSD boleh menyebabkan anda turut alami rasa kecewa dan keletihan. Pastikan anda tahu untuk menjaga diri sendiri dan meluangkan masa untuk diri sendiri, minat peribadi dapat membantu anda untuk pulih dan menjaga diri sendiri.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Gelisah & Sedih: Emosi Rasa Terganggu Selepas Seks? Mungkin Ini Puncanya

  Hubungan seks yang berlaku seharusnya melahirkan rasa kepuasan. Tetapi berlainan pula dengan anda, gangguan emosi yang dialami. Mengapakah ia berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Warga Tua Semakin Sakit? Ambil Tahu, Mungkin Mereka Didera Secara Fizikal!

  Isu penderaan warga tua bukan perkara yang boleh dipandang enteng. Kesan penderaan bukan hanya melibatkan fizikal tetapi juga psikologi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Pada Usia Emas 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Belia Dewasa Dengan PTSD Berisiko Alami Strok Di Usia Pertengahan

  Pernah dengar mengenai PTSD? Ada kajian mengatakan individu belia dengan PTSD berisiko alami strok usia pertengahan, adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 22/10/2019 . 3 minit bacaan

  Kecerdasan Buatan Mengesan PTSD Melalui Analisis Suara

  Kecerdasan buatan dapat membantu mendiagnosis gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD) dalam kalangan veteran dengan menganalisis suara mereka.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 23/04/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesihatan mental

  PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  wabak koronavirus dan PTSD

  Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan
  stres pasca trauma

  Jangan Biarkan Jika Alami Stres Pasca Trauma PTSD, Penghidap Berisiko Kena Penyakit Kronik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
  kemaluan kesemutan

  Eh, Kenapa Faraj Rasa Kebas Selepas Bersetubuh? Bahaya Ke? Ini Penjelasannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/06/2020 . 3 minit bacaan