Bagaimana Rasa Bersyukur Mempengaruhi Hidup Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kadang-kadang dalam hidup, anda mesti mengalami kemurungan, kegelisahan atau kesedihan. Pada saat-saat ini, mencari rawatan di luar selalunya tidak berfungsi. Pernahkah anda mendengar bahawa setiap sikap positif yang anda lakukan membuatkan anda lebih bahagia atau sekurang-kurangnya berasa lebih baik?

Berikutan banyak penyelidikan psikologi, rasa syukur atau berterima kasih dianggap mempunyai hubungan utama dengan kebahagiaan manusia. Oleh itu, sangat penting untuk mempelajari cara-cara untuk menyatakan sikap yang berharga ini dan bagaimana anda boleh mengamalkannya dalam setiap keadaan kehidupan anda.

Tahu mengenai bersyukur

Gratitude adalah perkataan yang berasal dari perkataan Latin gratina. Ia bermakna rasa bersyukur dan sentiasa menghargai apa yang anda miliki tanpa mengira ia nyata atau tidak. Pemikiran bersyukur mendorong anda untuk menghargai pengalaman hidup. Dengan mengambil dan menikmati perasaan yang menyenangkan dalam kehidupan, anda mencipta cahaya untuk diri anda mencapai kenikmatan hidup maksimum tanpa menghiraukan kesulitan semasa anda.

Dengan pemikiran yang bersyukur, anda boleh mengakui perkara kebaikan yang anda miliki. Dengan itu, anda boleh mencari cara untuk menyelesaikan masalah yang membebankan anda. Melalui proses itu, anda secara beransur-ansur akan merealisasikan sumber kebaikan. Semua orang hidup bukan sebagai individu tetapi dikelilingi oleh orang lain dan ciptaan yang tidak dapat dijelaskan.

Mencari kebahagiaan adalah untuk mencari sambungan yang tepat kepada apa yang mengelilingi anda. Orang yang bersyukur terbukti lebih baik dalam menyelesaikan masalah ketika menghadapi kesulitan. Sebagai contoh, orang yang mempunyai penyakit kronik seperti HIV lebih optimis untuk mencari pelan pemulihan dan elak menyalahkan diri sendiri.

Rasa dan ucapkan rasa bersyukur

Untuk merasakan dan mengucapkan rasa syukur/terima kasih, anda dengan mudah boleh mengamalkannya dengan meditasi seperti mendapatkan saat-saat gembira dan bersyukur atas apa yang telah anda lakukan dan terima. Jangan beranggapan bahawa dengan mengekalkan pemikiran positif untuk sesuatu akan datang. Berikut beberapa tip berguna untuk anda:

 • Luahkan melalui nota

Dengan menulis atau menghantar mesej perasaan berterima kasih, anda boleh memupuk hubungan anda dengan orang lain atau hanya membuat anda berasa lebih bahagia. Tuliskan semua yang anda hargai dan membuat anda berasa selesa, kemudian hantar atau menyimpannya sendiri. Apabila anda berasa sedih, bacanya sekali lagi untuk mengingatkan diri anda bahawa terdapat saat bahagia dan elakkan diperngaruhi dengan keadaan yang tidak baik.

 • Menghargai secara secara mental

Jika anda berasa malu atau tidak menulis perkara-perkara yang dialami, anda boleh memikirkan mereka yang telah melakukan sesuatu yang baik kepada anda, dan secara mental mengucapkan terima kasih.

 • Cuba bersikap baik

Kebaikan sentiasa merupakan cara yang terbaik untuk mengucapkan terima kasih kepada orang lain dan mengembalikan perasaan positif untuk diri sendiri. Anda boleh membantu dan menyokong orang ramai dan mempelajari manfaat kebaikan.

 • Berdoa

Orang yang agama boleh berdoa untuk menenangkan jiwa mereka dan mencari bantuan daripada apa yang mereka percayai. Itu mungkin dapat melegakan tekanan dan kadang-kadang membimbing anda ke arah yang betul.

Jelas sekali, matlamat besyukur tidak menggalakkan orang mencari apa yang mereka tiada, ia tentang menghiasi apa yang mereka miliki. Penyelidikan telah menunjukkan keprihatinan yang baik untuk membantu anda mendapatkan emosi yang lebih positif, menghargai pengalaman yang baik, mencerminkan kejadian yang buruk, mengubah mood dan akhirnya meningkatkan kesihatan. Oleh itu, bukannya mencari apa yang anda tidak perlu, tumpukan pada apa yang anda ada dan amalkan sikap ini setiap hari untuk menjadikan keadaan mental ini berkembang.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Guna Masa Cuti Hujung Minggu Untuk Bekerja, Kalau Tak Boleh Jadi MENTAL!

  Ada sebab mengapa cuti hujung minggu diwujudkan dan ada juga sebab mengapa anda mesti elak kerja hujung minggu untuk kesejahteraan mental anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

  Ada yang menganggap, penyakit bipolar itu sama sahaja dengan episod kemurungan. Namun, gangguan bipolar sebenarnya amat berbeza daripada yang disangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/08/2020 . 3 minit bacaan

  Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

  Baru-baru ini, tular servis berkaitan pakar psikiatri yang ditawarkan secara online oleh Mentalist Joker. Adakah beliau benar-benar seorang ahli psikiatri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Kanak-kanak Gemuk Lebih Mudah Alami Depresi? Ini 7 Tanda Kemurungan Pada Si Kecil Obes

  Obesiti mungkin menjadi antara faktor utama kemurungan kanak-kanak. Bagaimana cara untuk atasi masalah kesihatan mental kanak-kanak ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  selamat untuk kanak-kanak

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  emosi ibu mengandung

  BAHAYA! Jangan Bagi Ibu Hamil Kemurungan, Jika Tidak Anak Boleh Lahir Tak Cukup Bulan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  senaman kardio

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan