12 Cara Meningkatkan Tumpuan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Ramai orang berhadapan dengan masalah daya penumpuan ketika sedang belajar, bekerja, dan bahkan ketika sedang berhibur. Keupayaan tumpuan boleh terganggu disebabkan oleh faktor dalaman dan luaran. Jika anda seorang pelajar atau pegawai yang sedang mencari jalan penyelesaian bagi meningkatkan tumpuan, baca artikel ini.

Apa itu masalah tumpuan?

Kesukaran tumpuan didefinisikan sebagai kurang keupayaan untuk fokus kepada sesuatu benda dalam jangka masa yang lama. Terdapat banyak masalah yang datang bersama dengan masalah tumpuan seperti sentiasa berjaga, pemikiran yang terganggu atau bimbang, melakukan aktiviti berlebihan, atau tidak menumpukan perhatian.

Punca-punca masalah daya penumpuan

Letih

Penat dan letih adalah musuh utama bagi tumpuan. Penyelidik mendapati bahawa otak telah dilatih untuk bekerja di bawah keadaan yang spesifik dan hanya keletihan dan penat yang dapat memberi kesan negatif terhadap keupayaan ini. Menurut indikator penyelidik, jika seseorang itu tidak mempunyai tidur malam yang mencukupi, kebolehan daya penumpuan akan merosot dengan ketara dan menyebabkannya tidak dapat melakukan aktiviti hariannya.

Multitugas

Ramai orang sentiasa yakin mengenai keupayaan multitugas mereka tetapi ini bukanlah sesuatu perkara yang bagus. Penyelidik telah membuktikan bahawa pendekatan ini bukan hanya tidak bagus untuk kerja manual (kesalahan lalai atau cuai), tetapi ia juga memberi kesan negatif kepada otak.

Tambahan pula, perkembangan teknologi secara umumnya atau khususnya bagi aplikasi permainan dan notifikasi daripada jaringan sosial sering mengganggu perhatian seseorang. Faktor-faktor ini menjadikan anda lebih sukar untuk kekal fokus terhadap satu perkara dalam tempoh yang panjang. Dalam erti kata lain, semakin bertambah multitugas yang anda lakukan, semakin merosot keupayaan otak anda untuk kekal fokus.

Keadaan perubatan tertentu

Terdapat hubungan yang kuat antara minda dan tubuh. Fokus menjadi bertambah sukar jika anda sedang menjalani rawatan perubatan atau mengalami keadaan kesihatan mental yang mana termasuk penyakit tiroid, anemia, diabetes, depresi atau kegelisahan.

Penyelesaian

Terdapat pelbagai punca yang menyebabkan kesukaran tumpuan, walau bagaimanapun, penyelesaian yang sesuai sentiasa ada bagi setiap masalah.

Perhatikan orang lain yang sedang fokus

Perhatikan seseorang yang sedang fokus melakukan sesuatu, lihat pada ketenangan, mata dan cara pernafasan mereka yang lebih perlahan. Tanda fizikal luaran ini boleh memberikan anda petanda atau salah satu cara bagi meningkatkan kebolehan daya penumpuan anda.

Elak input deria yang berterusan

Multitugas, bunyi bising yang kuat, dan ransangan visual boleh membuatkan anda terganggu daripada kerja yang sedang dilakukan. Selain itu, berada di sekeliling atau melakukan terlalu banyak perkara ini boleh menjadikan anda seorang yang mempunyai tabiat sukar untuk menumpukan perhatian yang mana susah untuk diubah.

Ambil masa untuk rehat

Ambil bahagian dalam aktiviti luar, menikmati pemandangan lanskap, berharmoni dengan persekitaran dengan menarik nafas dalam dan berjalan dengan pantas dapat membantu anda menyegarkan minda dan kembali berkerja dengan lebih daya penumpuan.

Utamakan perkara penting terlebih dahulu

Anda boleh meningkatkan fokus anda dengan menguruskan kerja yang besar terlebih dahulu dan tinggalkan perkara kecil untuk diuruskan kemudian. Catat semua senarai kerja yang paling penting. Anda boleh membahagikannya kepada beberapa kategori. Contohnya, “Senarai A” mungkin mengandungi semua perkara yang perlu anda selesaikan hari ini atau esok. “Senarai B” pula terdiri daripada mana-mana projek yang perlu disiapkan pada minggu hadapan. Sementara itu, “Senarai C” adalah apa yang anda harus lakukan selebihnya, seperti memeriksa email.

Hadkan gangguan lain

Tetapkan masa khusus untuk memeriksa dan menjawab pesanan suara dan kurangkan penggunaan internet. Selain itu, bergantung kepada kepentingan setiap projek, anda harus tutup komputer bagi mengurangkan kelekaaan terhadap jaringan internet.

Bekerja di lokasi yang sama

Menurut Rego, bekerja seharian di Starbuck, kemudian di perpustakaan pada hari yang lain, dan hari seterusnya bertukar ke pejabat anda di rumah akan membuatkan anda sangat terdedah dengan gangguan rangsangan luar. Namun begitu, jika anda sudah biasa dengan satu tempat, minda anda akan terbiasa dengan tempat kerja sebegitu, jadi anda akan lebih bermotivasi untuk bekerja.

Cari tempat yang senyap untuk bekerja

Sekiranya anda perlu berkongsi ruang dengan orang lain, cuba untuk berkongsi dengan seseorang yang suka bekerja menggunakan komputer berbanding telefon dan minta supaya mereka melakukan temu janji di ruangan terbuka yang lain.

Set masa

Set selang masa yang sesuai di mana dapat membawa semula minda yang sedang diawang-awangan itu kembali melakukan kerja di tangan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mengajar Anak dengan Kebaikan

  Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak biasanya persoalan besar untuk ibu bapa, tidak kira umur, latar belakang atau keadaan kewangan. Setiap orang mungkin mempunyai titik pandangan yang berbeza tentang bagaimana ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 03/05/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara meneran yang betul

  Tengah Kira Detik Masuk Bilik Bersalin? Ini Tip Meneran Untuk Ibu, Moga Semuanya Lancar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/12/2020 . 3 minit bacaan
  tertarik-kepada-ancaman

  Berdasarkan Kajian, Kita Dikatakan Lebih Tertarik Kepada Ancaman

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/10/2019 . 2 minit bacaan
  otak

  Melihat Sesuatu yang Mengingatkan Anda Kepada Kopi Boleh Merangsang Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 28/03/2019 . 2 minit bacaan
  perhatian

  Bermain Muzik Membantu Otak Untuk Lebih Menumpukan Perhatian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/03/2019 . 2 minit bacaan