Mitos tentang Rambut Berwarna

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mewarnakan rambut anda mungkin melibatkan banyak perkara dan mendatangkan keseronokkan atau cabarannya sendiri. Tetapi jangan tertipu, terdapat banyak mitos yang benar dan yang salah mengenai rambut berwarna. Oleh itu, mari kita analisis beberapa daripadanya dan lihat mana yang benar.

Mitos 1: Sewaktu mewarnakan rambut anda, sentiasa ambil kira warna semula jadi kulit dan rambut anda.

Benar: Gunakan warna semula jadi anda sebagai panduan dan pilih dua warna lebih ringan atau lebih gelap untuk hasil yang paling cantik. Tidak pasti bagaimana untuk melakukannya? Gunakan panduan kami sebagai gantinya: Jika anda mempunyai tona kulit yang hangat, anda patut memilih warna rambut dalam nada sejuk untuk melengkapkannya. Jenis warna rambut ini sering mempunyai perkataan “cool” atau “ash” dalam namanya. Jika anda mahukan warna rambut yang lebih gelap terhadap kulit anda yang hangat, pilih warna coklat atau merah yang sejuk dipandang. Ambil kira juga warna coklat hitam, perang, coklat gelap atau merah gelap, seperti kuning atau merah.

Sekiranya anda mendapati bahawa kulit anda mengandungi tona sejuk, lakukan sebaliknya dan pilih warna rambut yang hangat dan kaya untuk mengelakkan anda kelihatan suram. Di kedai bekalan kecantikan, cari warna yang mengandungi perkataan “warm,” “honey” atau “chocolate” Tidak kira jika kulit anda sangat pucat atau sangat gelap, and boleh memilih warna rambut yang mengimbanginya.

Mitos 2: Hanya rambut yang diwarnakan terdedah kepada risiko gugur dan bercabang.

Palsu: Kerosakan rambut adalah sangat biasa apabila anda mewarnakan rambut anda, terutamanya jika anda melunturkan warna rambut anda. Walaupun peluntur / peroksida boleh merosakkan rambut anda dan merengsakan kulit kepala anda sedikit, keadaan lain seperti cahaya matahari dan alat rambut boleh mengeringkan rambut anda, menyingkirkan melanin daripada rambut dan menyingkirkan minyak semula jadi daripada rambut anda. Apabila rambut anda sangat kering, ia mudah rosak dan gugur. Anda boleh mencuba produk sintetik untuk melembapkan rambut dan kulit kepala anda tetapi ia boleh memburukkan keadaan, menyebabkan kerosakan rambut, keguguran rambut, dan kerengsaan pada kulit kepala anda.

Mitos 3: Gunakan syampu penaik warna, pengilat atau perapi agar rambut kelihatan segar di antara waktu lawatan salun.

Benar: Rambut anda dilindungi oleh lapisan yang dipanggil kutikula rambut dan ia mengawal rupa rambut anda. Pewarna rambut mengandungi bahan yang membuka kutikula. Apabila kutikula terbuka, rambut anda lebih mudah bertambah rosak atau memudar. Oleh itu, biarkan pewarna meresap ke dalam rambut anda, elakkan daripada membasuh dengan syampu secara serta-merta tetapi setelah membilas, pastikan anda selalu menggunakan perapi rambut yang selalu disertakan dalam kit pewarna rambut.

Jika anda ingin membasuh rambut anda, cari syampu khusus untuk rambut yang dicelup. Bahkan terdapat beberapa syampu yang dibuat khusus untuk warna rambut tertentu dan jika anda menemui syampu khusus untuk warna rambut anda, jangan lepaskannya.

Mitos 4: Warnakan bulu kening anda agar sepadan dengan warna rambut anda.

Salah: Trend datang dan pergi, tetapi ramai yang bersetuju bahawa sedikit perbezaan tona mungkin lebih baik. Sekiranya anda mempunyai bulu kening yang lebat, sepadankan dengan warna rambut sebaik mungkin. Untuk bulu kening jarang, anda perlu memilih satu atau dua warna lebih ringan daripada warna rambut anda. Jika anda mempunyai bulu kening tidak lebat, pilih dua warna lebih gelap daripada warna rambut anda. Untuk membuatkan bulu mata anda kelihatan semula jadi, gunakan pensil atau serbuk satu warna lebih cerah daripada warna rambut anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  5 Saat Saja, Hembus Dan Masuk Mulut: Benarkah Makanan Jatuh Boleh Dimakan?

  Jika anda pernah terdengar akan peraturan 5 saat bagi makanan jatuh, adakah anda tahu sama ada ia merupakan fakta ataupun mitos?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 02/03/2020 . 4 minit bacaan

  5 Mitos MEREPEK Tentang COVID-19 Yang Masih Dipercayai Ramai, Tolong Berhenti!

  Terdapat pelbagai jenis mitos virus korona, COVID yang telah tular dalam kalangan masyarakat tempatan. Pastikan anda mengetahui kebenaran dan faktanya, ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 14/02/2020 . 3 minit bacaan

  Betul Ke Limau Nipis Ubat Kencing Manis Atau Ia Hanya Mitos Semata-Mata?

  “Limau nipis ubat kencing manis?” Betulkah terdapat khasiat limau kasturi untuk kencing manis? Jom kita bongkarkan kebenarannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 16/12/2019 . 3 minit bacaan

  Jangan Percaya Mitos Perubatan Ini!

  Terdapat pelbagai jenis mitos yang sering menjadi pegangan kepada kepercayaan individu. Ikuti artikel ini untuk mendapatkan maklumat selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 17/11/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat makan durian

  Musim Raja Buah Kembali! Ada 7 Mitos Tentang Makan Durian, No 5 Paling Banyak Orang Cakap

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  health tag

  KARUT! Health Tag Tak Boleh Lindungi Dari COVID-19, Jangan Bazirkan Duit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/04/2020 . 4 minit bacaan
  air

  Minum Air Suam Boleh Bunuh Virus COVID-19? Ini Jawapan Pakar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/03/2020 . 3 minit bacaan
  pesakit sawan, gigit sudu

  Elak Tertelan Lidah, Beri Pesakit Sawan Gigit Sudu? Berkesankah Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/03/2020 . 3 minit bacaan