Memahami Rawatan Untuk Merawat Parut Jerawat Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Jerawat adalah keadaan kulit paling biasa yang mempengaruhi remaja dan orang dewasa. Jerawat tidak hanya memberi kesan kepada penampilan luar tetapi juga boleh memberi kesan emosi, menyebabkan keyakinan diri berkurang. Selepas jerawat anda sembuh, ia boleh meninggalkan tisu parut yang menjadi parut jerawat.

Apakah jenis parut jerawat yang saya ada?

Parut jerawat muncul selepas tubuh anda telah membaiki tisu kulit yang rosak dari jerawat yang meradang. Radang jerawat biasanya muncul sebagai papules, nodul, pustula atau sista. Bintik putih (whiteheads) dan bintik hitam (blackheads) tidak meradang dan mempunyai peluang yang rendah untuk menjadi parut. Pori tersumbat boleh membengkak dan pecah, menyebabkan dinding folikel pecah dan kandungan yang meradang (sel mati, minyak, bakteria) merebak ke sel-sel di sekitarnya. Sel-sel kulit yang rosak mula menyembuh yang boleh menyebabkan tisu parut, membentuk lapisan kulit yang berbeza dalam tekstur dan kelihatan dari tisu kulit asal.

Terdapat dua jenis utama parut jerawat:

 • Hipertrofi atau keloid, membangunkan parut, berparut. Parut jerawat ini lebih biasa di bahagian belakang dan dada. Parut hipertrofi berlaku apabila tubuh menghasilkan terlalu banyak kolagen sebagai tisu kulit jerawat sembuh, menyebabkan tisu parut yang meningkat.
 • Atropik atau menekan, parut. Parut-parut yang menekan ini biasanya terbentuk di muka. Parut-parut ini berkembang apabila terdapat kehilangan tisu sementara tisu kulit jerawat sedang diperbaiki. Terdapat dua jenis parut atropik yang dipanggil parut icepick dan parut boxcar. Parut icepick biasanya kecil dengan lubang jelas pada kulit manakala bekas parut boxcar adalah kawasan tertekan yang bulat dengan sisi bersudut.

Bagaimana saya boleh merawat parut jerawat?

Mengubati parut jerawat biasanya bergantung kepada tahap dan lokasi parut anda. Doktor anda mungkin menyarankan menggunakan krim berubat atau rawatan kulit kosmetik untuk merawat parut jerawat anda.

Krim berubat

Terdapat banyak krim topikal yang berubat untuk membantu mengurangkan penampilan parut jerawat anda. Doktor anda boleh menetapkan kortikosteroid dos rendah digunakan untuk menguruskan sebarang parut yang merah dan bengkak. Krim berubat lain boleh meringankan parut jerawat anda dengan bahan-bahan seperti hidrokuinon, asid kojik (pelembab kulit semula jadi yang berasal dari ekstrak cendawan), arbutin (juga dikenali sebagai ekstrak bearberry), dan vitamin C (asid askorbik).

Rawatan kulit kosmetik

Sekiranya anda mengalami parut yang serius daripada serangan sebelumnya dengan jerawat, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Laser resurfacing. Kaedah ini menggunakan teknologi laser untuk memperbaiki dan mengetatkan permukaan kulit, meninggalkan kulit licin dan kelihatan muda. Ia membantu menghasilkan kolagen untuk membentuk lapisan kulit baru dan membantu mengisi parut jerawat. Ia boleh mengambil mana-mana masa dari beberapa minit hingga satu jam. Doktor akan cuba mengurangkan kesakitan terlebih dahulu dengan mematikan rasa kulit dengan anestesia tempatan. Ia biasanya mengambil masa antara 3 dan 10 hari untuk kulit sembuh sepenuhnya.
 • Fractional laser therapy. Rawatan laser jenis ini boleh menembusi lebih mendalam ke dalam kulit daripada pelapisan laser biasa atau dermabrasi. Laser jenis ini tidak mengeluarkan lapisan atas kulit. Sebaliknya, ia menggunakan denyutan cahaya laser untuk memasuki kulit dan menggalakkan pengeluaran kolagen. Ia kurang invasif dan mempunyai masa penyembuhan yang lebih pendek.
 • Dermabrasion. Rawatan ini menggunakan peranti berus berputar untuk menghilangkan lapisan kulit. Apabila kulit menyembuhkan, lapisan kulit yang baru terbentuk adalah lebih licin dan muda. Ia mengambil masa kira-kira 10 hari hingga 3 minggu untuk penyembuhan kulit.
 • Filler injections. Rawatan ini boleh membantu mengisi jurang inden yang membentuk parut keloid atau parut yang tertekan. Tetapi kelemahan kepada pengisi adalah bahawa mereka perlu diulang pada setiap 4 hingga 6 bulan, kerana produk memerlukan masa untuk menyerap ke dalam kulit.
 • Pembedahan parut jerawat. Pembedahan kecil mungkin diperlukan untuk bekas luka jerawat yang lebih teruk. Pembedahan tidak boleh mengeluarkan parut sepenuhnya tetapi boleh meningkatkan parut menjadi kurang ketara. Tisu parut yang selebihnya akhirnya akan pudar dari masa ke masa.

Kunci utama untuk menyembuhkan parut jerawat adalah kesabaran. Banyak rawatan mungkin mempunyai lebih banyak kesan sampingan daripada yang lain. Dan, parut jerawat setiap orang boleh berbeza daripada yang lain. Anda harus berbincang dengan ahli dermatologi anda mengenai kemungkinan pilihan rawatan yang boleh meningkatkan parut jerawat anda.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pakai Produk Hebat Tapi Parut Jerawat Susah Nak Hilang, Ini PUNCA Utamanya!

  Jerawat adalah penyakit kulit yang disebabkan bakteria dan biasanya muncul pada bahagian muka, leher, belakang badan dan dada. Kesan akibat jerawat yang paling ketara adalah parut jerawat, yang mungkin memakan masa ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Aduh, Muka Lawa Jadi Teruk Sebab Jerawat! Hati-Hati Elak Ubat Bukan Preskripsi

  Jerawat memang menganggu keseluruhan wajah individu terutama jika mengambil ubatan yang salah tanpa berjumpa pakar dermatologi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 18/01/2019 . 3 minit bacaan

  5 Makanan yang Menyebabkan Jerawat

  Jerawat adalah mimpi ngeri setiap orang. Banyak penyelidikan telah dilakukan terhadap punca sebenarnya menyebabkan jerawat tetapi penemuannya agak tidak jelas. Bagaimana pun terdapat beberapa makanan yang boleh ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/05/2018 . 2 minit bacaan

  Cara Mencegah Tanda Merah dan Parut Jerawat

  Berbeza dengan kepercayaan umum, tanda merah dan parut jerawat adalah 2 konsep yang berbeza. Walaupun parut jerawat berpunca daripada kerosakan yang mendalam dalam struktur di bawah kulit, tanda merah adalah tanda ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 04/05/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah jerawat

  Hati-Hati Kalau Nak Ambil Pil Jerawat Ini, Kena Faham Kesan Sampingannya Dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  pimple-patch-atasi-masalah-jerawat

  Boleh Ke Atasi Masalah Jerawat Dengan Pimple Patch? Jom Selidik Keberkesanannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  jenis jerawat

  Ambil Tahu Punca & Jenis Jerawat Yang Tumbuh Di Wajah Anda, Senang Nak Rawat Nanti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 31/10/2019 . 3 minit bacaan

  14 Cara Hilangkan Parut Jerawat, Boleh Dirawat Hanya Dengan Makanan Saja, Senang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 20/08/2019 . 7 minit bacaan