Rawatan ‘Waxing’ Bermasalah: Bagaimana Saya Merawat Kulit Saya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Waxing adalah salah satu cara untuk membuang bulu-bulu yang tidak dikehendaki selain melalui cara bercukur. Kesediaan untuk waxing bermula daripada sebelum, semasa dan selepas aktiviti waxing untuk menghalang sebarang kesan yang tidak diingini akibat daripada waxing terhadap tubuh badan. Sebarang cara yang tidak betul dalam melakukan waxing akan menyebabkan kemerah-merahan dan keradangan, jerawat, bulu yang tidak tumbuh, benjolan, lebam, kulit terbakar, perubahan warna kulit dan juga kesakitan. Elemen yang mempengaruhi kejadian yang tidak diingini semasa waxing termasuklah kekurangan persediaan, tiada percubaan terhadap produk terlebih dahulu, tidak menyedari sebarang risiko dan kurang berpengalaman. Oleh itu, apa yang patut kita lakukan apabila terdapat masalah yang muncul setelah rawatan waxing? Ikuti tip yang disarankan seperti dibawah berkenaan bagaimana untuk merawat kulit anda.

Mandi

waxing

Langkah pertama untuk memberi kelegaan terhadap kawasan yang terlibat adalah dengan melalui mandian. Penggunaan air mandian yang yang suam amatlah digalakkan. Sekiranya air mandian terlalu panas, ianya akan menyebabkan masalah lain akan timbul seperti kekeringan kulit dan keradangan. Gunakan produk pencuci yang membantu mengekalkan kelembapan kulit untuk menggantikan produk yang boleh menyebabkan penggelupasan kulit bagi tujuan membuang sisa lilin yang tertinggal.

Menggunakan ‘cold compress’

waxing

Penggunaan kiub ais atau ‘cold compress’ juga memberi manfaat kepada kulit yang mengalami keradangan untuk mengurangkan keradangan yang muncul setelah aktiviti waxing. Gunakannya beberapa kali dalam sehari, dan untuk penggunaan kiub ais, balutkan ais dengan menggunakan kain nipis terlebih dahulu sebelum mengunakannya dan jangan letakkan kiub ais terus keatas permukaan kulit kerana ia akan melekat dengan permukaan kulit.

Gunakan jel atau salap

waxing

Anda boleh meilih untuk menggunakan produk-produk moden atau produk-produk semulajadi untuk merawat sebarang keradangan yang wujud pada kulit. Untuk penggunaan produk semulajadi, produk seperti Centella Asiatica (pegaga), minyak biji anggur, jel aloe vera, minyak Vitamin E atau minyak pokok teh (tea tree oil) akan membantu anda melegakan kawasan yang mempunyai keradangan. Sekiranya anda menggunakan produk moden, pertimbangkan untuk menggunakan produk yang mengandungi polymyxin B sulfate dan bacitracin zinc dan elakkan penggunaan produk yang mengandungi neomycin untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Anda turut disarankan untuk menggunakan hydrocortisone cream, ubat kortikosteroid yang berkesan untuk merawat keradangan kulit dan boleh didapati di kaunter farmasi tanpa preskripsi.

Pakai pakaian yang longgar

waxing

Pakaian yang longgar membantu kulit untuk bernafas dan mengelakkan pergeseran diantara pakaian dan kulit. Ambil perhatian terhadap kulit yang mempunyai keradangan dengan meminimumkan sebarang sentuhan langsung dengan benda-benda lain kerana ia akan menambahkan lebih banyak keradangan. Kulit yang mempunyai keradangan kebiasaannya mempunyai sedikit luka, oleh itu tukar pakaian anda dengan kerap untuk mengelakkan sebarang jangkitan daripada kuman.

Elakkan sebarang aktiviti yang bersifat kasar

waxing

Jauhi diri anda daripada sebarang aktiviti yang mungkin akan memberi kesan terhadap kulit setelah aktiviti waxing. Aktiviti-aktiviti seperti senaman, persetubuhan, sauna atau tab mandian panas boleh mengakibatkan keradangan kerana ianya melibatkan pergeseran langsung diantara kulit dan benda-benda lain. Kulit yang mengalami keradangan juga sangat mudah terkesan dengan pendedahan terhadap haba dan cahaya matahari, oleh itu pastikan diri anda terlindung daripada terdedah kepada cahaya matahari dan pastikan anda menggunakan losyen pelindung cahaya matahari sebelum keluar.

Elakkan penggunaan produk dengan kandungan pewangi

waxing

Sebarang produk dengan wangian, losyen atau krim mengandungi kandungan alkohol seperti ethanol, isopropyl alcohol, alcohol denat, methanol dan benzyl alcohol yang berfungsi sebagai bahan pengawet dan membantu produk untuk lebih meresap kedalam kulit. Kandungan alkohol seperti ini boleh menyebabkan kekeringan dan jerawat pada kulit dan akan menyebabkan kesan yang teruk kepada kulit yang mempunyai keradangan. Gunakan losyen atau krim tanpa pewangi untuk memberikan kelegaan pada kulit anda atau produk dengan wangian semulajadi.

Sekiranya anda mendapati diri anda kurang selesa atau keadaan keradangan kulit semakin teruk, jumpa doktor atau ahli dermatologi secepat yang mungkin untuk memantau perkembangan keadaan kulit anda. Mereka akan memberikan nasihat yang bersesuaian berkenaan penjagaan kulit dan mencadangkan produk terbaik untuk merawat kulit anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ramai Ibu Bersalin Tahun 2020, Sebelum Melawat Baby Baru Lahir, Ambil Tahu 6 Perkara Ini Dulu!

  Pasti ramai yang rasa teruja ketika melawat ibu bersalin dan bayi yang baru lahir. Jika anda ingin melawat, jom ikuti 7 tip ketika melawat bayi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ketiak Rasa Gatal Dan Sakit? Awas, Ini Mungkin Gara-Gara Deodoran!

  Adakah anda rasa ketiak gatal dan sakit setelah memakai deodoran? Mungkin anda sebenarnya sedang mengalami tindak balas alahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hati-hati Pencinta Kucing! Jika Si Comel Ada Bisul Pada Kulit, Anda Mungkin Dijangkiti Penyakit Kulat Ini

  Penyakit kulat sporotrichosis, dikenali sebagai sporo selalunya dikaitkan sebagai penyakit yang membawa maut bagi haiwan peliharaan terutamanya si gebu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

  Jika anda alami salah satu daripada 11 perkara ini, bermaksud anda sedang alami penyakit bulimia nervosa. Apakah yang dimaksudkan dengan penyakit bulimia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tangan bergetar

  Tangan Asyik Bergetar, Normal Ke? Ini 5 Punca Utamanya, #3 Mungkin Berkait Dengan Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab alzheimer di usia muda penyebab alzheimer di usia muda

  Bukan Warga Emas Sahaja, Orang Muda Juga Berisiko Terkena Alzheimer Jika Ini Berlaku…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  kes penculikan digital

  Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan