Wow! Mi Segera Malaysia Antara Yang Terenak Di Dunia?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

wMi segera dari Malaysia antara yang tersedap di dunia? Betul ke berita ni? Ya, baru-baru ini pada 5 November 2019, Los Angeles Times telah mengeluarkan L.A. Times Instant Ramen Power Rankings yang menyenaraikan beberapa jenis mi segera dengan rasa terbaik di seluruh dunia. 

Ranking kedua dan ketujuh mi segera terbaik 

Dua jenis mi segera dari jenama MyKuali dan satu dari jenama Ibumie telah disenaraikan masing-masing di tempat kedua, kelima dan ketujuh bagi mi segera dengan rasa terenak. MyKuali Penang White Curry diletakkan pada kedudukan kedua selepas Indomie Ayam Barbeku dari Indonesia. Menurut penerangan daripada ranking tersebut, MyKuali diketahui sebagai sebuah syarikat yang menghasilkan beberapa produk mi terbaik. Bagi perisa Penang White Curry ini, mereka berpendapat bahawa ia mempunyai perisa makanan laut yang mendalam, sedikit manis dan mempunyai rasa santan. Selain itu, satu lagi jenis mi segera MyKuali yang berada dalam ranking ialah MyKuali Penang Spicy Prawn yang diletakkan pada kedudukan ketujuh. Perisa ini juga dikatakan mempunyai rasa makanan laut yang mendalam dengan rempah yang kuat yang memberikan warna merah pada sup mi tersebut. Bagi Ibumie Mi Goreng Perisa Kari Kapitan, ia dianggap sebagai “mi kering yang sangat memuaskan”. Gabungan antara rasa manis dan pedas pada mi ini telah menyebabkannya diletakkan pada ranking yang agak tinggi iaitu ranking kelima. 

Keenakan yang terlarang

Walaupun umum mengetahui, mi segera seperti ini ternyata memiliki rasa yang sangat sedap, ia bukanlah sejenis makanan yang patut anda ambil dengan kerap walaupun rasanya seolah-olah sama dengan hidangan yang dimasak segar. Bahan perisa yang terdapat di dalam paket mi segera biasanya mengandungi garam, bahan perisa dan mosodium glutamate (MSG). Mi segera diketahui mengandungi banyak kandungan garam dan boleh memberikan kesan negatif terhadap kesihatan seperti peningkatan risiko untuk mendapat kanser perut, penyakit jantung dan strok

Mi segera juga rendah kandungan serat dan protein. Protein telah terbukti meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan rasa lapar, sekaligus menjadikannya sebagai satu nutrien yang penting dalam pengurusan berat badan. Begitu juga dengan serat yang bergerak secara perlahan-lahan melalui saluran pencernaan, ia juga menggalakkan rasa kenyang pada tubuh anda. Selain itu, mi segera juga kurang mengandungi nutrien penting termasuklah vitamin A, vitamin C, vitamin B12, kalsium, magnesium dan kalium. Apa lagi yang kurang pada mi segera? Tidak seperti makanan segar yang lain, mi segera kurang kandungan antioksidan dan fitokimia yang memberikan kesan positif terhadap kesihatan tubuh. 

Kita mungkin berbangga dengan kedudukan mi segera dari Malaysia yang diiktiraf sebagai antara yang terenak di dunia. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh mengambilnya dengan kerap hanya semata-mata ia dikatakan sebagai antara yang tersedap. Masih banyak lagi makanan lain  yang lebih sihat dan enak yang juga dikenali ramai. Cukup-cukuplah dengan ranking obesiti penduduk Malaysia sebagai antara yang tertinggi di dunia. Mungkin selepas ini kita perlu mencipta rekod baharu yang lebih sihat dan membanggakan daripada sekadar rekod obesiti dan mi segera. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ingin Kekal Bertenaga Sepanjang Puasa? ELAKKAN 7 Benda Ini Waktu Sahur

  Bulan Ramadan sudah tiba. Anda ingin kekal bertenaga sepanjang lebih 12 jam berpuasa? Ini 7 perkara yang perlu anda elakkan pada waktu bersahur.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Perayaan 23/04/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Panjang Umur? Amalkan Makanan Jepun Ini, Banyak Kebaikannya Buat Kesihatan!

  Jika anda biasa memakan ramen, anda tahu ia disirami dengan sup miso. Tetapi adakah anda tahu pes miso ini bantu panjangkan umur anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 09/02/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Tahu Tak Kewujudan Asid Borik Dalam Mi Kuning? Ini BAHAYANYA Jika Anda Termakan!

  Selalu makan mi kuning? Adakah anda tahu bahawa ia mempunyai sejenis bahan bahaya bernama asid borik? Jom klik untuk tahu bahayanya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 22/01/2020 . 3 minit bacaan

  Jadual Kerja Terlalu Padat Punca Individu Ambil Makanan Ringan, Ini Kata Kajian

  Tahukah anda bahawa jadual kerja yang padat boleh jadi punca individu ambil makanan ringan lebih banyak? Jom ikuti artikel untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 09/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  asid refluks

  Pedih Ulu Hati, Rawat Dengan BAKING SODA? Hati-hati, Ada KESAN Sampingan, Jangan Main Cuba Saja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  sistem pertahanan badan

  Anak Selalu Jatuh Sakit? Ibu Cuba Check Diet Si Kecil, 7 Makanan Ini Buat Sistem IMUN LEMAH!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  bahaya garam

  Bahaya Garam Buat Pesakit Sistem Saraf MS, Simptom Boleh Jadi Makin Teruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  lampu garam

  Simpan Lampu Garam Dalam Rumah Untuk Rawat Resdung? Baca Ini Sebelum Beli!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/07/2020 . 3 minit bacaan