backup og meta

5 Sebab Anda Perlu Makan Makanan Sejuk Beku

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

  5 Sebab Anda Perlu Makan Makanan Sejuk Beku

  Apabila melibatkan penyediaan makanan yang cepat, tiada yang boleh menandingi makanan sejuk beku. Ia tersimpan baik dalam peti sejuk anda, tahan lama dan sangat mudah untuk disediakan. Menyimpan makanan sejuk beku juga adalah cara terbaik untuk menjimatkan wang berbanding membeli yang sudah siap. Selain itu, anda juga boleh membekukan makanan segar yang mudah rosak supaya ia tahan lebih lama dan sebagai langkah mengurangkan pembaziran.

  Adakah makanan sejuk beku selamat?

  Tindakan pembekuan tidak menjadikan makanan sihat atau tidak. Ia sangat bergantung kepada kandungan pemakanan makanan yang dibekukan. Buah-buahan dan sayur-sayuran beku boleh menjadi sangat sihat, tetapi pizza beku, makanan ringan dan hidangan pembuka lain boleh menjadi tidak sihat. Jika makanan anda berkhasiat sebelum ia beku, ia masih akan baik untuk anda selepas itu.

  Adakah pembekuan mengubah nilai nutrisi makanan?

  Pembekuan tidak menjejaskan kiraan kalori, kandungan serat, atau jumlah mineral. Ia boleh membuat perbezaan dengan beberapa vitamin, seperti folat dan vitamin C. Tetapi, kebanyakan nilai pemakanan akan dikekalkan selepas pembekuan.

  Pembekuan tidak mengubah jumlah lemak, protein, karbohidrat atau gula. Kandungan cecair boleh berubah, yang jelas apabila anda mencairkan makanan anda. Anda mungkin melihat cecair apabila air mengalir keluar.

  5 sebab perlu makan makanan sejuk beku

  1. Bebas daripada perisa/perasa/pengawet

  Makanan yang diproses penuh dengan garam untuk mengekalkannya lebih lama dan rasa yang lebih baik. Sudah pasti rasa makanan yang diproses tidak begitu enak kerana hanya garam yang merangsang selera anda. Garam juga termasuk dalam makanan yang diproses untuk meningkatkan warna dan membantu mengikat bahan-bahan. Sebaliknya, makanan beku tidak memerlukan pengawet dan ia hanya terus dibekukan sehingga anda ingin memakannya.

  2. Segar

  Hanya kerana anda membeli buah dan sayuran tidak bermakna ia segar. Banyak sayur-sayuran pasaraya disimpan selama berminggu-minggu, dan dengan penyelidikan yang menyatakan hubungan jelas antara penyimpanan dan kehilangan vitamin, anda mungkin kehilangannya. Sebaliknya, sayur-sayuran sejuk beku dapat dipilih, dibasuh dan dicelup dalam jam untuk mengekalkan semua kebaikan yang harus anda dapatkan daripada bahan makanan anda.

  3. Tiada pembaziran

  Menurut kajian, tujuh daripada 10 isi rumah akan sentiasa membuang sehingga 20 item makanan segar atau makanan sejuk ke dalam tong sampah setiap bulan. Bukan sahaja sisa makanan lengkap tetapi ia juga melibatkan nilai kos yang telah anda bazirkan. Makanan beku boleh dianggarkan serta mudah disimpan dan digunakan. Anda hanya perlu memasak bahagian yang diperlukan dan menyimpan yang selebihnya.

  4. Mudah disediakan

  Sekiranya rutin harian anda menyebabkan kesukaran dalam penyediaan makanan, terdapat pelbagai makanan sejuk beku yang boleh disiapkan dalam masa kurang daripada 15 minit. Anda mungkin hanya perlu mengambil masa untuk mengupas dan memotong sayur-sayuran kerana daging beku biasanya dibungkus dalam pek individu dan ia sudah dipotong. Biasanya kaedah memasaknya juga lebih mudah dan cepat.

  5. Menyeronokkan

  Menjadi kreatif dengan perancangan makanan anda! Cuba sesuatu yang baru dan tambah sayur-sayuran tambahan bagi hidangan pasta kegemaran anda atau cuba buah-buahan baru bagi oatmeal anda. Anda juga boleh mula memasukkan sayur-sayuran ke dalam sarapan. Ini akan menjadikan makanan anda kelihatan seperti hidangan yang lebih besar dan akan menambahkan lebih banyak nutrisi serta mengawal kalori kawalan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan