home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Jenis-jenis Garam

Jenis-jenis Garam

Terdapat pelbagai jenis garam yang boleh anda pilih untuk memasak. Bergantung kepada tekstur dan hasil hidangan yang anda mahukan, anda boleh menggunakan garam biasa yg mengandungi iodin, garam Kosher, garam Himalaya atau garam laut. Artikel di bawah akan memberikan anda pengetahuan mengenai jenis garam yang berbeza.

Garam beriodin

Garam beriodin mungkin garam yang paling kerap digunakan. Pada masa kini, majoriti pengeluar garam menambah iodin mineral, disebabkan itu ia dipanggil garam beriodin. Mineral iodin boleh melawan penyakit yang berkaitan dengan iodin tertentu seperti hipotiroidisme. Walau bagaimanapun, jika pengambilan harian garam anda adalah terhad, anda boleh menikmati rumpai laut juga, yang turut mengandungi banyak iodin.

Garam laut

Garam laut dibuat daripada air laut yang disejat. Hampir sama dengan garam biasa, tetapi komponen utama garam ini adalah natrium klorida. Air laut mengandungi mineral seperti zink, kalium, dan zat besi, yang baik untuk badan anda. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pencemaran laut, garam laut sebenarnya mungkin mengandungi sedikit sisa logam berat terutamanya plumbum. Apabila dibandingkan dengan garam beriodin, garam laut mempunyai tekstur yang lebih kasar. Disebabkan itu, jika anda taburkan sedikit di atas hidangan anda, ia boleh memberikan rasa yang berbeza dan cenderung memberikan “rasa melimpah” berbanding garam halus biasa.

Himalayan Pink Salt

Garam Himalayan mendapat warna daripada sejumlah kecil iron oxide, iaitu karat. Garam jenis ini memang mengandungi sejumlah kecil magnesium, kalsium, kalium dan zat besi. Berbanding garam biasa, garam Himalayan sememangnya mengandungi kurang sodium. Perbezaan terbesar antara garam Himalaya dan garam jenis lain adalah warna, kerana apabila anda taburkan garam di atas hidangan, makanan akan kelihatan lebih menyelerakan.

Garam Kosher

Garam Kosher digunakan terutamanya oleh mereka yang mengamalkan agama Yahudi. Menurut peraturan Yahudi, daging mesti bebas daripada darah sebelum manusia boleh memakannya. Sementara itu, garam Kosher mempunyai tekstur kasar dan tidak stabil yang amat berkesan dalam menyingkirkan darah.

Perbezaan utama antara garam Kosher dan lain-lain adalah struktur empingan. Disebabkan saiz empingan yang besar, anda boleh menaburkannya dengan jari anda. Garam Kosher juga akan menawarkan rasa yang berbeza, bagaimanapun, jika anda membiarkan garam larut sendiri, tidak ada banyak perbezaan berbanding garam biasa yang mengandung natrium.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What are the different types of salt and what are they used for? http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/what-are-the-different-types-of-salt-and-what-are-they-used-for Accessed April 6, 2017

5 Types Of Salt Every Cook Needs To Know. http://www.foodrepublic.com/2013/10/01/5-types-of-salt-every-cook-needs-to-know/ Accessed April 6, 2017

Types of Salt: Himalayan vs Kosher vs Regular vs Sea Salt. https://authoritynutrition.com/different-types-of-salt/ Accessed April 6, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x