backup og meta

Jenis-jenis Garam

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 04/07/2022

  Jenis-jenis Garam

  Terdapat pelbagai jenis garam yang boleh anda pilih untuk memasak. Bergantung kepada tekstur dan hasil hidangan yang anda mahukan, anda boleh menggunakan garam biasa yg mengandungi iodin, garam Kosher, garam Himalaya atau garam laut. Artikel di bawah akan memberikan anda pengetahuan mengenai jenis garam yang berbeza. 

  Garam beriodin

  Garam beriodin mungkin garam yang paling kerap digunakan. Pada masa kini, majoriti pengeluar garam menambah iodin mineral, disebabkan itu ia dipanggil garam beriodin. Mineral iodin boleh melawan penyakit yang berkaitan dengan iodin tertentu seperti hipotiroidisme. Walau bagaimanapun, jika pengambilan harian garam anda adalah terhad, anda boleh menikmati rumpai laut juga, yang turut mengandungi banyak iodin.

  Garam laut

  Garam laut dibuat daripada air laut yang disejat. Hampir sama dengan garam biasa, tetapi komponen utama garam ini adalah natrium klorida. Air laut mengandungi mineral seperti zink, kalium, dan zat besi, yang baik untuk badan anda. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pencemaran laut, garam laut sebenarnya mungkin mengandungi sedikit sisa logam berat terutamanya plumbum. Apabila dibandingkan dengan garam beriodin, garam laut mempunyai tekstur yang lebih kasar. Disebabkan itu, jika anda taburkan sedikit di atas hidangan anda, ia boleh memberikan rasa yang berbeza dan cenderung memberikan “rasa melimpah” berbanding garam halus biasa.

  Himalayan Pink Salt

  Garam Himalayan mendapat warna daripada sejumlah kecil iron oxide, iaitu  karat. Garam jenis ini memang mengandungi sejumlah kecil magnesium, kalsium, kalium dan zat besi. Berbanding garam biasa, garam Himalayan sememangnya mengandungi kurang sodium. Perbezaan terbesar antara garam Himalaya dan garam jenis lain adalah warna, kerana apabila anda taburkan garam di atas hidangan, makanan akan kelihatan lebih menyelerakan.

  Garam Kosher

  Garam Kosher digunakan terutamanya oleh mereka yang mengamalkan agama Yahudi. Menurut peraturan Yahudi, daging mesti bebas daripada darah sebelum manusia boleh memakannya. Sementara itu, garam Kosher mempunyai tekstur kasar dan tidak stabil yang amat berkesan dalam menyingkirkan darah.

  Perbezaan utama antara garam Kosher dan lain-lain adalah struktur empingan. Disebabkan saiz empingan yang besar, anda boleh menaburkannya dengan jari anda. Garam Kosher juga akan menawarkan rasa yang berbeza, bagaimanapun, jika anda membiarkan garam larut sendiri, tidak ada banyak perbezaan berbanding garam biasa yang mengandung natrium.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 04/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan