Kebaikan Puasa untuk Kesihatan Jantung Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Sepanjang Ramadan, terdapat perubahan dalam diet dan kuantiti makanan yang diambil oleh individu. Ini bermakna bahawa anda hanya boleh mengambil makanan dua kali: pada waktu subuh dan iftar (berbuka puasa pada waktu matahari terbenam). Perubahan ini memberi kesan metabolisme badan dan kesihatan seseorang secara keseluruhan.

Penyakit jantung dan saluran darah adalah antara punca utama kematian di dunia. Puasa Ramadan boleh menyebabkan perubahan gaya hidup yang drastik untuk 1 bulan dan boleh menjejaskan faktor risiko untuk penyakit jantung dan saluran darah seperti penyakit jantung koronari dan strok.

Faktor-faktor risiko yang cenderung dikaitkan dengan kejadian penyakit jantung koronari dan strok adalah tahap darah lipid, pembekuan dan faktor-faktor pembekuan darah, tekanan darah tinggi, dan tabiat merokok. Tahap lemak darah dipengaruhi oleh perubahan dalam diet dan jenis makanan, pengambilan gula, dan aktiviti fizikal. Kajian menunjukkan bahawa berpuasa pada bulan Ramadan boleh menjejaskan pelbagai faktor risiko di atas.

Tahap lemak darah

Lemak adalah salah satu faktor utama yang menyebabkan penyakit jantung dan saluran darah. Lemak boleh menyusup masuk ke dalam saluran darah yang rosak dan menyebabkan aterosklerosis, penyempitan dan penyumbatan saluran darah. Penyelidikan yang dijalankan oleh Mohsen Nematy (2012) membuat kesimpulan bahawa terdapat perubahan dalam profil lemak dan nisbah lemak baik dan lemak jahat semasa berpuasa di bulan Ramadan; tahap kolesterol darah menurun dari 193,4 ± 51 mg / Dl untuk 184,3 ± 42 mg / Dl selepas Ramadan, serta trigliserida dan lemak jahat (LDL) tahap menurun daripada 4.5 ± 1 mg / Dl kepada 3.9 ± 1 mg / Dl. Di samping itu, kajian ini juga menunjukkan peningkatan lemak baik (HDL) selepas puasa Ramadan.

Tekanan darah tinggi

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, jantung perlu bekerja lebih keras dalam mengepam darah berbanding orang normal. Ini boleh membawa kepada keletihan jantung dan boleh menyebabkan pembesaran dan penebalan otot jantung, yang membawa kepada kegagalan jantung. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan saluran darah serebral pecah, menyebabkan strok berdarah. Pada bulan Ramadan, terdapat penurunan dalam tekanan darah bagi orang yang berpuasa, iaitu tekanan darah sistolik (tekanan darah semasa jantung mengepam darah) berkurangan daripada 132.9 ± 16 mmHg kepada 129.9 ± 17 mmHg, manakala pada tekanan darah diastolik ( tekanan darah apabila jantung berehat), tiada penurunan yang ketara.

Insulin dan homocysteine

Penyelidikan yang dijalankan oleh Shariatpanah menunjukkan bahawa perubahan pemakanan untuk dua kali sehari pada bulan Ramadan boleh memperbaiki keadaan rintangan insulin dalam pesakit kencing manis. Homocysteine adalah salah satu asid amino di dalam badan. Peningkatan dalam homocysteine dalam darah adalah salah satu faktor risiko penyakit jantung dan saluran darah. Walaupun tidak ketara, terdapat penurunan dalam tahap homocysteine darah apabila seseorang berpuasa.

Parameter antropometri

Parameter antropometri merujuk kepada hubungan antara beberapa ukuran badan seperti ketinggian, berat badan, peratusan lemak badan, dan hasil perubatan. Diabetes sering berkait rapat dengan ukuran badan yang tidak seimbang.

Obesiti adalah salah satu faktor risiko untuk pelbagai penyakit metabolik. Orang yang obesiti mempunyai tahap insulin yang lebih rendah di dalam badan. Insulin membantu menukarkan glukosa kepada tenaga untuk badan. Penurunan berat badan dan menurunkan indeks jisim badan boleh berlaku kepada sesetengah orang selepas puasa. Jika ada sedikit perubahan pada kalori dalam pengambilan glukosa, mungkin tiada penurunan berat badan selepas puasa.

Puasa adalah selamat untuk penghidap penyakit jantung

Puasa Ramadan adalah selamat untuk penghidap penyakit jantung, dengan syarat anda mengawal keadaan anda. Makan mencukupi dan tidak makan terlalu banyak semasa berbuka akan membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung dan saluran darah. Malah, kes-kes hospital penyakit jantung cenderung untuk tetap sama dan tidak meningkat pada bulan puasa. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa puasa boleh mengurangkan risiko penyakit jantung selama 10 tahun. Dapat disimpulkan bahawa puasa mempunyai kesan positif ke atas kesihatan jantung.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Awasi Simptom Aritmia! Jantung Kadang Laju, Kadang Perlahan- Ini Mungkin Petanda Sakit Jantung

  Anda alami degupan jantung yang kadangkala laju atau perlahan tidak seperti kebiasaan? Hati-hati, ia mungkin jenis penyakit jantung ini; penyakit aritmia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  Klasifikasi Hipertensi- Ini Cara Nak Tahu Tahap Keterukan Tekanan Darah Tinggi

  Hipertensi terbahagi kepada beberapa tahap. Pengelasan ini dibuat berdasarkan kepada nilai tekanan darah. Jika lebih nilai normal, ia mungkin darah tinggi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Hipertensi 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Buat Kuih Raya Dengan Mentega Atau Marjerin? Mana Lebih Sihat? #StayAtHome

  Ada yang mengatakan marjerin lebih baik daripada mentega. Ada pula yang mengatakan kedua-dua mentega dan marjerin berkhasiat. Mana satu patut anda pilih?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Resipi Sihat 20/03/2020 . 3 minit bacaan

  Sakit Jantung! Apa Langkah Awal Yang Perlu Anda Buat?

  Serangan jantung boleh membawa maut namun jika rawatan awal diberikan dengan serta-merta fungsi jantung optimum masih boleh dikekalkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 23/02/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  faktor penyakit jantung

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan buasir

  Katanya Selain Pembedahan, Buasir Boleh Dirawat Guna Kaedah Suntikan, Selamat Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  daun kapal terbang

  Minum Air Rendaman Kapal Terbang Boleh Rawat Kencing Manis? Jangan Buat BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/08/2020 . 3 minit bacaan
  tanda serangan jantung

  Serangan Jantung Boleh Berlaku Tanpa Sakit Dada?! Ini 7 Cara Kesan Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/06/2020 . 3 minit bacaan