Mengapa Anda Perlu Elakkan Makanan Tambahan Tinggi Steroid

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kebelakangan ini, terdapat banyak produk makanan tambahan dan juga jamu yang telah diharamkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Produk-produk ini mengandungi pelbagai bahan terlarang seperti raksa dan juga steroid. Persoalannya, mengapa anda perlu menjauhkan diri daripada makanan tambahan tinggi steroid?

Peranan steroid dalam badan

Dalam badan, steroid adalah satu kumpulan hormon yang dirembeskan oleh kelenjar adrenal dan juga kelenjar organ reproduktif. Antara hormon steroid yang dihasilkan secara semula jadi dalam badan adalah kortisol, testosteron dan juga aldosteron. Hormon-hormon steroid ini memainkan peranan penting dalam pelbagai proses seperti melawan keradangan, mengekalkan kemandirian organ reproduktif, nafsu syahwat, tumbesaran otot, metabolisma glukosa dan juga kawalan tekanan darah. Seperti hormon lain dalam badan, rembesan hormon-hormon steroid dikawal oleh paksi hipotalamus-pituitari dan berubah sepanjang hari mengikut rentak sikardian. Ini memastikan paras hormon-hormon steroid adalah sesuai dengan situasi dan keadaan badan (homeostasis).

Bagi tujuan perubatan, terdapat beberapa steroid sintetik yang dihasilkan untuk memberi kesan yang seakan sama dengan steroid semula jadi. Steroid sintetik ini digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan seperti masalah tumbesaran terbantut, hipogonadisma dalam lelaki, masalah libido dan juga osteoporosis. Contoh steroid semula jadi dan analog sintetik mereka adalah seperti berikut:

 1. Glukokotikoid: dexamethasone
 2. Mineralokortikoid: fludrocortisone
 3. Androgen: nandrolone 
 4. Estrogen: diethylstilbestrol (DES)
 5. Progestin: danazol

Penyalahgunaan steroid

Penggunaan steroid sintetik adalah sesuatu yang terkawal kerana kesan perubahan paras steroid dalam badan boleh mengakibatkan tindak balas yang sistemik. Namun yang demikian, terdapat juga beberapa pihak yang menyalahgunakan steroid untuk tujuan tertentu. Ahli bina badan misalnya, banyak menggunakan steroid anabolik bagi menggalakkan tumbesaran otot. Selain ahli bina badan, peniaga dan pengasas produk makanan tambahan pun tidak terlepas daripada menggunakan steroid dalam produk mereka. Steroid sintetik utama yang terdapat dalam produk-produk ini adalah dexamethasone.

Produk makanan tambahan yang tinggi steroid lazimnya dipasarkan sebagai produk untuk sakit sendi dan juga untuk kesihatan badan warga emas. Ramai pengguna produk-produk ini mengakui bahawa ia membantu mereka untuk mengatasi masalah sakit sendi, artritis dan juga rasa tidak sedap badan. Disebabkan kandungan steroid dalam produk-produk ini tidak dinyatakan, pengguna cenderung untuk percaya bahawa keberkesanan makanan tambahan tersebut datangnya daripada unsur buah-buahan semula jadi dan makanan ‘sunnah’ yang dicampur. Hakikatnya, kesan tersebut semuanya datang daripada campuran steroid dexamethasone yang tinggi. 

Kesan jangka panjang pengambilan produk tinggi steroid

Dengan masa, pengambilan steroid yang tinggi ini boleh menyebabkan pengguna cenderung untuk mengalami satu komplikasi yang khusus – sindrom Cushing. Sindrom cushing terjadi apabila seseorang itu mengambil produk tinggi steroid jenis glukokortikoid, dalam masa yang lama. Seperti yang disebut di bahagian awal, rembesan hormon steroid daripada kelenjar adrenal dikawal rapi oleh paksi hipotalamus-pituitari. Jika kandungan hormon steroid adrenal terus tinggi dalam darah, ini akan menghalang stimulasi kelenjar adrenal untuk menghasilkan hormon-hormon adrenal yang lain. Ini akan menyebabkan beberapa simptom sindrom Cushing seperti:

 1. Naik berat badan, khususnya di bahagian muka, abdomen dan bahu
 2. Pengumpulan lemak pada bahagian tulang kalvikel
 3. Berpeluh berlebihan
 4. Kulit semakin menipis (wujudnya garisan ungu yang disebut sebagai purple striae)
 5. Mudah untuk mengalami lebam pada kulit
 6. Kelemahan otot proksimal
 7. Tumbuh bulu sekitar wajah (hirsutism)
 8. Kurang libido
 9. Gangguan haid
 10. Ketidaksuburan
 11. Masalah jerawat

Sindrom Cushing juga boleh menyebabkan kerintangan insulin (menyebabkan diabetes), tekanan darah tinggi, peningkatan paras trigliserida, kemurungan, gangguan kognitif dan cenderung untuk menghidap jangkitan fungus.

Apa yang turut berbahaya adalah jika badan seseorang itu telah biasa menerima jumlah steroid yang tinggi, mereka tidak boleh menghentikan pengambilan produk tersebut secara mengejut. Ini akan menyebabkan ketidakcekapan kelenjar adrenal. Apabila seseorang itu sudah mengambil produk tinggi steroid dalam jangka masa yang lama, ini akan menyebabkan fungsi kelenjar adrenal mereka ditekan. Kelenjar adrenal merembeskan beberapa hormon lain yang penting untuk kawalan tekanan darah. 

Dalam bidang perubatan, sekiranya seseorang itu sedang menjalani rawatan steroid yang tinggi untuk jangka masa yang lama, dos steroid tersebut perlu dikurangkan secara perlahanan-perlahan sebelum boleh dihentikan sepenuhnya. Antara penyakit yang memerlukan rawatan steroid seperti ini adalah penyakit asma yang tidak terkawal dan juga pesakit pascatransplantasi organ.

Tuntasnya, pengguna perlu berhati-hati dengan produk yang dijual atas talian. Sentiasa cakna tentang pengumuman yang dibuat oleh pihak KKM dan jauhkan diri anda daripada produk yang tidak mempunyai sebarang kelulusan. Bahan-bahan terlarang dalam produk makanan tambahan ini boleh mendatangkan pelbagai mudarat kepada kesihatan. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mesin ATM Beras Bantu Golongan B40? Bagusnya Kalau Ada Banyak Di Malaysia, Lagi-lagi Masa PKP Ini

  Ada satu kaedah bantuan beras yang lebih inovatif untuk disampaikan kepada golongan B40. Ia adalah mesin ATM beras yang semestinya 'mesra' jarak sosial.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 15/04/2020 . 4 minit bacaan

  Nak Jadi Hero Negara? Ini 5 Cara Yang Boleh Anda Lakukan Dalam Melawan COVID-19

  Selain bantuan makanan, anda juga boleh menyumbang dalam 4 lagi perkara ini untuk membantu melawan COVID-19 semasa Perintah Kawalan Pergerakan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 15/04/2020 . 4 minit bacaan

  PKP Fasa 4, Sambung Lagi Hingga 12 Mei, Pelajar IPT Dibenarkan Balik Kampung Ikut SOP

  Perdana Menteri Malaysia telah membuat lanjutan PKP buat kali ke-4 berikutan wabak virus korona baharu. Kali ini, pelajar IPT dibenarkan pulang ke kampung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 10/04/2020 . 3 minit bacaan

  2 Lagi Kluster Baharu Jangkitan COVID-19: Kenduri Di Bangi & Gereja Di Sarawak

  KKM telah mengesahkan terdapat 2 lagi kluster baharu jangkitan COVID-19 iaitu kluster gereja di Sarawak dan kluster kenduri kahwin di Bandar Baru Bangi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 09/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  TERBAHARU! Virus COVID-19 Dikesan Dalam Air Mani Manusia! Ada Potensi Merebak Melalui Hubungan Seks

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  6 Penumpang AirAsia AK5742, AK5740 Sah POSITIF COVID-19, Yang Lain Diminta Jalani Ujian Saringan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 14/05/2020 . 2 minit bacaan

  PDRM Benarkan Perjalanan Rentas Negeri Mulai 1 Mei, Hanya Dari Kampung Ke Bandar! Mohon Di Aplikasi ‘Gerak Malaysia’ 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/04/2020 . 2 minit bacaan

  5 Tahap Jangkitan Covid-19, 88% Positif Di Malaysia Tiada Gejala, Hanya Simptom Ringan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/04/2020 . 3 minit bacaan