Adakah Gemuk Bermaksud Sihat?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Obesiti merupakan penyakit yang boleh mempengaruhi tahap kesihatan individu dan kini Malaysia merupakan negara tergemuk di Asia Tenggara. Jika dilihat kepada kajian yang telah dibuat, hampir kesemuanya bersetuju bahawa obesiti boleh mendatangkan kemudaratan dalam jangka masa panjang. Sekejap. Hampir kesemuanya? Bukan semua ke? Ada ke kajian yang mengatakan sebaliknya? Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

Paradoks obesiti

Pada tahun 2002, kajian yang dibuat oleh Gruberg telah mendapati bahawa rawatan untuk penyakit jantung mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi dalam kalangan mereka yang obes. Ini bercanggah dengan apa yang kita tahu berkenaan dengan risiko kematian individu obes berbanding dengan individu biasa. Hasil dapatan kajian tersebut menunjukkan risiko kematian mereka yang obes, akibat daripada penyakit kronik, adalah rendah berbanding dengan mereka yang mempunyai BMI yang normal. Fenomena ini telah dipanggil sebagai paradoks obesiti.

Susulan daripada kajian itu, pada tahun 2006, 40 kajian kohort telah diteliti untuk mengesahkan paradoks obesiti. Melalui penelitian ini, 260,000 data pesakit yang dirawat untuk penyakit jantung telah disemak. Mereka yang mempunyai BMI pada kelas obesiti mempunyai kadar mortaliti yang rendah berbanding mereka yang mempunyai BMI normal. Walau bagaimanapun, individu obesiti kelas 2 dan ke atas mempunyai kadar mortaliti yang paling tinggi. Ini bermaksud paradoks obesiti cuma berguna buat mereka yang mempunyai BMI di antara 30 ke 34.9 (nilai berbeza mengikut demografi tertentu).

Fenomena ini tidak terhad kepada penyakit jantung sahaja malah beberapa lagi penyakit kronik seperti strok, osteoporosis dan penyakit buah pinggang. Pelbagai jenis kajian telah dijalankan bagi mengkaji kesan obesiti terhadap penyakit-penyakit tersebut. Pada tahun 2011, kajian yang telah dijalankan oleh Vemmos telah mendapati mereka yang obes mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk hidup selepas serangan strok berbanding mereka yang mempunyai BMI normal. Kajian berkenaan dengan osteoporosis dalam kalangan warga emas pada tahun 2009 juga telah mendapati 75.3% mereka yang telah didiagnos merupakan individu yang mempunyai BMI yang rendah.

Jadi, adakah individu obesiti mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mencapai kepanjangan usia berbanding mereka yang mempunyai BMI normal? Jawapannya? Tidak sama sekali.

Diagnosis pada usia muda

“Jika kajian menunjukkan saya mempunyai peluang tinggi untuk hidup dengan penyakit kronik berbanding mereka yang mempunyai BMI normal, kenapa saya perlu berusaha untuk kurus?”

Jika anda ditanya oleh pesakit berkenaan dengan paradoks obesiti 2 tahun lepas, sukar untuk anda jawab. Namun pada tahun 2018, kajian yang dibuat oleh Dr Sadiya Khan telah mendapati bahawa maklumat yang diberikan dalam menjustifikasikan paradoks obesiti adalah tidak tepat. Walaupun mereka mempunyai respons yang baik dalam konteks rawatan penyakit kronik, individu obes mempunyai risiko yang tinggi bagi mendapat penyakit kronik tersebut berbanding dengan individu yang mempunyai BMI yang normal.

Dalam kajian tersebut, 190,672 rekod kesihatan pesakit telah disemak. Hasilnya, mereka mendapati bahawa penyakit kardiovaskular dialami oleh:

 • 37% individu lelaki yang mempunyai masalah berat berlebihan 
 • 47% individu lelaki yang mempunyai masalah obesiti 
 • 65.4% individu lelaki yang mempunyai masalah obesiti morbid
 • 32% individu lelaki yang mempunyai BMI normal

Setelah mempertimbangkan maklumat berkaitan demografi pesakit, Khan menyimpulkan bahawa mereka yang mempunyai BMI yang berlebihan mempunyai risiko seumur hidup yang tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular. Perkara penting yang perlu kita ingat adalah bukan keberkesanan rawatan terhadap pesakit obes yang sepatutnya menjadi buruan, tetapi kualiti hidup yang dialami mereka.

Individu obesiti mempunyai risiko yang tinggi untuk didiagnosis dengan penyakit kronik pada usia yang muda. Mereka mempunyai ruang masa bebas penyakit yang kecil dan ini meningkatkan risiko kematian mereka pada usia muda. Mereka yang mempunyai BMI normal secara puratanya akan hidup 5.6 tahun lebih lama berbanding dengan mereka yang mempunyai masalah obesiti morbid. Paradoks obesiti wujud berkemungkinan disebabkan oleh diagnosis penyakit kardiovaskular pada usia yang awal bagi individu obesiti.

Konklusi

Obesiti masih merupakan pembunuh dalam diam. Paradoks obesiti telah dibuktikan melalui kajian sebagai konsep yang mempunyai kelemahan berkaitan dengan kualiti hidup individu. Jika anda merupakan individu yang sering menggunakan paradoks obesiti sebagai alasan untuk tidak mengurangkan berat badan, berhentilah. Sudah tiba masanya untuk anda cuba mencapai BMI yang normal. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini 10 Buah-Buahan Yang Paling TINGGI Kandungan Gula, Jangan Terkejut, Buah Tin Pun Tersenarai!

  Mangga, laici dan juga tembikai merupakan antara jenis buah-buahan yang dikategorikan sebagai buah tinggi gula. Apakah buah-buahan tinggi gula yang lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/08/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Kurus Kering Sebab Kurang Zat? Apa Lagi Salah Faham Tentang Malnutrisi? #6 Paling Top

  Penyakit malnutrisi bukan sahaja menjadi masalah orang yang lapar tetapi diet mereka kekurangan nutrien, banyak mitos yang disalahertikan oleh orang ramai.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  Memahami Apa Itu Bulking Dan Cutting

  Dalam proses untuk mendapatkan badan yang ideal (lean), seseorang itu perlu melalui dua fasa penting iaitu bulking dan cutting.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 02/07/2020 . 2 minit bacaan

  Ini Sebab Pandangan Sering Berbintik Jika Lihat Objek Cerah, Petanda Mata Tak Sihat?

  Pernah tak anda mengalami situasi pandangan mata anda mempunyai bintik-bintik hitam atau bayang-bayang kecil apabila tengok langit? Itulah floaters mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 01/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit bulimia nervosa

  Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan makan

  Nafsu Makan Tiba-tiba Memuncak? Ia Bukan Sekadar Tabiat, Tapi Sejenis Gangguan Pemakanan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  diabetes

  Pernah Dengar Kencing Manis 1.5? Baca Ini, Mana Tahu Dalam Diam Anda Mengalaminya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan