4 Cara Mencegah Penyakit dan Jangkitan Faraj

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mempunyai penyakit dan jangkitan faraj boleh memberi kesan kepada kehidupan harian dengan cara yang negatif apabila ia membawa ketidakselesaan dan iritasi. Jadi bagaimana kita boleh mencegah penyakit dan jangkitan faraj? Artikel di bawah akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Memberi perhatian terhadap pakaian anda

Pakaian boleh menyebabkan penyakit dan jangkitan faraj. Cuba untuk tidak memakai seluar ketat dan seluar pendek setiap hari. Selain itu, anda harus mengelakkan daripada memakai pantyhose (sarung kaki) nilon atau pakaian leotards sintetik setiap hari kerana ia tidak mempunyai keupayaan untuk menyerap kelembapan yang dirembeskan oleh badan anda. Jangan memakai pelapik seluar dalam (panty liner) kerana ia meningkatkan kebarangkalian mendapat jangkitan yis faraj yang cenderung untuk berkembang sangat cepat dalam persekitaran di mana terdapat banyak lembapan dan kelembapan.

Pakai seluar dalam yang selesa dan terutamanya, diperbuat daripada kapas. Jika anda tidak boleh menahan tali dan segala barang-barang, sekurang-kurangnya memakai satu dengan panel kain kapas pada kelangkang.

Selepas bersenam, lebih baik menukar pakaian yang telah dibasahi dengan peluh anda. Pakaian senaman basah atau baju renang basah adalah persekitaran yang sesuai semua bakteria dan jangkitan yis berkembang.

Jauhi produk pewangi

Seperti tergoda dan memikat sebagai produk wangi boleh, menggunakannya hanya akan menyebabkan anda tidak selesa, jangkitan dan penyakit. Iaitu seperti semburan, serbuk wangi, tampon wangi dan semburan deodoran feminin akan mewujudkan persekitaran yang baik bagi bakteria untuk berkembang, kerana ia mengandungi banyak bahan kimia dan minyak wangi. Selepas menggunakan produk ini, persekitaran semula jadi faraj anda tidak seimbang, dengan itu, menjadi tempat yang baik untuk pertumbuhan jangkitan dan penyakit.

Guna teknik pembersihan yang betul

Lap dari belakang ke hadapan (bermakna dari dubur ke faraj), bukan sebaliknya.

Melakukannya secara salah boleh menyebarkan bakteria dari belakang ke bahagian depan, yang seterusnya akan menyebabkan masalah faraj.

Menghargai tidur

Tidur memainkan peranan penting dalam menjaga jangkitan dan penyakit faraj kerana ia meningkatkan sistem imun. Jika anda tidak mendapatkan tidur yang cukup, atau anda berbaring di tempat tidur tetapi anda tidak boleh rehat, badan anda tidak akan mempunyai tenaga yang cukup untuk berfungsi dengan baik dan melawan penyakit. Dalam erti kata lain, tidak mendapat tidur yang nyenyak akan menghalang badan daripada menjalankan fungsinya. Ia berfungsi termasuk menjaga tahap keasidan dalam kestabilan faraj dan kadar lebih rendah pertumbuhan yis faraj. Oleh itu, pastikan anda dapat tidur dan rehat yang cukup untuk mendapatkan minda sihat, badan dan faraj.

Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai jangkitan faraj atau penyakit, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan dan nasihat. Ingat bahawa bukan semua masalah faraj ada simptom, jadi lebih baik pergi ke klinik setiap dua atau tiga bulan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mengenai Bakteria Vaginosis

  Vaginosis bakteria adalah jangkitan ringan apabila keseimbangan normal bakteria dalam faraj berubah. Faraj adalah tempat perlindungan bagi mikro organisma yang baik dan berbahaya. Yang baik bertanggungjawab untuk ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 09/01/2019 . 2 minit bacaan

  Jangkitan Faraj Tanpa Hubungan Seksual, Bolehkah Ia Berlaku?

  Ramai orang percaya bahawa tanpa hubungan seksual, anda tidak mengalami jangkitan faraj. Bagaimanapun, adakah ini benar? Artikel di bawah akan memberi anda maklumat mengenai sama ada anda boleh mendapat jangkitan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 05/12/2018 . 2 minit bacaan

  Vaginosis Bakteria

  Apa itu vaginosis bakteria? Jika terlalu banyak jenis bakteria berkembang di dalam faraj anda, keseimbangan bakteria mungkin terganggu, mengakibatkan jangkitan. Keadaan ini dipanggil vaginosis bakteria. Apa ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Macam Mana Nak Tangani Jangkitan Yis Faraj? Kami Ada 5 Cara Efektif Boleh Cuba!

  Pernahkah anda mengalami jangkitan yis faraj? Selain berjumpa doktor, ini 5 cara yang kalian boleh cuba sendiri di rumah untuk menanganinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 04/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  meruang ketika hamil

  Meruang Masa Mengandung, Boleh Ke? 5 Sebab Ini Akan Buat Anda Berfikir 2x Sebelum Lakukannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  sabun bom

  Sebelum Nak Cuba Pakai Bath Bomb, Ambil Tahu Dulu Bahananya Pada Kulit & Faraj!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/07/2020 . 3 minit bacaan
  membasuh tangan

  Suka Foreplay Guna Jari? JANGAN Lupa Buat 1 Benda Wajib Ini Sebelum Fingering!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/03/2020 . 3 minit bacaan
  daun pandan

  Daun Pandan Bukan Sekadar Pewangi Makanan, TAPI Ada 14 Kebaikan Yang Mungkin Anda Tak Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/08/2019 . 8 minit bacaan