Ketahui Kepentingan Persahabatan dan Kecergasan dalam Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Dalam usaha menjadi sihat, orang ramai dinasihatkan untuk mempunyai diet yang seimbang, tidur yang cukup, bersenam, dan mengikuti saranan, tetapi selain itu, kepentingan persahabatan dan kecergasan juga memainkan peranan penting dalam kesihatan.

Persahabatan dan kebahagiaan

Raikan persahabatan dengan kawan baik

Persahabatan telah lama menjadi faktor penting untuk kebahagiaan. Kini, bukan sahaja kebahagiaan dinilai melalui perhubungan sosial seseorang dengan rangkaian sosial yang rapat sememangnya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk hidup lebih lama.

Satu kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa 20% daripada mereka yang mempunyai lebih ramai rakan dapat hidup lebih lama daripada mereka yang kurang rakan.

Satu lagi kajian mengatakan wanita kanser payudara dengan sokongan sosial mempunyai tahap protein yang lebih rendah yang dikaitkan dengan kanser yang agresif.

Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa orang yang mempunyai lebih ramai rakan mempunyai risiko penurunan mati akibat serangan jantung dan lebih banyak ramai rakan yang anda ada, semakin rendah kemungkinan anda mendapat selsema.

Mengapa mempunyai lebih ramai rakan sebenarnya memanjangkan hidup anda?

Adalah mudah untuk memahami bahawa sifat manusia melibatkan sikap bersosial.

Ini adalah bagaimana sejak zaman purba apabila manusia hanya tahu komunikasi melalui sistem isyarat dan simbol, mempunyai keluarga, puak-puak, komuniti, masyarakat dan negara. Sama-sama membesar. Kita tumbuh bersama.

Satu lagi perkara yang berkaitan dengan menjaga kesihatan adalah kerana badan anda memerlukan penjagaan yang betul seperti bersenam atau diet yang sihat, persahabatan mungkin meningkatkan kualiti apa yang anda lakukan untuk menjaga diri anda sihat.

Dengan kata lain, persahabatan adalah menggalakkan, terutamanya apabila anda mempunyai rakan dengan kepentingan bersama.

Orang ramai cenderung melakukan lebih banyak amalan bermakna apabila mereka bahagia dan persahabatan yang hebat membuat kita bahagia.

Kepentingan persahabatan  dalam mengelak berlakunya tekanan

kawan baik

Secara umumnya, kita tahu bahawa rakan-rakan yang tingkah laku buruk seperti merokok, minum berlebihan dan gaya hidup yang berbahaya.

Apa yang kita mungkin rasa kabur ialah kadang-kadang kawan baik boleh memberi tekanan kepada anda juga. Apabila kita mendengar masalah seseorang, kita sebenarnya mengambilnya sebagai masalah kita sendiri dari segi sosialnya kepada perasaan negatifnya.

Ini memerlukan tenaga tambahan untuk menyelesaikannya. Kerja lebih masa, kita mungkin mendapati diri kita tidak tertekan kerana kerja-kerja kita sendiri tetapi dari mendengar kepada orang lain.

Walau bagaimanapun, orang biasanya bercakap tentang diri mereka lebih-lebih lagi terdapat peluang yang lebih rendah untuk itu.

Satu lagi perkara mengenai persahabatan adalah campuran perasaan, jenis yang sama dengan hubungan cinta-benci.

Berurusan dengan seseorang yang menjengkelkan tetapi penyayang pada perkara yang sama boleh meningkatkan tekanan darah lebih daripada berurusan dengan hanya seseorang yang kita suka.

Apa yang lebih penting ialah jika kita mengharapkan orang menjadi sahabat kita yang sering kita anggap mereka tidak akan melakukan apa-apa untuk menyakiti kita, apabila mereka melakukannya, secara tidak sengaja, kita berasa lebih menyakitkan lagi.

Walau bagaimanapun, kekurangan daripada mempunyai hubungan baik tidak menjaga kita daripada mendapatkannya.

Orang berkawan setiap hari, ia masih lebih baik daripada menghadapi kehidupan semata-mata. Tiada siapa yang harus bersendirian.

Walau bagaimanapun, persahabatan memang memerlukan usaha. Tidak melabur dalam hubungan hanya menjadikannya lebih sukar bagi orang lain untuk menjadi rakan anda.

Sekiranya anda fikir rakan-rakan anda tergelincir, cuba berlatih berfikir tentang orang-orang yang penting kepada anda setiap hari.

Sekurang-kurangnya anda telah berfikir tentang mereka, tentang bagaimana hari mereka, bukannya membiarkan satu hari berlalu tanpa pemikiran mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Kecergasan 22/03/2019 . 3 minit bacaan

7 Jangkitan yang Anda Mungkin Dapat di Gimnasium

Sudah pasti sesiapa sahaja yang pergi ke gimnasium adalah bertujuan untuk meningkatkan tahap kesihatan diri. Walau bagaimanapun, tanpa disedari di gim itu sendiri boleh menjadi tempat penyebaran kuman atau bakteria ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Farah Aziz
Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 14/02/2019 . 3 minit bacaan

Inspirasi Kecergasan daripada Alam

Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.     31.1% orang dewasa di seluruh dunia secara fizikalnya tidak aktif. Penurunan dalam aktiviti luar disebabkan oleh pembandaran, termasuklah kemajuan teknologi ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Tips Keibubapaan 24/01/2019 . 3 minit bacaan

Kenapa Lelaki Tidak Ambil Berat Penjagaan Diri yang Lebih Baik?

Apabila lelaki menginjak usia muda, mereka fikir masih kuat dan cukup sihat untuk tidak mempunyai apa-apa lagi dalam perjalanannya. Disebabkan itulah mengapa lelaki melakukan perkara bodoh dan berisiko serta jarang ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz

Artikel lain untuk anda

kawan baik

Jangan Menyesal Terlewat Ucap Selamat Tinggal! Tunjukkan Sayang Pada BFF Anda Dengan 3 Cara Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 23/02/2020 . 3 minit bacaan
salah-faham-tentang-senaman

Ini Salah Faham Tentang Senaman Yang Menjadi Kepercayaan

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 09/01/2020 . 4 minit bacaan
azam-tahun-baru-melibatkan-kesihatan

Azam Tahun Baru Melibatkan Kesihatan, Takkan Berjaya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 27/12/2019 . 4 minit bacaan
kecergasan fizikal

Ingin Kekal Cergas? Bagaimana Jika Anda Lakukannya Bersama Ahli Keluarga

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 20/09/2019 . 3 minit bacaan