‘Occupational Therapy’ Bantu Kanak-kanak Ketidakupayaan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Rawatan terapi pekerjaan (OT) memberi tumpuan kepada membantu individu yang mempunyai kecacatan fizikal, deria atau kognitif supaya seboleh mungkin mereka dapat berdikari. Ini kerana menerusi OT, keperluan kemahiran seseorang dapat ditingkatkan dan sekali gus meningkatkan kayakinan serta pencapaian diri mereka.

Kanak-kanak yang memerlukan OT

Menurut Persatuan Terapi Pekerjaan Amerika Syarikat (AOTA), kanak-kanak dengan masalah berikut mungkin mendapat manfaat daripada OT:

 • Kecederaan atau kecacatan kelahiran
 • Gangguan pemprosesan/kepekaan deria
 • Kecederaan trauma (otak atau saraf tunjang)
 • Masalah pembelajaran
 • Autism
 • Masalah kesihatan mental atau tingkah laku
 • Tulang patah atau kecederaan ortopedi lain
 • Pertumbuhan yang lambat
 • Spina bifida
 • Kanser
 • Kecederaan tangan yang teruk
 • Pelbagai sklerosis, cerebral palsy, dan penyakit kronik yang lain

Manfaat terapi pekerjaan (OT)

OT ini digunakan untuk pelbagai penyakit dan gangguan serta persediaan kanak-kanak untuk menjalani kehidupan yang sihat dan normal.

Aktiviti harian umum

Ia bermula dengan memberikan bantuan kepada kanak-kanak yang menghadapi kesukaran dalam aktiviti harian seperti memberus, berpakaian, mengurut, menulis, melukis, dan sebagainya. Terapi ini membantu mengembangkan kemahiran diri ini kepada anak-anak.

Sebagai contoh, ahli terapi membantu anak-anak bekerja dengan kemahiran motor yang baik supaya mereka dapat memahami dan melepaskan mainan serta membangunkan kemahiran menulis yang baik.

Membantu pemprosesan/kepekaan deria

Secara amnya, kanak-kanak yang mempunyai masalah pemprosesan deria tidak dapat mensintesis maklumat dalam lima deria asas iaitu penglihatan, bau, sentuhan, mendengar dan rasa. Kanak-kanak ini mungkin mengalami kepekaan yang terlalu tinggi, kurang kepekaan atau kedua-duanya di tempat yang berbeza seperti sekolah, rumah atau di mana sahaja. Sebagai contoh, kanak-kanak ini sering merasa sukar untuk memberi perhatian dan terganggu oleh penggera kebakaran yang kuat dan perkara-perkara lain. Mereka juga cuba mengelakkan diri daripada  aktiviti yang berlaku di sekitar mereka.

OT boleh membantu mereka mendapatkan semula kemahiran dan menangani isu dengan cara yang betul dengan cara menyelaraskan mata dan tangan untuk meningkatkan kemahiran bermain dan pembelajaran kanak-kanak.

Kanak-kanak dengan Autisme

Autisme dan SPD (Gangguan Pemprosesan Deria) agak berkaitan tetapi tidak sama. Kanak-kanak dengan SPD mungkin tidak mengalami autisme, tetapi sebaliknya mungkin benar. Kanak-kanak yang menderita SPD mempunyai masalah untuk berkomunikasi dengan orang lain, kemahiran bermain yang terhad, kurang minat dalam beraktiviti dan lain-lain. Ahli terapi boleh membantu mendapatkan kemahiran ini dengan memerhatikan tingkah laku anak dan membuat perancangan untuk mereka.

OT menggunakan pelbagai kaedah berlainan dan tiada satu program ideal tunggal. Ini termasuk aktiviti untuk membantu interaksi, teka-teki untuk membangunkan koordinasi, kesedaran dan banyak lagi.

Kanak-kanak dengan Cerebral Palsy

OT juga bermanfaat untuk mereka yang mengalami cerebral palsy, distrofi otot dan gangguan lain yang mana kanak-kanak memerlukan kerusi roda. Ahli terapi akan mengajar mereka untuk menggunakan kerusi roda dengan cara yang betul, buat kelas tepat pada masanya, mendapatkan sesuatu dan banyak lagi.

Kemahiran motor halus dan kasar

Kemahiran motor kasar melibatkan pergerakan otot dalam lengan, kaki, dan sebagainya. Kemahiran otot yang baik melibatkan penggunaan otot-otot kecil di lengan dan jari. Kanak-kanak yang menghadapi masalah dengan kemahiran ini mungkin mengalami kesukaran dalam berjalan, berbasikal dan lain-lain. OT boleh digunakan untuk menangani keadaan dan akhirnya menanganinya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terapi Kesihatan Melalui Haiwan Peliharaan

  Masa yang diluangkan bersama haiwan peliharaan menawarkan beberapa manfaat dari segi mental, fizikal dan emosi, yang boleh meningkatkan kualiti hidup anda. Terapi yang dibantu oleh haiwan dengan ketara dapat mengurangkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 25/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Rawatan Untuk Kemurungan

  Rawatan Untuk Kemurungan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/03/2019 . 2 minit bacaan

  Hipnoterapi, Menyembuhkan Trauma Psikologi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 13/12/2018 . 2 minit bacaan
  terapi EMDR untuk trauma

  Terapi EMDR: Pergerakan Mata untuk Merawat Trauma

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 13/09/2018 . 2 minit bacaan
  terapi muzik

  Muzik Bukan Akan Melalaikan, Tetapi Adalah Terapi Berguna! Ini 5 Manfaatnya…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 11/07/2018 . 2 minit bacaan