Kepentingan Pemulihan : Kunci Kecergasan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 28/03/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat satu budaya atau mitos berkaitan prestasi kecergasan dan sukan…LEBIH BANYAK adalah lebih baik. Berehat dan pemulihan adalah sama pentingnya dengan latihan atau senaman ketika merancang program. Walau bagaimanapun, ramai individu menyangka manfaat latihan atau senaman akan diperolehi ketika ‘melakukannya’, mereka sering terlepas pandang atau tidak memahami kepentingan rehat dan pemulihan.

Pemulihan adalah kuncinya!

Pemulihan merupakan proses yang amat penting apabila berkaitan dengan latihan sukan, kerana tanpanya badan tidak dapat menyesuaikan diri secara fizikal untuk menjadi lebih cergas, kuat atau pantas.

Mungkin disebabkan budaya dalam masyarakat kita, sama ada dalam hal berkaitan sukan atau kerja; mengakui bahawa diri memerlukan lebih rehat dianggap tidak baik atau pemalas. Sebagai contoh, jika anda dilihat berlatih setiap hari, maka secara psikologi anda ‘kelihatan’ dan ‘merasa’ lebih kuat. Jika anda menganalisa apa yang anda benar-benar rasai, ia mungkin datang dari fikiran mental anda. Pemikiran “lebih kuat atau lebih banyak senaman atau latihan saya lakukan, adalah lebih baik!” Tetapi, hakikatnya, bersenam secara bijak tidak semestinya harus melakukan sesuatu secara lebih kuat atau lebih banyak hanya kerana ia menghasilkan tindak balas hormon atau gen yang paling bermanfaat.

Bagaimana senaman bertindak balas

Apabila bersenam, ia tidak menjadikan anda kuat. Apabila bersenam, anda sebenarnya mengganggu sistem tenaga dan otot dan semakin lemah. Semakin banyak senaman yang anda lakukan, anda akan menjadi semakin lemah dan semakin terdedah anda kepada kecederaan dan penyakit – merujuk kepada istilah ‘overtraining’. Atas sebab itu, kunci kecergasan adalah pemulihan. Maka, gabungan antara senaman dan pemulihan membawa anda ke tahap kecergasan baru.

Dari tahap kecergasan awal, anda mengaplikasikan rangsangan (latihan berat, berjalan, berlari, dan lain-lain), dan senaman merupakan proses katabolik yang menurunkan tahap kecergasan anda. Anda secara efektif merosakkan atau mengganggu serat tisu melalui senaman yang dilakukan. Ia menyebabkan badan anda memerlukan rehat, di mana badan akan menjalani proses pemulihan (atau membina kembali tisu yang rosak). Badan manusia adalah ciptaan yang hebat dan apabila tahap asas kecergasan tercapai, akan wujud keinginan untuk mengimbangi senaman pada sesi yang seterusnya; penyesuaian ini di kenali sebagai super-compesation atau over-compesation.

Namun, adalah penting untuk mengenal pasti jika terdapat lebih rangsangan, jika senaman terlalu berat, maka badan mungkin tidak dapat menyesuaikan secara optimum. Badan akan memberikan tindak balas terbaik dengan melakukan ‘bebanan’ senaman bergantung kepada tahap keupayaan individu yang tepat dan meningkatkannya apabila badan sudah dapat menyesuaikan diri. Contohnya, ketika membuat senaman mengangkat berat buat pertama kali, anda tidak harus mencuba mengangkat bebanan maksimum sebelum memperolehi kecekapan dalam penstabilan dan daya tahan kompetensi yang diperlukan (fasa pemanjangan). Senaman kekuatan maksimum akan membebankan otot dan tisu penyambung secara berlebihan dan boleh mewujudkan kecederaan.

Kepentingan pemulihan dan rehat

Jika seseorang individu tidak membenarkan diri untuk pulih dan setiap rangsangan senaman tambahan akan menyebabkan kemerosotan dalam kecergasan dan prestasi (keadaan kelesuan dan terlebih latihan).

Setiap individu mempunyai tahap pemulihan yang berbeza, atas sebab ini hanya tuan empunya diri yang boleh meramalkan proses pemulihan. Garis panduan asas yang harus diikuti adalah untuk mengetahui bila waktu rehat/pemulihan adalah bergantung kepada beberapa faktor dan apabila melibatkan prestasi pada tahap yang lebih tinggi, memerlukan pengalaman sendiri berdasarkan prinsip trial and error.

Peraturan yang paling penting untuk diikuti adalah: jika anda benar-benar merasa penat, maka berehat. Jangan meneruskan sesi senaman dan latihan kerana program anda – hanyalah sekeping kertas – ia boleh diaturkan pada masa yang lain. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi tekanan pada badan kita dan ia adalah penting untuk menjadi fleksibel terhadap rutin senaman dan latihan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  DARI PAKAR Phil Kelly

  Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

  Mitos kalori yang keluar dalam rangkap (ayat) kalori hanya tidak mahu mati! Kalori adalah sebahagian gambaran tetapi idea penurunan berat badan konvensional memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori). Jadi ...

  Ditulis oleh Phil Kelly

  Senaman Kardio Buat Perut Gendut? Jadi Senaman Apa Yang Sesuai Untuk Bakar Lemak?

  senaman kardio adalah senaman yang dilakukan dengan intensiti sederhana sehingga tinggi (kardio kronik) boleh menjadi tidak produktif.

  Ditulis oleh Phil Kelly
  kardio

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Ditulis oleh Phil Kelly
  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Siapa Cakap Lelaki Tak Perlu Buat Yoga? Ada Manfaat Untuk Kesihatan Seksual Okay!

  Ramai yang kata senaman ini hanya untuk warga emas atau wanita hamil sahaja, salah. Ini kerana terdapat banyak manfaat yoga untuk lelaki. Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 07/07/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

  Apa itu yoga? Ia adalah sejenis senaman dengan meditasi sebagai tunjangnya. Kenapa patut buat? Klik artikel ini untuk tahu 7 sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kecergasan, Yoga 18/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Darah Tinggi, Anda Boleh Cuba 4 Penawar Ini Bagi Turunkan Masalah Hipertensi!

  Jika anda baru atau sudah lama didiagnosis dengan masalah hipertensi, pasti anda tercari-cari penawar darah tinggi yang berkesan. Ikuti 4 tips ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Hipertensi 05/03/2020 . 4 minit bacaan

  Sukan Tinju BUKAN Hanya Untuk Melatih Otot, Ketahui 5 Manfaatnya Terhadap Kesihatan!

  Sukan tinju adalah aktiviti lasak yang sangat bagus untuk sistem kardiovaskular. Selain dapat melatih otot, terdapat banyak lagi manfaat sukan tinju!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 09/02/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kebaikan bersenam

  Kaki Exercise Kena Tahu Ini- Tak Guna Bersenam Setiap Hari Jika Anda Duduk Lebih 10 Jam Sehari!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  aktiviti fizikal

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan fisioterapi

  Jangan Biarkan! Jika Sering Sakit Belakang, Ini Mungkin Petanda Anda Perlukan Rawatan Fisioterapi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 07/09/2020 . 3 minit bacaan
  minuman isotonik

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan