Jangan Percaya 4 Mitos Senaman Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

“Jangan berhenti pergi gim. Nanti otot bertukar jadi lemak!” Berikut adalah merupakan salah satu contoh mitos berkaitan senaman yang terkenal dalam kalangan masyarakat umum. Percaya atau tidak, orang yang mempunyai pengetahuan juga boleh terpedaya dengan auta sebegini. Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

Otot mengecut, lemak pun masuk

Apabila dilihat pada mitos “otot bertukar jadi lemak” dari sudut pandangan fisiologi, tidak dapat dinafikan bahawa ura-ura penukaran di antara tisu tersebut adalah tidak masuk akal. Otot dan lemak, masing-masing, mempunyai sel yang berbeza. Sel otot tidak boleh bertukar menjadi sel lemak dan sebaliknya.

Apabila seorang individu yang aktif menjadi tidak aktif, otot-otot di seluruh badannya akan mengecut, membuka ruang kepada sel lemak untuk memenuhinya. Ini akan menyebabkan otot yang sedia ada tampak menggeleber. Nisbah otot dan lemak tidak lagi berada dalam keadaan seimbang. Ruang kosong pada kawasan otot tersebut akan diisi dengan sel lemak.

Perkara ini kebiasaannya berlaku disebabkan oleh pengambilan jumlah kalori yang sama dengan hari anda bersenam. Ini akan menyebabkan lebihan kalori bertukar menjadi sel lemak di dalam badan. Jadi, ingat ya! Sel otot tidak bertukar menjadi lemak sebaliknya ia mengecut dan memberi ruang untuk diisi oleh sel lemak. Besar perbezaannya!

Waktu pagi adalah merupakan waktu terbaik untuk bersenam

Walaupun petua ini betul, namun ia tidak tepat. Waktu yang sesuai untuk bersenam bergantung kepada objektif anda. Jika anda bersenam untuk mengurangkan berat badan, maka pagi adalah waktu yang terbaik untuk bersenam. Hal ini kerana apabila kita bangun daripada tidur, badan kita berada dalam keadaan “berpuasa” (fasted state). Ini bermakna bagi mendapatkan tenaga untuk bersenam, kalori tersebut akan diambil daripada “stor simpanan” seperti hati yang menyimpan glikogen dan tisu lemak.

Jika dilihat dari sudut keberkesanan untuk memperoleh kebaikan bersenam secara umum, waktu tidak memainkan peranan yang begitu penting. Anda boleh bersenam di gim pada waktu pagi, petang ataupun malam namun, jika anda berasa  letih, seeloknya bagi anda untuk tidur. Tidur yang cukup dapat memberikan kesan fisiologikal yang lebih baik.

Senaman regangan dapat mengurangkan risiko kecederaan

Dalam konteks ini, senaman regangan yang dimaksudkan adalah senaman regangan statik. Terdapat pelbagai jenis senaman lain yang dapat mengurangkan risiko kecederaan jauh lebih baik berbanding senaman regangan statik seperti angkat berat (berat yang ringan terlebih dahulu), senaman keseimbangan dan senaman pemanas badan. Menurut pakar, senaman regangan statik dapat meningkatkan tahap kelenturan badan, namun ia cuma bermanfaat bagi mereka yang melakukan senaman yang spesifik seperti gimnastik dan skater ais.

Bagi mereka yang ingin melakukan senaman mengangkat berat, anda berisiko tinggi untuk mendapat kecederaan kerana selepas melakukan aktiviti regangan tersebut, sendi anda akan menjadi longgar. Perkara ini juga boleh menyebabkan prestasi senaman anda menurun kerana anda tidak dapat memberikan daya kekuatan yang optimum.

Senaman kardio boleh membakar lemak anda

Senaman sahaja tidak dapat mengurangkan peratusan lemak badan anda melainkan ia dilaksanakan seiring dengan pengamalan gaya pemakanan yang sihat. Ramai yang suka menggunakan ayat, “Alaa, esok aku pergi joging, terbakarlah lemak tu”. Itu adalah corak pemikiran yang salah.  Jika anda ingin mengurangkan berat badan, gaya pemakanan adalah merupakan faktor terpenting.

Pelan pengurangan kalori (caloric deficit) dapat membantu anda mengurangkan berat badan. Jika anda bercadang untuk melakukan kardio untuk durasi yang lama sehari, anda berkemungkinan untuk kehilangan tisu otot dan ini boleh mengakibatkan penurunan metabolisma badan. Perkara ini akan membuatkan proses penurunan berat badan menjadi lebih sukar.

Konklusi

Sebelum anda bersenam, pastikan anda mempunyai objektif. Ini akan membantu anda untuk meningkatkan  prestasi dalam tempoh masa tertentu. Usah terpedaya dengan segala kebaikan atau keburukan yang anda dengar melalui mulut orang. Kaji fakta tersebut dan pastikan ia selari dengan objektif anda. Jangan terpedaya dengan mitos!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pesakit Diabetes Kena Jaga Makan, Tapi Boleh Ke Jika Ambil Lemak Dalam Diet Harian?

  Tahukah anda, lemak baik untuk diet penghidap diabetes? Ini kerana, kandungan lemak sihat seperti minyak zaitun boleh membantu mengawal paras gula darah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Siapa Cakap Lelaki Tak Perlu Buat Yoga? Ada Manfaat Untuk Kesihatan Seksual Okay!

  Ramai yang kata senaman ini hanya untuk warga emas atau wanita hamil sahaja, salah. Ini kerana terdapat banyak manfaat yoga untuk lelaki. Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 07/07/2020 . 3 minit bacaan

  Memahami Apa Itu Bulking Dan Cutting

  Dalam proses untuk mendapatkan badan yang ideal (lean), seseorang itu perlu melalui dua fasa penting iaitu bulking dan cutting.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 02/07/2020 . 2 minit bacaan

  Musim Raja Buah Kembali! Ada 7 Mitos Tentang Makan Durian, No 5 Paling Banyak Orang Cakap

  Ada banyak manfaat makan durian. Namun,terlalu banyak mitos tentang efek makan durian yang menyebabkan kita ragu-ragu untuk menjamahnya. Tapi betul ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  aktiviti fizikal

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  minuman isotonik

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan
  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  diet pritikin

  Lupakan Atkins, IF @ Keto, Ada Diet Lebih Berkesan Turunkan Berat Badan, Elak Penyakit Jantung Juga!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/08/2020 . 3 minit bacaan