Bagaimana Otak Melawan Ketakutan yang Kembali Hadir dalam Memori Kita

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sekumpulan saintis saraf (neuroscientists) di University of Texas at Austin telah menemui sekumpulan sel di dalam otak yang bertanggungjawab apabila memori yang menakutkan muncul semula tanpa diduga. Penemuan terbaharu ini boleh membawa kepada cadangan baharu mengenai bila dan sekerap mana terapi-terapi tertentu digunakan untuk rawatan berkaitan kebimbangan, fobia dan gangguan tekanan selepas trauma (PTSD).

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature Neuroscience pada 1 April 2019 menyatakan bahawa, para penyelidik mengenal pasti “neuron kepupusan” yang menekan memori yang menakutkan apabila neuron tersebut diaktifkan atau membenarkan memori yang menakutkan untuk kembali apabila ianya tidak diaktifkan. Menurut Michael Drew, pengarang utama kajian dan juga pensyarah neurosains, terdapat kejadian kekerapan ketakutan yang berulang, tetapi para penyelidik sebelum ini hanya mengetahui dengan sedikit bagaimana mekanisme ketakutan itu berlaku. Kajian seperti ini dapat membantu kita memahami potensi penyebab gangguan, seperti kebimbangan dan PTSD, dan kajian seperti ini juga dapat membantu kita memahami rawatan yang berpotensi untuk digunakan.

Salah satu kejutan semasa Drew dan rakan penyelidik menjalankan kajian ini adalah, menemui sel otak yang menekan memori ketakutan tersembunyi di dalam hippocampus. Kebiasaannya, saintis mengaitkan ketakutan dengan bahagian lain otak iaitu amygdala. Hippocampus berfungsi untuk pelbagai aspek-aspek memori dan navigasi spatial, turut memainkan peranan penting dalam kontekstualisasi ketakutan. Penemuan ini dapat membantu menjelaskan mengapa salah satu cara utama untuk merawat gangguan berasaskan ketakutan iaitu terapi pendedahan, kadangkala tidak berfungsi. Terapi pendedahan menggalakkan pembentukan memori keselamatan baharu yang dapat mengatasi memori ketakutan asal. Sebagai contoh, jika seseorang menjadi takut kepada labah-labah selepas digigit oleh labah-labah, dia mungkin menjalani terapi pendedahan dengan membiarkan labah-labah yang tidak berbahaya merangkak di atas bahagian tubuhnya. Memori yang selamat dipanggil “memori kepupusan”.

Menurut Drew, “kepupusan” tidak memadamkan memori ketakutan yang asal tetapi sebaliknya mewujudkan memori baharu yang menghalang atau bersaing dengan ketakutan yang asal. Kajian tersebut menunjukkan bahawa hippocampus menghasilkan kesan ingatan berkaitan ketakutan dan “kepupusan”, dan persaingan antara jejak hippocampal ini menentukan sama ada ketakutan tersebut ditunjukkan atau ditahan.

Para saintis dapat mengaktifkan rasa takut dan menekan memori jejak kepupusan secara buatan dengan menggunakan alat yang dipanggil optogenetics untuk menghidupkan dan mematikan neuron-neuron kepupusan. Menekan neuron-neuron kepupusan ini secara buatan menyebabkan ketakutan berulang manakala merangsangnya boleh mencegah ketakutan berulang, dan eksperimen ini mendedahkan ruang potensi untuk menghalang ketakutan maladaptive dan mencegahnya daripada berulang.

Penemuan neuron-neuron ini secara tidak langsung boleh memberi idea kepada pembentukan dan pembaharuan terapi-terapi yang lebih berkesan dalam merawat masalah yang berkaitan dengan ketakutan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Cara Mengendalikan Kemarahan Dan Ketakutan Berkaitan Gangguan Tekanan Selepas Trauma

Bantu Anak Melawan Ketakutan

Ketakutan Menyebabkan Gangguan Panik?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Minuman Teh Beri Manfaat Kepada Struktur Otak

  Mereka yang suka minum teh cenderung untuk mempunyai tahap kesihatan otak yang baik. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 06/01/2020 . 4 minit bacaan

  Pesakit Koma Ibarat Hidup Menanti Mati, Adakah Dia Boleh Dengar Apa Yang Kita Cakap?

  Dahulu, penulis sering tertanya-tanya, apakah rasanya jika berada dalam keadaan otak koma? Adakah mereka tidak sedar? Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Keadaan Kekurangan, Diskriminasi Berlaku Lebih Cepat – Kajian

  Menurut kajian yang oleh Cornell University, diskriminasi dan tingkah laku bias lebih mudah berlaku apabila berada dalam keadaan kekurangan atau kegawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Takut Tinggi? Takut Air? Ini Merupakan Jenis Fobia Yang Mungkin Anda Alami

  Apabila seseorang mengalami fobia, mereka sebenarnya sedang mengalami ketakutan melampau terhadap sesuatu objek atau situasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 25/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bunuh diri

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan
  bola sepak

  Tanduk Bola Sepak Boleh Tingkat Risiko Demensia, Alzheimer?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/02/2020 . 3 minit bacaan
  memori jangka pendek

  Mudah Terlupa? Sebenarnya Memori Boleh Lebih Teruk Pada Waktu Pagi! Ini Sebabnya…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/01/2020 . 3 minit bacaan