Bagaimana Mengendalikan Perubahan Dalam Kehidupan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Perubahan dalam kehidupan adalah sesuatu yang menakutkan tetapi ia tidak dapat dielakkan. Anda mungkin berdepan dengan situasi bertukar pekerjaan atau berpindah ke negara lain atau mungkin kehilangan individu yang anda sayangi. Namun, daripada anda takut untuk berdepan dengan perubahan, sebaiknya anda menerima perubahan tersebut dan menerimanya sebagai satu yang positif dan optimis. Dari masa ke masa, segalanya akan bertambah baik, tetapi bagaimana penerimaan anda secara mental adalah perkara yang penting. Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda menghadapi perubahan:

Ubah cara pemikiran

Bayangkan perubahan itu adalah seperti membakar roti. Ia tidak berlaku dalam sekelip mata. Ia memerlukan masa untuk menerimanya – langkah demi langkah. Langkah pertama yang penting adalah mengubah cara pemikiran anda terhadap perubahan yang berlaku. Berikan anggapan positif kepada perubahan tersebut, terima dan cari jalan yang terbaik untuk berdepan kesukaran yang mungkin timbul.

Terbuka dan fleksibel

Ubah cara fikiran dan sikap anda mengenai masalah atau isu yang dihadapi. Anda harus bersiap sedia untuk perubahan. Kekal tenang dan terbuka. Ke tepikan sebarang harapan. Selagi anda boleh menerima perubahan tanpa mengira halangan yang akan tiba, anda pasti akan dapat menikmati kehidupan yang indah dan bahagia.

Kawal kehidupan

Perubahan boleh berlaku pada tahap-tahap tertentu dalam kehidupan. Cuba senaraikan perkara yang mungkin berlaku dan sediakan penyelesaian terbaik. Sebagai contoh, tanya kepada diri anda, jika sesuatu berlaku; bagaimana reaksi anda, apa perasaan dan fikiran anda – ini akan memberikan anda pilihan penyelesaian.

Lakukan perubahan

Untuk berubah adalah sesuatu yang sukar. Benarkan diri anda menjadi aktif dari hanya menunggu sesuatu untuk berlaku. Kawal situasi. Jangan terburu-buru dalam melakukan sebarang keputusan. Anda boleh lihat di mana anda perlu lakukan penyesuaian dan ambil tindakan. Mengambil langkah ke belakang dapat membantu anda untuk mengelakkan tekanan dan kegelisahan yang mungkin hadir bersama perubahan yang tidak terjangka.

Dapatkan bantuan

Ia sesuatu yang normal untuk mempunyai perasaan yang bercampur-baur dengan segala perubahan yang berlaku ke atas anda. Anda mungkin tidak dapat bangun apabila anda jatuh, tetapi anda tidak keseorangan. Berkongsilah apa yang anda rasakan bersama keluarga dan rakan untuk dapatkan semangat dan nasihat. Tetapkan pada minda anda, ramai individu lain yang turut merasai situasi yang sama seperti anda, dan anda boleh mendapat manfaat dari pengalaman mereka. Anda juga boleh mendapatkan sokongan dan bantuan dari profesional seperti kaunselor atau psikologi. Mereka terlatih untuk memberikan bimbingan yang sebaiknya untuk menyokong anda secara mental.

Proses perubahan dalam kehidupan adalah sesuatu yang sukar. Ia mungkin mendatangkan ketidakselesaan, tekanan dan menakutkan. Tetapi dengan mempunyai sikap yang positif dan mengetahui bila masa yang sesuai untuk mendapatkan bantuan, ia boleh menjadikan perubahan sesuatu yang lebih mudah.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bagaimana Untuk Memperbaiki Mood Anda dalam Tempoh 12 Minit

  Setiap individu mempunyai remedi atau cara tersendiri dalam memperbaiki mood masing-masing seperti keluar membeli belah, makan coklat, mendengar muzik dan menonton filem di panggung wayang. Kebiasaannya, kita akan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Diabetes: Adakah Anda Bersedia Untuk Mengubah Tabiat Anda?

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Dianggarkan bahawa sekitar 350 juta individu di seluruh dunia telah didiagnosis menderita diabetes. Berjuta-juta orang lain mungkin tidak didiagnosis memandangkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pusat Kesihatan, Tips Kesihatan 19/03/2019 . 3 minit bacaan

  Tip Menjadi Positif dan Menginspirasikan Positif

  Berfikiran secara pesimis secara berterusan kebiasaannya mewujudkan satu habit yang tidak sihat dalam minda seseorang individu. Perubahan pada otak berlaku berdasarkan pemikiran, tingkah laku dan emosi, pemikiran ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Tip Untuk Menjadi Individu Berdaya Tahan

  Ketahanan ditakrifkan sebagai ‘keupayaan untuk pulih dengan segera dari kesukaran dan keupayaan untuk kembali ke bentuk asal’. Sesuatu yang hampir sama dalam kehidupan manusia. Individu berdaya tahan mampu berada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Artikel lain untuk anda

  kekuatan mental

  Nak Mental Kuat Ada Caranya! Ikut 5 Langkah Ini, Termasuk Mandi Air Sejuk Waktu Pagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 12/01/2021 . 3 minit bacaan
  positif

  Mengapa “Berfikir Secara Positif” Tidak Selalunya Positif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/01/2020 . 4 minit bacaan
  kekal positif dan bermotivasi

  Tip Kekal Positif Dan Bermotivasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/04/2019 . 2 minit bacaan
  berfikiran positif

  Berfikiran Positif Bantu Anda Hidup 7.5 Tahun Lebih Lama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 29/03/2019 . 3 minit bacaan