4 Tip Pastikan Dapur Anda Selamat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 09/01/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kebanyakan dapur dianggap sebagai ruang pusat keluarga. Ia adalah tempat untuk pelbagai aktiviti hubungan kekeluargaan seperti memasak atau makan. Walau bagaimanapun, dengan pelbagai peralatan mendatangkan potensi bahaya yang boleh menyebabkan kesan buruk, terutamanya bagi keluarga yang mempunyai anak kecil. Berikut adalah empat petua selamat untuk menjaga dapur anda sebagai tempat yang selamat.

Simpan dengan selamat

Jauhkan peralatan berbahaya daripada jangkauan kanak-kanak. Simpan semua kaca atau semua objek tajam di dalam kabinet atau laci yang dikunci. Sekiranya bayi anda boleh membuka kunci keselamatan, pertimbangkan cara lain untuk menyimpan barang-barang berbahaya.

Simpan semua produk pembersihan di tempat yang selamat, dan elakkan meletakkannya dalam botol air bekas makanan. Anak-anak anda mungkin secara tidak sengaja meminumnya.

Alihkan kabinet atau almari jauh daripada dapur bagi menyimpan barangan untuk anak anda dan membolehkan mereka bermain dengan selamat. ini termasuk peralatan ringan seperti kayu atau plastik seperti sudu, cawan dan lain-lain. Berikan kejutan untuk anak anda dengan menukarkan kandungannya sesekali.

Simpan semua makanan ringan dari dapur, walaupun ia sejuk. Ini untuk melatih kebiasaan anak anda untuk tidak menghampiri dapur.

Jika boleh, biarkan anak-anak anda keluar dari dapur dengan halangan atau pintu keselamatan. Pastikan anda masih boleh melihatnya semasa anda berada di dapur.

Masak dengan selamat

Jangan letakkan apa-apa di tepi kaunter atau meja. Elakkan menggunakan pelapik/alas meja. Kanak-kanak kecil mungkin cuba untuk menariknya dan menyebabkan semua benda dan makanan panas terjatuh pada mereka.

Jangan rapatkan atau menggantung perkakas berwayar di kaunter atau meja. Bayi anda mungkin akan tertarik untuk menarik wayar tersebut. Gunakan penutup saluran elektrik jika tidak digunakan atau cabut untuk memastikannya selamat.

Pemegang periuk juga boleh menarik perhatian kanak-kanak ketika anda sedang memasak atau sebaliknya. Pastikan anak anda bermain dengan barangan permainannya.

Matikan semua peralatan sebaik sahaja anda selesai menggunakan peralatan memasak dan pastikan pintu ketuhar sentiasa tertutup.

Bermain dengan selamat

Jika anak anda tidak perlukan bantuan, biarkan mereka dibawah permerhatian anda. berikan mereka tugasa yang bersesuaian dengan umur dan lihat perkembangannya.

Benarkan anak-anak anda menggunakan peralatan yang kurang berbahaya terlebih dahulu jika mereka mahu belajar memasak. Biarkan anak anda terbiasa dengan peralatan bukan elektrik terlebih dahulu, sebelum beralih ke peralatan elektrik. Biarkan juga mereka kadang-kadang dengan perkakas plastik atau logam sebelum beralih ke barangan kaca.

Tunjukkan langkah keselamatan berjaga-jaga kepada anak-anak anda.  Anda perlu ingat bahawa anak-anak akan meniru apa yang mereka perhatikan. Ikat rambut panjang anda, lipatkan lengan panjang anda. Gunakan sarung tangan semasa mengendalikan makanan panas. Berhati-hati apabila menggunakan pisau.

Arahan keselamatan

Mula memberitahu anak anda mengenai potensi bahaya di dapur. Beritahu mereka ini bukan “taman permainan”. Tunjukkan apa yang panas atau tajam. Walaupun mereka mungkin tidak faham sepenuhnya, mereka akan mula lebih berhati-hati apabila memasuki dapur.

Dapur adalah tempat yang menyeronokkan untuk hubungan kekeluargaan dan untuk kanak-kanak belajar kemahiran baru. Walau bagaimanapun, ia adalah tempat yang mempunyai pelbagai bahaya yang berpotensi, terutamanya untuk kanak-kanak kecil. Ambil langkah berjaga-jaga tambahan apabila anda dan anak anda sentiasa berada di dapur.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Aplikasi TikTok boleh dikatakan sebagai platform media sosial yang popular masa kini. Namun adakah ia selamat untuk kanak-kanak atau sebaliknya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Perlu Ke Cukur Miss V Sebelum Bersalin? Ketahui Manfaat & Risiko Ini

  Perlu ke untuk ibu hamil mencukur Miss V sebelum melahirkan anak? Atau perbuatan tersebut boleh mendatangkan kesan sampingan? Ikuti penjelasan ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 23/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Sejenis Bahan Kimia DALAM MAKANAN Punca TIDAK SUBUR? Nak Zuriat, Anda Patut Ambil Tahu!

  Bahan kimia yang dimaksudkan adalah Phthalate. Mesti di antara anda yang tidak pernah mendengarnya. Tetapi benarkah ia faktor berlakunya masalah kesuburan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Masalah air ketuban sedikit boleh berpunca daripada perkembangan anak dalam kandungan. Jika tidak diberi perhatian, ia boleh menyebabkan komplikasi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahaya virus influenza

  Flu Memang Berbahaya Terhadap Kesihatan, Terutamanya Buat Wanita Yang Sedang Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  urat simpul

  Jangan Ambil Mudah Masalah Urat Simpul Semasa Hamil! Ini Keadaan PERIT Yang Dialami Bakal Ibu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  merawat psoriasis ketika hamil

  Ibu Hamil @ Menyusu Yang Ada Psoriasis, Jangan Ambil Ubatan Ini Selagi Tidak Diizinkan Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  jantina bayi

  Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan