Memahami Apa Itu Bulking Dan Cutting

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/08/2020 . 2 minit bacaan
Share now

“Asyik pergi gym tapi kenapa nampak macam makin berisi je?” – Jika anda seseorang yang sedang berusaha untuk mendapatkan badan berotot yang ideal (lean), tentu anda pernah ditegur dengan ayat seperti di atas oleh ahli keluarga atau rakan-rakan. Teguran ini lazimnya datang daripada orang yang tidak pernah ke gimnasium ataupun daripada golongan yang dangkal terhadap ilmu fisiologi badan. Dalam proses untuk mendapatkan badan yang ideal, seseorang itu perlu melalui dua fasa penting iaitu bulking dan cutting.

Kalori adalah kunci perbezaan

Dalam usaha untuk mendapatkan badan yang lean, seseorang itu perlu melalui dua fasa penting dalam latihan mereka iaitu fasa bulking dan cutting. Penting untuk diingati bahawa dalam kedua-dua fasa ini, rejim latihan rintangan (resisitance exercise) seperti mengangkat berat diteruskan seperti biasa atau dengan sedikit perbezaan dalam bilangan ulangan (repitions) dan/atau set.

Fasa bulking adalah fasa di mana seseorang itu akan meningkatkan pengambilan kalori harian mereka dalam kadar yang sangat banyak berbanding keperluan harian. Sebagai contoh, untuk seseorang yang sepatutnya hanya mengambil 2,000 Kcal sehari, mereka akan meningkatkan jumlah pengambilan kalori ini dengan lebihan 500 hingga 1,500 Kcal. 

Untuk fasa cutting pula, seseorang itu akan mengawal diet mereka dengan cukup ketat. Ini dilakukan dengan mengurangkan jumlah pengambilan kalori harian mereka pada kadar yang sangat rendah, di samping memilih makronutrien yang tertentu. Lazimnya, jumlah kalori yang diambil adalah sekitar 500 hingga 1,500 Kcal lebih rendah berbanding pengambilan kalori harian yang sepatutnya. 

Mengapa perlunya fasa bulking dan cutting?

Asas kepada peningkatan berat badan adalah dengan meningkatkan pengambilan kalori harian anda melebihi kadar yang sepatutnya. Begitu juga sebaliknya, pengambilan kalori yang lebih rendah berbanding kadar pengambilan harian yang disarankan akan menyebabkan anda mengalami penyusutan berat badan. Mengapa anda perlu melalui kedua-dua fasa ini sebelum boleh memiliki badan yang berotot dan rendah lemak adalah kerana kaitan antara lemak dan otot.

Dalam fisiologi badan manusia, anda tidak boleh menambahkan jisim otot yang banyak tanpa menambah sedikit lemak di sekitar badan. Untuk itu, seseorang yang sedang melakukan bulking akan mempunyai saiz otot yang cukup besar namun mereka juga akan mempunyai jumlah lemak yang tinggi. Di samping itu, definisi otot mereka juga adalah tidak begitu jelas dan otot mereka hanya kelihatan besar secara amnya. Untuk itu, mereka tidak akan mempunyai 6-packs yang jelas di bahagian abdomen mereka. 

Saiz otot tangan yang lebih besar ketika fasa bulking. Definisi otot tidak terlalu jelas dan lemak banyak terkumpul pada bahagian abdomen.

Selepas berpuas hati dengan saiz otot yang dibina ketika fasa bulking, seseorang itu akan bergerak ke fasa cutting pula untuk mendapatkan badan yang lean. Fasa cutting ini akan menyebabkan penyusutan berat badan yang banyak, di mana majoritinya adalah disebabkan pengurangan peratusan lemak. Namun, dalam fisiologi badan, anda tidak boleh mengurangkan peratusan lemak dengan banyaknya tanpa mengalami sedikit penurunan jisim otot. Pada penghujung fasa ini, seseorang itu akan mempunyai definisi otot yang jelas dan 6-packs mereka akan mula menyerlah. 

Definisi otot adalah lebih jelas dan saiz otot adalah lebih kecil berbanding fasa bulking. Otot 6-packs juga jelas terlihat kerana peratusan lemak badan yang rendah

Tuntasnya, usaha dalam mendapatkan badan yang ideal adalah suatu perjalanan yang lama dan penuh kesukaran. Demi mendapatkan badan ideal yang berotot dan rendah lemak, anda terpaksa melalui kedua-dua fasa bulking dan cutting ini dengan jayanya. Jika ada orang menegur anda dengan sapaan yang sama seperti di bahagian pengenalan, anda boleh berikan sahaja mereka pautan kepada artikel ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini 10 Buah-Buahan Yang Paling TINGGI Kandungan Gula, Jangan Terkejut, Buah Tin Pun Tersenarai!

  Mangga, laici dan juga tembikai merupakan antara jenis buah-buahan yang dikategorikan sebagai buah tinggi gula. Apakah buah-buahan tinggi gula yang lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Kurus Kering Sebab Kurang Zat? Apa Lagi Salah Faham Tentang Malnutrisi? #6 Paling Top

  Penyakit malnutrisi bukan sahaja menjadi masalah orang yang lapar tetapi diet mereka kekurangan nutrien, banyak mitos yang disalahertikan oleh orang ramai.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  Kerak Usus Punca SEBENAR Perut Boroi? Jangan Terus Percaya, Baca Ini Dulu!

  Kalian tahu apa itu kerak usus? Ada orang kata ia adalah punca sebenar perut boroi. Adakah ia fakta atau mitos? Klik untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kencing manis jenis 2

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit bulimia nervosa

  Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan makan

  Nafsu Makan Tiba-tiba Memuncak? Ia Bukan Sekadar Tabiat, Tapi Sejenis Gangguan Pemakanan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan