What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Sudah Diluluskan! Tak Perlu Ke Hospital, Periksa COVID-19 Di Rumah Saja, Bila Boleh Mula?

  Sudah Diluluskan! Tak Perlu Ke Hospital, Periksa COVID-19 Di Rumah Saja, Bila Boleh Mula?

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

  Sudah hampir genap setahun kita dilanda dengan wabak pandemik virus korona baharu (COVID-19) dan sehingga kini, tiada tanda yang menunjukkan dunia semakin sembuh daripadanya.

  Peningkatan jumlah kes semasa gelombang jangkitan kedua dan seterusnya di seluruh dunia menunjukkan potensi virus untuk mengalami mutasi dan terus menjangkiti umat manusia.

  Walau bagaimanapun, saranan oleh badan kesihatan global masih lagi sama.

  Penjarakan fizikal dan pemakaian topeng muka serta kawalan pergerakan pada kawasan tertentu boleh membendungnya dengan lebih berkesan.

  Salah satu daripada usaha kerajaan di mana-mana negara adalah untuk mengesan jangkitan COVID-19 sebelum ia merebak.

  Justeru, pelbagai jenis kaedah pengesanan dan ujian saringan telah dicipta bagi memudahkan perlaksanaan objektif tersebut.

  Pada bulan November 2020, the Food And Drug Administration (FDA) telah memberikan kelulusan kecemasan pertama berkenaan dengan penggunaan kit ujian virus di rumah.

  Kit tersebut telah dicipta oleh syarikat Lucira Health dan menurutnya, ia merupakan hasil daripada 5 tahun kajian.

  Artikel ini akan membincangkan potensi kit ujian tersebut dan adakah ia boleh mengesan jangkitan virus bagi menghalang penyebarannya.

  Tahap ketepatan melebihi 90 peratus untuk mengesan jangkitan kuman paru-paru

  Kelulusan kecemasan (EUA) yang diberikan oleh FDA telah menyatakan secara spesifik bahawa kit tersebut perlu digunakan di rumah.

  Walau bagaimanapun, ia perlu dipreskripsikan oleh doktor yang merawat dan had usia pengguna adalah 14 tahun dan ke atas.

  Jika lebih muda, swab hidung perlu dilakukan oleh golongan profesional.

  jangkitan kuman paru-paru

  Menurut Ketua Eksekutif (CEO) OVID therapautic, kit ujian tersebut boleh mengesan kehadiran virus pada tahap sensitiviti setinggi 94 peratus dan tahap spesifik setinggi 98 peratus.

  Secara mudahnya, bagi mana-mana ujian saringan sensitiviti adalah parameter yang mengukur tahap keupayaan sesuatu ujian untuk mengesan individu yang berpenyakit.

  Tahap spesifik pula adalah berdasarkan kepada kebolehan ujian untuk mengenal pasti individu yang tidak berpenyakit.

  Oleh sebab penyebaran jangkitan virus COVID-19 mudah berlaku daripada satu ke individu yang lain, ketepatan ujian penting bagi membolehkan kita untuk mengisolasi pesakit daripada populasi sihat.

  Artikel berkaitan:

  Syarikat yang mencipta kit ujian tersebut sedang dalam proses merekodkan keputusan dan diagnosis pesakit bagi memantau fungsi dan ketepatan kit ujian.

  Penting bagi setiap pengguna untuk melaporkan keputusan ujian dan seterusnya dibandingkan dengan diagnosis sebenar bagi memastikan pemantauan boleh dibuat dengan lebih berkesan.

  Mudah dan pantas, itulah kelebihan kit ujian baharu dalam mengesan virus COVID-19

  Menurut FDA, terdapat dua cara yang boleh digunakan bagi mendiagnosis jangkitan virus korona baharu.

  1. Ujian antigen bagi mengesan protein spesifik.
  2. Ujian molekular yang mengesan maklumat genetik virus.

  Kebanyakan kit ujian yang diluluskan oleh FDA memerlukan bantuan profesional kesihatan bagi mengambil sampel untuk dihantar ke makmal.

  Bagi ujian yang pernah diluluskan untuk kegunaan rumah pula, sampel yang diambil sendiri oleh pesakit perlu dihantar ke makmal untuk tujuan analisis.

  Keadaan ini memakan masa yang lama dan dalam tempoh waktu tersebut, jangkitan virus boleh tersebar.

  Baca juga:

  • Curiga Alami Simptom COVID-19, JANGAN PANIK! KKM Sedia Khidmat Pemeriksaan Di Rumah

 • Sah! COVID-19 Boleh Tersebar Melalui CIRIT-BIRIT, Bukan Hanya Batuk & Bersin?

 • Walau bagaimanapun, kit ujian hasil ciptaan Lucira hanya memerlukan sampel yang diambil oleh pesakit untuk dicampurkan dengan cecair kimia yang kemudiannya dianalisis oleh peranti mudah alih.

  Keputusan akan ditunjukkan dalam masa 30 minit melalui lampu yang dilabelkan positif atau negatif.

  Ia merupakan sejenis kit ujian pengesanan virus yang pantas dan mudah untuk digunakan oleh pengguna amatur.

  Situasi ini boleh mengubah corak pengesanan jangkitan selain daripada mengembalikan fungsi ekonomi negara memandangkan setiap individu boleh melakukannya sendiri di rumah.

  Jika positif, maka mereka perlu mengisolasikan diri. Jika negatif, mereka perlu mengambil langkah pencegahan.

  Buka ekonomi dan pelajar boleh kembali bersekolah

  jangkitan kuman paru-paru

  Itulah kesimpulan yang dibuat oleh pakar jika kit ujian sebegini boleh bertindak sebagai alat untuk mencegah jangkitan virus daripada terus merebak sementara menunggu kelulusan vaksin.

  Namun, ada beberapa aspek yang perlu dipertimbangkan seperti tempoh inkubasi virus, risiko negatif palsu dan teknik pengambilan sampel yang salah.

  Kesemua faktor yang dinyatakan boleh mempengaruhi kecenderungan virus untuk tersebar di satu komuniti, atau lebih teruk, di seluruh negara.

  Walaupun kebanyakan pakar teruja dengan perkembangan hasil ciptaan Lucira tersebut, keputusan untuk membuka kembali ekonomi dan sekolah perlu ditimbang tara dengan risiko jangkitan yang bakal melanda.

  Jika seseorang itu disahkan negatif daripada jangkitan kuman paru-paru COVID-19, walhal mereka positif (negatif palsu), ia boleh memberikan implikasi tidak baik terhadap tahap kesihatan masyarakat.

  Namun, keringanan boleh diberikan kepada sektor ekonomi tertentu sekiranya kita sudah mempunyai alternatif untuk mengesan jangkitan virus korona baharu.

  Saintis masih lagi sedang bertungkus lumus menyediakan vaksin dan kebanyakan daripadanya sedang menjalani ujian fasa akhir sebelum ia boleh dipasarkan ke seluruh pelosok dunia.

  Konklusi

  Kit ujian yang dianalisis oleh peranti mudah alih mungkin kelihatan seperti satu berita baik buat seluruh umat manusia.

  Namun, lebih banyak data diperlukan untuk memastikan tahap ketepatannya dalam mendiagnosis jangkitan kuman paru-paru COVID-19.

  Setiap ujian mempunyai risiko negatif palsu kesan daripada tempoh inkubasi yang berbeza bagi setiap pengguna positif.

  Jika peratusan perkara tersebut untuk berlaku tersangatlah rendah (atau lebih ideal, tiada), ia boleh mengubah corak operasi ekonomi semasa sementara menunggu vaksin COVID-19.

  [mc4wp_form id=”115319″]

  #HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes First COVID-19 Test for Self-Testing at Home. (https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-first-covid-19-test-self-testing-home). Diakses pada 25 November 2020.
  2. Coronavirus Disease 2019 Testing Basics. (https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-disease-2019-testing-basics). Diakses pada 25 November 2020.
  3. FDA Emergency Use Authorization (EUA). (https://www.fda.gov/media/143810/download?utm_medium=email&utm_source=govdelivery). Diakses pada 25 November 2020.
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli Disemak pada 05/04/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan
  Next article: