Vaksinasi Kanak-kanak Menurun di Sebahagian Besar Negara-negara Afrika

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Satu penyelidikan yang dilaksanakan oleh University of Southampton, UK menunjukkan bahawa beberapa negara berpendapatan rendah dan sederhana, terutamanya di Afrika, memerlukan strategi vaksinasi kanak-kanak yang lebih berkesan untuk menghapuskan ancaman daripada penyakit-penyakit yang boleh dicegah.

Ahli geografi dari kumpulan University’s WorldPop mendapati paras vaksin difteria, tetanus dan batuk kokol (pertussis) di Nigeria, Republik Demokratik Congo (DRC), Ethiopia, Mozambique dan juga di Kemboja, Asia Tenggara, kurang daripada 80 peratus daripada tahap yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ini bermakna potensi peredaran penyakit dan wabak di negara-negara ini tetap tinggi. Penemuan penyelidikan yang bertajuk ‘Mapping Vaccination Coverage to Explore the Effects of Delivery Mechanisms and Inform Vaccination Strategies’ ini telah diterbitkan dalam jurnal Nature Communications.

Menggunakan data daripada Demographic and Health Surveys (DHS) yang dijalankan antara tahun 2011 dan 2016, para penyelidik meneliti prestasi imunisasi rutin (RI) melalui pemberian tiga dos diphtheria-tetanus-pertussis (DTP1-3) kepada kanak-kanak berumur lima tahun dan ke bawah, termasuk kadar drop-out antara dos. Mereka membandingkan perkara ini dengan pemberian measles-containing vaccine (MCV), yang mana ia adalah aktiviti imunisasi tambahan (SIAs) yang sering dilaksanakan. Peta terperinci (satu km persegi) yang menunjukkan tahap liputan vaksin bagi setiap negara dan mencerminkan prestasi relatif aktiviti rutin dan tambahan telah dihasilkan.

Kepentingan kempen vaksinasi dalam peningkatan liputan penyampaian vaksin

Peta tersebut menunjukkan jurang yang ketara dalam penyampaian dos pertama vaksin DTP, terutamanya di DRC, Nigeria dan Ethiopia – mencadangkan akses yang lemah kepada imunisasi rutin. Walau bagaimanapun, di mana pemberian rutin vaksin campak di negara-negara yang sama disokong dengan kempen SIA yang berulang, kadar liputannya lebih tinggi. Sebaliknya, bagi negara Mozambique dan Kemboja, mereka mempunyai kempen yang kurang dan tidak mengalami peningkatan yang nyata – walaupun kedua-dua negara mempunyai sistem pemberian rutin yang lebih kukuh.

Keputusan ini menunjukkan bahawa kempen tambahan yang disasarkan dapat memberi perbezaan yang besar kepada penyampaian perkhidmatan imunisasi, terutama di kawasan yang mempunyai liputan imunisasi rutin yang buruk. Penyelidik utama, Dr Chigozie Edson Utazi berkata, banyak perkara boleh membawa kepada tahap vaksinasi yang rendah, seperti akses yang tidak baik kepada perkhidmatan kesihatan, pendidikan yang lemah, stok vaksin yang rendah dan penolakan vaksin dan penyelidikan tersebut telah menunjukkan bahawa aktiviti tambahan, sebagai pendekatan jangka pendek, dapat membantu menangani beberapa masalah ini, meningkatkan imunisasi dan meningkatkan ketahanan penyakit.

Menurut beliau lagi, keberhasilan strategi penyampaian vaksin bukan sahaja terletak pada penyebaran geografi yang baik tetapi juga untuk memastikan tahap liputan dalam kalangan penduduk cukup tinggi untuk menghentikan penyebaran penyakit ini. Mereka berharap skala spatial dan peta serantau yang baik akan membantu negara-negara memahami dengan lebih terperinci di mana liputan rendah dan memutuskan apa lagi intervensi yang diperlukan di kawasan tertentu untuk bekerja ke arah penghapusan penyakit.

Para penyelidik kini berharap untuk melanjutkan penyelidikan ke negara-negara lain dan menjalankan kajian lanjut yang memasukkan data mengenai tingkah laku pencarian rawatan, masa perjalanan ke kemudahan kesihatan dan liputan rangkaian telefon bimbit. Diharapkan ini dapat membawa kepada reka bentuk dan pelaksanaan program penyampaian vaksin yang disesuaikan.

Kajian yang dijalankan tersebut disokong oleh Yayasan Bill dan Melinda Gates, dan juga melibatkan para saintis dari PennState University, Princeton University, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health dan London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tahun-tahun pertama 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Menyusu Juga Berisiko Alami Dehidrasi? Parents, Kenal Pasti 17 Tanda Ini & Cara Atasinya

  Benarkah bayi juga boleh mengalami masalah kekurangan air? Jika benar, apakah tanda dehidrasi pada anak yang boleh dikenal pasti serta cara mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 16/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  virus korona

  Vaksin COVID-19 Sudah Ada! Bersediakah Kita Terima Suntikan Februari Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara hilangkan sakit tekak

  Kesan Pada Tekak Jika Alami Difteria, Ini 8 Simptom Yang Boleh Bawa Maut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  garis hitam

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan