Vaksinasi Kanak-kanak Menurun di Sebahagian Besar Negara-negara Afrika

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Satu penyelidikan yang dilaksanakan oleh University of Southampton, UK menunjukkan bahawa beberapa negara berpendapatan rendah dan sederhana, terutamanya di Afrika, memerlukan strategi vaksinasi kanak-kanak yang lebih berkesan untuk menghapuskan ancaman daripada penyakit-penyakit yang boleh dicegah.

Ahli geografi dari kumpulan University’s WorldPop mendapati paras vaksin difteria, tetanus dan batuk kokol (pertussis) di Nigeria, Republik Demokratik Congo (DRC), Ethiopia, Mozambique dan juga di Kemboja, Asia Tenggara, kurang daripada 80 peratus daripada tahap yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ini bermakna potensi peredaran penyakit dan wabak di negara-negara ini tetap tinggi. Penemuan penyelidikan yang bertajuk ‘Mapping Vaccination Coverage to Explore the Effects of Delivery Mechanisms and Inform Vaccination Strategies’ ini telah diterbitkan dalam jurnal Nature Communications.

Menggunakan data daripada Demographic and Health Surveys (DHS) yang dijalankan antara tahun 2011 dan 2016, para penyelidik meneliti prestasi imunisasi rutin (RI) melalui pemberian tiga dos diphtheria-tetanus-pertussis (DTP1-3) kepada kanak-kanak berumur lima tahun dan ke bawah, termasuk kadar drop-out antara dos. Mereka membandingkan perkara ini dengan pemberian measles-containing vaccine (MCV), yang mana ia adalah aktiviti imunisasi tambahan (SIAs) yang sering dilaksanakan. Peta terperinci (satu km persegi) yang menunjukkan tahap liputan vaksin bagi setiap negara dan mencerminkan prestasi relatif aktiviti rutin dan tambahan telah dihasilkan.

Kepentingan kempen vaksinasi dalam peningkatan liputan penyampaian vaksin

Peta tersebut menunjukkan jurang yang ketara dalam penyampaian dos pertama vaksin DTP, terutamanya di DRC, Nigeria dan Ethiopia – mencadangkan akses yang lemah kepada imunisasi rutin. Walau bagaimanapun, di mana pemberian rutin vaksin campak di negara-negara yang sama disokong dengan kempen SIA yang berulang, kadar liputannya lebih tinggi. Sebaliknya, bagi negara Mozambique dan Kemboja, mereka mempunyai kempen yang kurang dan tidak mengalami peningkatan yang nyata – walaupun kedua-dua negara mempunyai sistem pemberian rutin yang lebih kukuh.

Keputusan ini menunjukkan bahawa kempen tambahan yang disasarkan dapat memberi perbezaan yang besar kepada penyampaian perkhidmatan imunisasi, terutama di kawasan yang mempunyai liputan imunisasi rutin yang buruk. Penyelidik utama, Dr Chigozie Edson Utazi berkata, banyak perkara boleh membawa kepada tahap vaksinasi yang rendah, seperti akses yang tidak baik kepada perkhidmatan kesihatan, pendidikan yang lemah, stok vaksin yang rendah dan penolakan vaksin dan penyelidikan tersebut telah menunjukkan bahawa aktiviti tambahan, sebagai pendekatan jangka pendek, dapat membantu menangani beberapa masalah ini, meningkatkan imunisasi dan meningkatkan ketahanan penyakit.

Menurut beliau lagi, keberhasilan strategi penyampaian vaksin bukan sahaja terletak pada penyebaran geografi yang baik tetapi juga untuk memastikan tahap liputan dalam kalangan penduduk cukup tinggi untuk menghentikan penyebaran penyakit ini. Mereka berharap skala spatial dan peta serantau yang baik akan membantu negara-negara memahami dengan lebih terperinci di mana liputan rendah dan memutuskan apa lagi intervensi yang diperlukan di kawasan tertentu untuk bekerja ke arah penghapusan penyakit.

Para penyelidik kini berharap untuk melanjutkan penyelidikan ke negara-negara lain dan menjalankan kajian lanjut yang memasukkan data mengenai tingkah laku pencarian rawatan, masa perjalanan ke kemudahan kesihatan dan liputan rangkaian telefon bimbit. Diharapkan ini dapat membawa kepada reka bentuk dan pelaksanaan program penyampaian vaksin yang disesuaikan.

Kajian yang dijalankan tersebut disokong oleh Yayasan Bill dan Melinda Gates, dan juga melibatkan para saintis dari PennState University, Princeton University, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health dan London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Masalah OCD dalam kalangan kanak kanak sememangnya lazim namun kurang mendapat perhatian ramai. Jika anak anda menunjukkan gejala OCD, dapatkan rawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Tunda Vaksinasi Si Kecil Semasa COVID-19 Bukan Idea Yang Bijak! Ikut Panduan Ini

  Perlukah ibu bapa membawa anak yang sakit untuk mendapatkan rawatan di hospital ketika COVID-19? Anda perlu tahu kes kecemasan tidak boleh ditangguh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 14/07/2020 . 3 minit bacaan

  COVID-19 Di US Makin Kritikal, Bilion USD Dilabur Untuk Tempah Vaksin, Pelaburan Yang Berbaloi?

  Setelah UK, kini US pula mengambil langkah menempah berjuta vaksin yang sedang diuji untuk hindar penularan COVID-19. Wajarkah tindakan tersebut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 18/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  mandi hujan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan