WHO Perkenalkan Garis Panduan Baru Menguruskan Keadaan Kesihatan Fizikal Dalam Kalangan Penghidap Penyakit Mental Serius

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mereka yang menghidap gangguan keadaan kesihatan mental (depresi sederhana ke teruk, gangguan bipolar, skizofrenia dan gangguan psikotik lain) secara amnya mempunyai jangkaan hayat 10 hingga 20 tahun lebih rendah daripada orang awam. Kematian awal ini majoritinya disebabkan oleh keadaan kesihatan fizikal. Akses kepada khidmat penjagaan kesihatan komprehensif yang menawarkan pembudayaan kesihatan, ujian saringan, serta rawatan penyakit fizikal dan mental masih berada di luar capaian kebanyakan mereka yang menghidap penyakit mental serius. Bagi yang mendapat akses tersebut, penjagaan kesihatan yang diterima kerap kali berkualiti rendah dan masalah fizikal sering tidak mendapat perhatian sewajarnya.

Bagi mengatasi masalah ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) buat pertama kali memperkenalkan garis panduan menguruskan keadaan kesihatan fizikal  dalam kalangan penghidap penyakit mental serius berdasarkan bukti dan kajian saintifik.

Garis panduan tersebut boleh dirujuk di sini.

Garis panduan merangkumi perubahan gaya hidup, sokongan psikososial dan ubat-ubatan

Garis panduan ini termasuk anjuran untuk merawat pesakit mental serius yang menghidap penyakit jantung, diabetes, HIV/AIDS, tuberkulosis, hepatitis C dan B, mereka yang mempunyai ketagihan merokok, penyalahgunaan alkohol dan dadah serta terlebih berat badan.

Ia berkait dengan perubahan gaya hidup seperti diet yang lebih sihat, meningkatkan aktiviti fizikal, dan berhenti merokok; sokongan psikososial; dan ubat-ubatan dengan mengambil kira tindak balas yang mungkin berlaku antara ubat yang dipreskrip untuk penyakit mental dan fizikal.

Menjadi rujukan staf kesihatan

Garis panduan ini dibuat dengan tujuan utama digunakan oleh staf kesihatan yang menyediakan khidmat kepada pesakit mental di semua peringkat (klinik biasa, hospital, dan klinik pakar). Ia juga mungkin berguna bagi penggubal dasar, pesakit mental, dan ahli keluarga.

Perubahan di peringkat individu, isu sistem kesihatan, dan konteks sosial

Garis panduan ini turut mencadangkan program untuk meningkatkan kesihatan penghidap penyakit mental serius dan memanjangkan kelangsungan hidup mereka melalui perubahan di peringkat penjagaan diri individu, sistem kesihatan, serta langkah yang boleh diambil di peringkat komuniti. Latihan bagi staf kesihatan, bekalan ubat yang sepatutnya, dan adaptasi sistem informasi kesihatan untuk mengumpul data mengenai kualiti servis perlu diperkasakan jika masih belum dijalankan secara menyeluruh dan efektif.

Di peringkat individu, faktor risiko yang menyumbang kepada penyakit fizikal (seperti merokok, pemakanan tidak sihat, dan kurang aktiviti fizikal) dan keadaan kesihatan fizikal perlu dikenal pasti dan dirawat.

Di peringkat sistem kesihatan, staf kesihatan penyakit mental perlu mempunyai kemampuan untuk memberikan nasihat dan merawat keadaan kesihatan fizikal pesakit. Doktor psikiatri pula harus mampu mengendalikan keperluan mereka yang menghidap penyakit mental serius.

Dalam konteks sosial yang lebih luas, strategi yang melibatkan komuniti yang lebih luas seperti sokongan rakan dan keluarga serta program menghapuskan stigma perlu diambil kira.

Bagi menilai impak dan keberkesanan garis panduan ini serta mengenal pasti ruang yang memerlukan penambahbaikan, WHO akan mengumpul maklum balas berkala daripada kementeria kesihatan seluruh negara.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anak Meninggal, Suami Kahwin Lain PUNCA Wanita Ini Alami Kemurungan

  Kemurungan bukanlah satu penyakit mental yang mudah untuk dikenali. Baru-baru ini tular video wanita mengamuk kerana kereta ditunda. Kemurungankah itu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Berita, Berita Tempatan 11/02/2020 . 4 minit bacaan

  Sah, WHO Kini Telah Isytihar Darurat Akibat Novel Coronavirus!

  WHO telah mengisytiharkan Amaran Darurat Kesihatan Antarabangsa setelah menyedari wabak novel coronavirus ini telah mula merebak hampir ke 20 buah negara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 31/01/2020 . 4 minit bacaan

  “Ada Sesuatu Yang Tak Kena Dengan Life Dia”. Anda Silap Jika Berfikir Seperti Ini

  Anda tidak boleh menghakimi apa yang sedang dirasai oleh mereka yang sedang keresahan atau masalah kemurungan. Baca 6 salah faham berikut dalam artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 16/01/2020 . 3 minit bacaan

  Persepsi Mengenai Kesihatan Mental Berubah Selepas Sedekad

  Kini, semakin ramai yang mula memberanikan diri untuk menceritakan pengalaman peribadi berkaitan kesihatan mental. Adakah hal ini akan semakin positif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 10/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  hoarding disorder

  Suka Simpan Barang Lama Yang Tak Berguna Hingga Penuh Rumah? Ini Tanda SAKIT MENTAL

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit bipolar

  Ketahui Bahaya Penyakit Bipolar Mania Terhadap Remaja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/07/2020 . 3 minit bacaan