Mangsa Peperangan Mudah Terdedah Kepada Jangkitan Bakteria Rintang Antibiotik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sebelum antibiotik ditemukan lebih kurang satu abad yang lalu, ramai individu pada masa lampau yang mati disebabkan oleh komplikasi daripada penyakit-penyakit biasa atau luka kecil. Namun apabila antibiotik ditemui, ia telah menjadi sebagai salah satu penemuan terbesar dalam sejarah perubatan dunia. Walau bagaimanapun, seiring dengan masa dan keadaan semasa, keberkesanan antibitiok juga sudah semakin menurun memandangkan terdapat peningkatan bakteria yang rintang terhadap antibiotik ini. 

Luka perang mudahkan risiko jangkitan bakteria

Apa yang lebih membimbangkan, kerintangan terhadap antibiotik ini menjadi lebih kompleks di kawasan-kawasan yang terlibat dengan peperangan seperti di negara-negara Timur Tengah. Menurut salah seorang doktor yang berkhidmat bersama Doctors Without Borders, Dr. Jorgen Stassijns, luka akibat peperangan telah menjadi satu lokasi yang amat berpotensi bagi jangkitan bakteria. Peluru atau sebarang serpihan yang mengoyakkan kulit dan daging tubuh menyebabkan bakteria memasuki tubuh dengan mudah. Menurut Dr. Jorgen lagi, apabila seseorang individu itu memijak periuk api, banyak habuk dan kotoran akan bertiup masuk dengan segera ke dalam luka yang masih baharu. Ini akan menjadikan risiko jangkitan menjadi lebih besar.

Contoh kes di Timur Tengah

Seorang pesakit yang berada di bawah rawatan Doctors Without Borders (MSF), Waleed, telah ditempatkan di sebuah hospital kendalian MSF di Amman, Jordan. Pada tahun 2016, Waleed terkena serpihan serangan tembakan pesawat pejuang yang menembak sebuah bangunan ketika dia sedang berjalan di sebuah bandar di Yaman. Dinding bangunan tersebut runtuh lalu mengenainya sehingga menyebabkan kecederaan pada bahagian rahang dan kaki.

Sehingga kini, Waleed masih tidak sembuh akibat daripada tempias serangan tersebut. Ia bukanlah disebabkan oleh runtuhan bangunan tersebut, tetapi disebabkan oleh lukanya yang telah dijangkiti dengan bakteria yang menjadi rintang terhadap pelbagai jenis ubat-ubatan yang diambilnya. Semasa berlakunya peperangan di Yaman, fasiliti kesihatan telah mengalami kerosakan dan memberikan kesukaran kepada pesakit yang terjejas bagi mendapatkan rawatan yang sepatutnya. Inilah situasi yang dialami oleh Waleed pada ketika itu. Walaupun dia mendapat rawatan di sebuah fasiliti di bandar tersebut, tetapi kemudahan rawatan yang tersedia amatlah teruk dan mempunyai banyak kekurangan. 

Penggunaan antibiotik yang tidak betul telah menggalakkan rintangan antibiotik oleh bakteria yang menjangkiti Waleed. Waleed kemudiannya dipindahkan bagi mendapatkan rawatan yang lebih sesuai di Amman, Jordan. Semasa di Jordan inilah, pasukan perubatan mendapati bahawa Waleed mempunyai jangkitan bakteria yang agak teruk pada bahagian tulangnya yang rintang terhadap antibiotik

Penubuhan makmal kajian oleh MSF

MSF sedang dalam perjalanannya bagi mewujudkan makmal untuk ujian mikrobiologi di hospital lapangan mereka, selain meningkatkan kerjasama dengan makmal luar yang lain. Ia bertujuan bagi mendapatkan antibiotik yang paling tepat bagi merawat jangkitan yang mempunyai bakteria yang rintang terhadap antibiotik sedia ada. Selain itu, ia juga bertujuan bagi mengelakkan bakteria daripada menjadi rintang. MSF juga telah mula melatih staf perubatan mereka berkenaan penggunaan antibiotik secara optimum. 

Tanpa mengira betapa kompleksnya isu rintangan antibiotik ini, MSF masih lagi memainkan peranan penting mereka dalam melawan bakteria yang rintang terhadap antibiotik terutamanya bagi mangsa peperangan yang mudah terdedah kepada jangkitan bakteria. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Risau Terberak Ketika Meneran Waktu Bersalin? Usah Malu, Ada Kebaikannya Perlu Ibu Tahu

  Risau terbuang air besar ketika proses bersalin normal nanti? Jangan begitu. Ia perkara normal untuk terjadi. Ikuti penjelasan ini terlebih dahulu, okay?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kanak-kanak 11 Tahun Maut Akibat Alahan Makanan, Bakteria Dalam Perut Adalah Puncanya?

  Alahan makanan dan minuman tertentu boleh membawa maut. Namun ada kajian terbaharu yang kata bakteria dalam perut boleh jadi jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Ada kajian terbaharu yang kata testis lelaki ada bakteria yang akan jejaskan kesuburan! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Sakit mata, dikenali juga sebagai konjunktivitis adalah keradangan atau jangkitan pada membran telus yang melapisi kelopak dan menutupi bahagian mata putih.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kulat kaki atlet

  Celah Jari Kaki Berkeruping & Gatal? Ini Petanda Kaki Makan Air, Cara Ubatinya Begini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 01/12/2020 . 3 minit bacaan
  vulva bengkak wanita

  Ladies, Pernah Tak Alami Bibir Faraj Membengkak? 5 Kondisi Ini Boleh Jadi Penyebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
  jangkitan bakteria

  Ibu, Kalau Anak Demam, Jangan Pandai-pandai Bagi Antibiotik! Ada 17 Risiko Pada Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 12/11/2020 . 3 minit bacaan
  bayi baru lahir

  Nak Bawa Baby Baru Lahir Berjalan-jalan? Sebelum Buat, Baca Ini Dulu (Ada Tip Untuk Parents)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan