Mangsa Peperangan Mudah Terdedah Kepada Jangkitan Bakteria Rintang Antibiotik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sebelum antibiotik ditemukan lebih kurang satu abad yang lalu, ramai individu pada masa lampau yang mati disebabkan oleh komplikasi daripada penyakit-penyakit biasa atau luka kecil. Namun apabila antibiotik ditemui, ia telah menjadi sebagai salah satu penemuan terbesar dalam sejarah perubatan dunia. Walau bagaimanapun, seiring dengan masa dan keadaan semasa, keberkesanan antibitiok juga sudah semakin menurun memandangkan terdapat peningkatan bakteria yang rintang terhadap antibiotik ini. 

Luka perang mudahkan risiko jangkitan bakteria

Apa yang lebih membimbangkan, kerintangan terhadap antibiotik ini menjadi lebih kompleks di kawasan-kawasan yang terlibat dengan peperangan seperti di negara-negara Timur Tengah. Menurut salah seorang doktor yang berkhidmat bersama Doctors Without Borders, Dr. Jorgen Stassijns, luka akibat peperangan telah menjadi satu lokasi yang amat berpotensi bagi jangkitan bakteria. Peluru atau sebarang serpihan yang mengoyakkan kulit dan daging tubuh menyebabkan bakteria memasuki tubuh dengan mudah. Menurut Dr. Jorgen lagi, apabila seseorang individu itu memijak periuk api, banyak habuk dan kotoran akan bertiup masuk dengan segera ke dalam luka yang masih baharu. Ini akan menjadikan risiko jangkitan menjadi lebih besar.

Contoh kes di Timur Tengah

Seorang pesakit yang berada di bawah rawatan Doctors Without Borders (MSF), Waleed, telah ditempatkan di sebuah hospital kendalian MSF di Amman, Jordan. Pada tahun 2016, Waleed terkena serpihan serangan tembakan pesawat pejuang yang menembak sebuah bangunan ketika dia sedang berjalan di sebuah bandar di Yaman. Dinding bangunan tersebut runtuh lalu mengenainya sehingga menyebabkan kecederaan pada bahagian rahang dan kaki.

Sehingga kini, Waleed masih tidak sembuh akibat daripada tempias serangan tersebut. Ia bukanlah disebabkan oleh runtuhan bangunan tersebut, tetapi disebabkan oleh lukanya yang telah dijangkiti dengan bakteria yang menjadi rintang terhadap pelbagai jenis ubat-ubatan yang diambilnya. Semasa berlakunya peperangan di Yaman, fasiliti kesihatan telah mengalami kerosakan dan memberikan kesukaran kepada pesakit yang terjejas bagi mendapatkan rawatan yang sepatutnya. Inilah situasi yang dialami oleh Waleed pada ketika itu. Walaupun dia mendapat rawatan di sebuah fasiliti di bandar tersebut, tetapi kemudahan rawatan yang tersedia amatlah teruk dan mempunyai banyak kekurangan. 

Penggunaan antibiotik yang tidak betul telah menggalakkan rintangan antibiotik oleh bakteria yang menjangkiti Waleed. Waleed kemudiannya dipindahkan bagi mendapatkan rawatan yang lebih sesuai di Amman, Jordan. Semasa di Jordan inilah, pasukan perubatan mendapati bahawa Waleed mempunyai jangkitan bakteria yang agak teruk pada bahagian tulangnya yang rintang terhadap antibiotik

Penubuhan makmal kajian oleh MSF

MSF sedang dalam perjalanannya bagi mewujudkan makmal untuk ujian mikrobiologi di hospital lapangan mereka, selain meningkatkan kerjasama dengan makmal luar yang lain. Ia bertujuan bagi mendapatkan antibiotik yang paling tepat bagi merawat jangkitan yang mempunyai bakteria yang rintang terhadap antibiotik sedia ada. Selain itu, ia juga bertujuan bagi mengelakkan bakteria daripada menjadi rintang. MSF juga telah mula melatih staf perubatan mereka berkenaan penggunaan antibiotik secara optimum. 

Tanpa mengira betapa kompleksnya isu rintangan antibiotik ini, MSF masih lagi memainkan peranan penting mereka dalam melawan bakteria yang rintang terhadap antibiotik terutamanya bagi mangsa peperangan yang mudah terdedah kepada jangkitan bakteria. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  PERHATIAN Mak Buyung! Jangan Makan 10 Ubat Ini, Bahaya Untuk Ibu & Kandungan

  Terdapat banyak ubat yang boleh mempengaruhi ibu hamil secara negatif. Ia boleh merencatkan perkembangan janin yang sedang membesar.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 10/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ini 5 Jenis Masalah Kulit Yang Sering Berlaku Jika Terlalu Lama Pakai Topeng Muka!

  Musim wabak COVID-19 ini, kita tentunya lebih kerap memakai topeng muka apabila keluar rumah. Tapi, topeng muka juga boleh sebabkan 5 masalah kulit ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 21/05/2020 . 3 minit bacaan

  Alami Keracunan Makanan Bulan Puasa Ini? Ada 12 Benda Anda Perlu Ambil & Elak, Biar Cepat Sembuh

  Anda mengalami sakit perut sehingga muntah-muntah? Itu mungkin simptom keracunan makanan. Jom ketahui cara merawat keracunan makanan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  Susah Nak Dapat Stok Hand Sanitizer? Boleh Buat Sendiri Di Rumah Dengan 3 Bahan Saja

  Jika ketiadaan air, gel pembersih tangan adalah pengganti untuk mencegah wabak COVID-19. Tetapi stok sukar didapati di kedai, macam mana? Jom buat sendiri!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Coronavirus, COVID-19 23/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  testis lelaki

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  sakit mata

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  meruang ketika hamil

  Meruang Masa Mengandung, Boleh Ke? 5 Sebab Ini Akan Buat Anda Berfikir 2x Sebelum Lakukannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/07/2020 . 8 minit bacaan