Hari Kanser Dunia 2019: Individu dan Sistem Kesihatan Cabaran Pengesanan Kanser Peringkat Awal

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 5 minit bacaan
Share now

Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) telah mengeluarkan anggaran terkini mengenai beban kanser global. Pangkalan data GLOBOCAN 2018 yang boleh diakses secara dalam talian adalah sebagai sebahagian daripada IARC Global Cancer Observatory, menyediakan anggaran kejadian dan kematian di 185 negara untuk 36 jenis kanser dan untuk semua laman kanser digabungkan. Keputusan analisis ini diterbitkan dalam CA: A Cancer Journal for Clinicians, menyoroti kepelbagaian geografi yang besar dalam kejadian kanser, variasi magnitud dan profil penyakit di seluruh dunia.

Beban kanser dunia

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), pada 2018, beban kanser global dianggarkan meningkat kepada 18.1 juta kes baru dan 9.6 juta kematian. Satu daripada 5 lelaki dan satu daripada 6 wanita di seluruh dunia hidup dengan kanser sepanjang hayat mereka, dan satu daripada 8 lelaki manakala satu daripada 11 wanita maut akibat kanser. Di seluruh dunia, bilangan individu yang menderita dalam jangka masa 5 tahun selepas diagnosis kanser, yang dipanggil 5-year prevalence, dianggarkan berjumlah 43.8 juta.

Beban kanser yang semakin meningkat adalah disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk pertumbuhan penduduk dan penuaan serta perubahan pembolehubah penyebab kanser yang berkaitan dengan perkembangan sosial dan ekonomi. Ini terutama dalam ekonomi yang pesat berkembang, di mana perkaitan dilihat di antara kes  kanser dilaporkan dengan status ekonomi di mana  kemiskinan dan kanser yang dihidapi mempunyai hubungkait dengan gaya hidup adalah lebih sering dilaporkan di negara-negara perindustrian.

Menurut data GLOBOCAN 2018, juga menunjukkan kombinasi gender, lelaki dan wanita di benua Asia menyumbang kepada lebih separuh kematian akibat kanser di dunia. Ini disokong dengan data setempat Asia, di mana benua ini secara kolektif membentuk 60% kes kanser dilaporkan berbanding keseluruhan populasi dunia.

Hari Kanser Dunia 2019: “I Am and I Will”

Hari Kanser Dunia yang disambut tahun ini,  menekankan perlunya tindakan segera untuk meningkatkan pengesanan, saringan, dan diagnosis kanser peringkat awal demi meningkatkan jangka hayat pesakit kanser. Di bawah tema ‘I Am and I Will’, Hari Kanser Dunia yang diketuai oleh Kesatuan untuk Kawalan Kanser Antarabangsa (UICC), bertujuan memberi inspirasi dan menggalakkan tindakan daripada individu, komuniti kesihatan dan kerajaan untuk meningkatkan kesedaran awam dan akses kepada pengesanan, saringan dan diagnosis awal.

Ketua Pegawai Eksekutif UICC, Dr Cary Adams berkata sempena Hari Kanser Dunia ini, beliau inginkan masyarakat dunia mengetahui bahawa banyak kanser yang boleh diurus dan disembuhkan, terutama jika ia dikesan dan dirawat seawal mungkin. Dengan pengesanan kanser pada peringkat awal, masyarakat mempunyai lebih banyak peluang untuk menyelamatkan berjuta nyawa di seluruh dunia.

Halangan terhadap pengesanan, saringan dan diagnosis awal

Daripada statistik kanser 2018, hampir 5 juta kes kanser payudara, serviks, kolorektal dan mulut yang dikesan lebih awal dan dirawat dengan lebih berkesan. Walaupun tindakan awal terbukti secara signifikan meningkatkan jangka hayat dan kualiti hidup pesakit, ia juga boleh mengurangkan kos dan kerumitan rawatan kanser yang kompleks.

Walau bagaimanapun, terdapat halangan untuk mencapai kadar pengesanan kanser yang lebih tinggi dan ia perlu ditangani sekarang dengan kadar segera oleh individu, sistem kesihatan, dan peringkat kerajaan untuk mengurangkan beban peribadi dan kewangan kanser di seluruh dunia.

Halangan individu

Setiap orang terdedah kepada halangan fizikal, psikologi, atau sosioekonomi untuk mendapat capaian kepada pengesanan kanser awal. Sesetengah halangan individu yang dihadapi adalah umur, norma jantina lelaki, rasa malu dan ketakutan, dan kesedaran kesihatan yang tidak baik.   

Umur boleh mempengaruhi keupayaan seseorang untuk memahami dan menyampaikan simptom awal kanser, menjadikan kanak-kanak sangat terdedah. Walau bagaimanapun, kanser ketika usia kanak-kanak kebiasaannya adalah bentuk kanser yang paling boleh dirawat. Kira-kira 80% kanser pada  kanak-kanak dapat disembuhkan jika diagnosis dengan segera dan rawatan diberikan.  

Norma jantina maskulin berserta kekurangan galakan kesihatan lelaki yang lebih meluas, ia boleh mencegah tindakan untuk mendapatkan bantuan walaupun lelaki mungkin mengesyaki kanser pada peringkat awal. Faktor terkuat yang dikaitkan dengan tindakan lelaki mencari bantuan telah ditunjukkan sebagai galakan dan sokongan pasangan dan ahli keluarga.  

Perasaan malu dan takut, berserta dengan kesedaran kesihatan dan kepercayaan kebudayaan yang lemah atau kurang baik juga boleh menghalang seseorang daripada mendapatkan rawatan perubatan atau program saringan. Pada 2018, satu laporan UK mendapati bahawa satu daripada empat rakyat tidak mendapatkan rawatan perubatan selepas mendapati simptom kanser yang berpotensi kerana takut dengan hasil diagnosisBagi mengubah tingkah laku ini, usaha meningkatkan kesedaran kanser harus menekankan pentingnya diagnosis awal dan menggalakkan bantuan awal.

Di Bangladesh, kaji selidik pesakit kanser payudara melaporkan bahawa hampir separuh daripada responden mula mendapatkan rawatan alternatif sebelum mendapatkan nasihat perubatan konvensional. Ini mengakibatkan kelewatan purata penyampaian penyakit selama empat bulan. 

Untuk mencapai penyertaan saringan yang lebih tinggi, adalah penting untuk memastikan program bersesuaian dengan budaya, ini bermakna latihan kecekapan budaya yang ditingkatkan untuk kakitangan klinikal atau peningkatan jumlah pendidik program daripada kumpulan kebudayaan.

Halangan sistem kesihatan

Menerusi Hari Kanser Dunia,  juga berpeluang untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan doktor, jururawat, dan pengamal kesihatan lain untuk meningkatkan pengesanan awal kanser, terutamanya di peringkat penjagaan primer. Di UK, kajian mendapati bahawa kebanyakan individu menunjukkan tanda-tanda atau simptom kanser di peringkat penjagaan primer pada tahun sebelum diagnosis kanser mereka.

Walau bagaimanapun, jika pakar penjagaan kesihatan mungkin mengesyaki kanser, sistem rujukan yang lemah seringkali menghalang mereka daripada merujuk pesakit-pesakit ini ke perkhidmatan patologi untuk ujian diagnostik, yang mana mendorong kepada penangguhan rawatan yang diperlukan.

Apabila pesakit kanser yang disyaki mendapat rujukan untuk ujian diagnostik, akses yang terhad kepada perkhidmatan patologi dan teknologi diagnostik boleh menjejaskan atau menahan perkhidmatan kesihatan daripada memberikan diagnosis awal dan rawatan kanser. Ini terutama berlaku di negara berpendapatan rendah di mana terdapat banyak diagnosis yang lewat, 35% daripada negara berpendapatan rendah melaporkan bahawa perkhidmatan patologi pada umumnya tersedia berbanding lebih daripada 95% negara berpendapatan tinggi.

Manfaat pengesanan, saringan dan diagnosis awal

Meningkatkan purata jangka hayat (survival)

Secara amnya, kebanyakan kes kanser dilaporkan mendapat pengesanan awal. Apabila kanser dikesan pada peringkat awal dan  digabungkan dengan rawatan yang sesuai, peluang untuk bertahan hidup melebihi lima tahun lebih tinggi berbanding apabila dikesan pada peringkat akhir yang mana tumor telah tersebar dan penyakit itu telah menguasai keseluruhan sistem tubuh badan.

Di Amerika Syarikat, kadar kelangsungan hidup lima tahun untuk wanita yang didiagnosis dengan kanser serviks pada tahap lanjutan hanya 15%, berbanding 93% jika didiagnosis apabila kanser tidak tersebar. Corak ini kekal walaupun dalam tetapan pendapatan rendah. Di India, kajian dalam kalangan wanita luar bandar dengan kanser serviks mendapati kadar survival lima tahun menjadi 9% apabila didiagnosis pada Peringkat IV, yang meningkat sehingga 78% apabila didiagnosis pada Peringkat I.

Menjimatkan kos

Diagnosis awal juga dapat mengurangkan kos rawatan dengan ketara. Kajian di negara berpendapatan tinggi menunjukkan bahawa kos rawatan untuk pesakit kanser yang didiagnosis awal adalah dua hingga empat kali lebih murah daripada merawat mereka yang didiagnosis dengan kanser peringkat lanjut (advance).

Satu kajian di Afrika dan Asia Tenggara mendapati inisiatif awal intervensi seperti ujian smear kanser serviks, pemeriksaan kolonoskopi, dan pemeriksaan mammografi (digabungkan dengan rawatan)  menjadi “kos yang sangat efektif”. Walau bagaimanapun, berjuta-juta kes kanser ditemui peringkat lewat, yang membawa kepada pilihan rawatan yang mahal dan kompleks, kualiti kehidupan yang berkurangan, dan kematian pra-matang. 

Oleh yang demikian, Presiden UICC yang juga ibu kepada survivor kanser, HRH Puteri Dina Mired dari Jordan berkata, kanser berkembang maju ketika rawatan lewat. Kelewatan itu membolehkannya tersebar dan menyebabkan kerosakan yang sama sekali tidak boleh dicegah.

Disebabkan itu, pada Hari Kanser Dunia beliau menggalakkan anda semua untuk mendidik diri dengan tanda-tanda dan simptom kanser dan jangan takut untuk mendapatkan bantuan dengan segera.

Beliau juga mendesak kerajaan untuk memberi keutamaan dan program pengesanan dan pemeriksaan awal yang sistematik bagi membolehkan akses yang lebih baik dan melawan peluang untuk menewaskan kanser sepenuhnya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Terdapat mitos berkaitan kanser serviks yang berlegar-legar dalam kalangan masyarakat. Tetapi sejauh manakah kebenaran mitos tersebut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kanser, Kanser Serviks 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Menghidap Kanser Prostat, Jangan Takut Untuk Buat Saringan Awal & Diagnosis Ini

  Kanser pada kelenjar prostat adalah kanser kedua terlazim didiagnosis di seluruh dunia. Ketahui cara dan prosedur yang dijalankan bagi mendiagnosisnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Prostat 22/10/2020 . 6 minit bacaan

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Bersempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara ketika pandemik COVID-19 tahun ini, marilah kita bersama menyokong kempen #UnPause. Apakah ia? Baca ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Payudara 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ketahui Jenis Dan Tahap Kanser Perut, Penentu Rawatan Yang Sesuai Dengan Barah

  Rawatan penyakit perut yang berkaitan kanser bergantung kepada jenis dan tahap barah tersebut sewaktu didiagnosis. Ambil tahu tentangnya dari sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Perut 21/10/2020 . 6 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyebab kanser kolon

  Kanser Kolon, Pembunuh Senyap Yang Berbahaya? Awasi Penyebab Sebenar Ia Berlaku!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan intim jangkitan HPV

  MENGEJUTKAN! Tanpa Hubungan Intim Pun Anda Boleh Terkena HPV, Anak Dara Turut Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan penyakit HPV

  Sejenis Cendawan Dikatakan Boleh Merawat HPV? Jangan Terlambat Untuk Ambil Vaksin!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/11/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu kanser prostat

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan