backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

2

Tanya Doktor
Simpan

AWAS! Pedih Semasa Membuang Air Kecil Mungkin Disebabkan 11 Penyakit Ini...

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Halifah · Disemak pada 28/06/2023

  AWAS! Pedih Semasa Membuang Air Kecil Mungkin Disebabkan 11 Penyakit Ini...

  Sakit ketika kencing mungkin disebabkan oleh masalah dysuria. Apa itu dysuria? Ikuti penjelasannya dalam perkongsian artikel ini.

  Situasi sakit ketika kencing

  Pembuangan air kecil yang menyakitkan atau Dysuria adalah penyakit yang agak biasa dan boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan semasa membuang air kecil.

  Wanita lebih cenderung mengalami simptom ini jika dibandingkan dengan lelaki. Dalam kalangan lelaki, ia lebih biasa pada yang lebih berusia berbanding yang lebih muda.

  Wanita hamil, lelaki dan wanita dengan penyakit kencing manis atau pundi kencing adalah tinggi kadar membuang air kecil yang menyakitkan.

  Apakah simptom masalah dysuria boleh dikenal pasti?

  Pesakit lelaki dan wanita biasanya akan mengalami pembakaran, rasa sengit dan gatal-gatal. Dalam sesetengah keadaan, mereka mungkin berasa sakit semasa urin dikeluarkan daripada tubuh.

  Bagi yang lain mungkin merasakannya di dala tubuh mereka, terutama dalam pundi kencing atau prostat. Semasa tempoh itu, pesakit cenderung untuk membuang air kecil lebih kerap.

  sakit ketika kencing

  Apakah penyebab sakit ketika kencing?

  Dysuria mungkin disebabkan oleh beberapa keadaan perubatan biasa dan penyebab luaran, termasuk:

  • Bladder stones: Ia adalah benjolan mineral yang terbentuk dan terbentuk di dalam pundi kencing apabila urin tidak dikeluarkan sepenuhnya. Ia menyekat aliran air kecil dan membawa kepada dysuria.
  • Cystitis: Ia adalah sejenis keradangan pundi kencing yang sering disebabkan oleh bakteria yang masuk ke saluran kencing melalui uretra.
  • Prostatitis: Ia adalah jangkitan atau keradangan prostat pada lelaki. Ia sering menyebabkan pembuangan air kecil yang menyakitkan atau sukar.
  • Vaginitis: Keradangan faraj akibat daripada perubahan dalam keseimbnagan normal bakteria faraj. Ia juga membawa kepada pelepasan, gatal-gatal dan dysuria.
  • Urethritis: Ia adalah keradangan uretra.
  • Jangkitan buah pinggang: Jangkitan saluran kencing yang tertentu.
  • Kidney stones: Batu-batu keras kecil, diperbuat daripada garam mineral dan asid, terbentuk di dalam buah pinggang. Apabila ia menggaru buah pinggang, pesakit akan mmembuang air kecil dengan sakit dan darah.
  • Jangkitan seksual: Termasuk Chlamydia, Herpes Genital dan Gonorea. Jika dijangkiti, pesakit akan mengalami kesakitan, gatal-gatal, membakar, lepuh/luka di kawasan kelamin dan pelepasan tidak normal.
  • Tumor bukan kanser atau kanser dalam saluran kencing.
  • Kesan sampingan ubat dalam rawatan kanser.
  • Sensitiviti atau kerengsaan faraj: Apabila menggunakan sabun wangi, mandian  buih, tisu tandas, atau produk lain seperti douches, span kontraseptif atau spermisida.

  Bila perlu berjumpa doktor?

  Anda perlu menghubungi profesional perubatan atau doktor jika anda mempunyai simptom sakit ketika kencing berikut:

  • Dysuria berterusan lebih dari 1 hari.
  • Darah dalam air kecil.
  • Pembuangan air kecil yang menyakitkan semasa hamil.
  • Batu karang keluar.
  • Pelepasan atau aliran dari faraj atau zakar.

  sakit ketika kencing

  Bagaimana ia didiagnosis dan dirawat?

  Untuk mendiagnosis sakit ketika kencing atau dysuria, doktor akan berdasarkan penerangan anda tentang simptom fizikal, sejarah perubatan dan seksual anda, kemudian analisa sampel urin anda, menguji pundi kencing atau prostat anda.

  Bergantung kepada penyebab utama sakit ketika kencing, anda akan dirawat dengan ubat-ubatan yang sesuai.

  Di rumah, anda boleh membantu diri anda untuk mengurangkan ketidakselesaan, gatal-gatal, pembakaran, dan rasa sakit dengan meminum lebih banyak air dan mengambil bantuan bukan preskripsi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Halifah · Disemak pada 28/06/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan